tiistai 26. marraskuuta 2013

Onks tämä oikein?


Torstain Ali&Husu -radio-ohjelmassa (Yle Puhe - Areena) vieraili Ben Zyskowicz. Ben on tullut tutuksi Kimmo Sasin läheisenä työtoverina - sanavalinta on tarkoituksellinen, koska herrat edustavat Kokoomuksen liberaalisiipeä, vaikkakin esimerkiksi Wikipediassa BZ mainitaan kuuluvan "oikeistosiipeen". Toki vasta 80-luvulla valtakunnan politiikkaan läpimurron tehnyt BZ ei ole remonttimies Ilkkojen Kanerva ja Suominen tai Pertti Salolainen tapaan. Silti BZ:n pitäminen puolueen "oikeistosiipeen" kuuluvana vain siksi, että hän ei ole konttinut polvillaan Neuvosto-kommunismin edessä on lievästi sanottuna vääristynyttä. BZ on hyvinvointivaltion äänekäs puolestapuhuja, ja toteaa haastattelussa edustavansa "Kokoomuksen valtavirtaa". Kuten muistamme fascismin ja korporaatioiden menneisyydestä, BZ:n ideologia edustaa korporatismia.

BZ totesi ohjelmassa, että poliitikkojen palkkojen pitäisi olla suhteessa vastuuseen - suurempi vastuu on poliitikolla kuin yritysjohtajalla, hän väitti. Jälkimmäinen vastaa "vain" joidenkin tuhansien ihmisten työpaikoista - poliitikot miljoonien. BZ:n mielestä suomalainen yhteiskunta on poliitikkojen toiminnan tulos - ei kansalaisten vapaaehtoisen toiminnan:
Jos yrityksen työntekijöiden leipä on kiinni sen toimitusjohtajan työstä ja strategiasta, niin eikö Suomen kansan menestys ja onni ole kiinni niistä puitteista, joita suomalaiset poliitikot luo Suomessa yrittämiselle, työntekemiselle, menestykselle? Mistä nää puitteet tulee - tuleeks ne jostain taivaasta? Suomi on maailman paras maa. Se johtuu siitä että Suomessa on ahkeria ihmisiä, työtä tekeviä ihmisiä, mut kuka luo nää puitteet?

Ansio ei ole hallituksen, ansio ei ole eduskunnan, ansio ei ole poliitikkojen, jotka kuuluvat alimpaan kastiin. Ansio on virkamiesten. Mä oon sitä mieltä että meillä on huippuvirkamiehiä, mut ne tienaa saman verran kuin pääministeri. Otetaan joku Veli Sundbäck. Teki koko uransa ulkoministeriön palveluksessa, aivan huippu-huippuvirkamies. Sen jälkeen se oli ollu Nokiassa vuoden ja se oli tienannu enemmän ku koko edeltävällä urallaan valtion virkamiehenä yhteensä. Onks tämä oikein?
Pauli Vahtera jossain kolumnissaan männä vuosina totesi, että Suomessa on enemmän virkamiesmiljonäärejä kuin yrittäjämiljonäärejä. Kun Sekoomuksen "oikeistosiipeen" kuuluva luottamustoimessa oleva mies antaa tukensa moiselle kehitykselle, on turha odottaa asioiden paranevan. Luottamustoimi on osa-aikainen tai täysipäiväinen. Rahaa tulee maksaa ajankäytön mukaan, ja pyrkijöitä niihin hommiin on, joten kysynnän ja tarjonnan lain mukaan nykyisiä poliitikkojen palkkoja voisi laskea roimasti.

Vielä 30-luvulla poliitikot hankkivat uran ensin jossain muualla eikä kukaan odottanutkaan, että poliitikko elättää itsensä kansan siivellä. Poliitikoiksi hakeutui kyvykkäitä ihmisiä, jotka olivat menestyneet muissa hommissa, ja lopetettuaan yhteiskunnallisen vaikuttamisensa, he palasivat muihin töihin. Heille oli aitoa kysyntää muuallakin kuin virkatehtävissä ja erilaisissa NGO-järjestöissä tai crony capitalismiin kuuluvissa liberaalin fascismin synnyttämissä valtio-omisteisissa yrityksissä, laitoksissa tai virastoissa.

Koska politiikkaan nousee ihmisiä aivan eri lähtökohdista ja erilaisilla henkisillä ja fyysisillä resursseilla, on selvää että edustajien luottamustoimessaan antama panos kansakunnalle vaihtelee suuresti. Kansanedustajat sanan täydessä mitassa edustavat kansaa - ovat sen läpileikkaus. Siellä on toki keskimääräistä enemmän korkeastikoulutettua väkeä ja miesenemmistö, mutta se on varsin hyvä kuva aikuisväestöstä lukuun ottamatta syrjäytyneitä, joita eduskunnassa ei ole ensimmäistäkään.

Luottamustoimi ei kuitenkaan ole työpaikka, jossa samasta työstä maksetaan palkkaa tulosten mukaan. Luottamustoimessa - sen sijaan - kaikilla on sama palkka riippumatta siitä miten pätevä henkilö on. Ahkeruus, älykkyys tai ammattitaito ei ratkaise ansiotasoa, minkä takia poliitikot ovat luoneet erilaisia virityksiä valtionyritysten hallintoneuvostoihin ja yksityisiin säätiöihin lisätäkseen ansiotasoaan. Näihin virityksiin mukaan nostetaan pitkään politiikassa olleet sillä edellytyksellä, että he ovat olleet systeemille uskollisia eivätkä yrittäneet sooloilla populistisesti paheksumalla poliittista korruptiota.

Kun kenraali Waldén meni tapaamaan eduskuntaan pääministeri Svinhufvudia 30-luvun alussa, tämän työpöydän laatikko repsahti rikkinäisenä lattialle. Suurliikemiehenä omaisuuden ansainnut Waldén kehotti pääministeriä korjaamaan laatikon, johon pääministeri kivahti ärtyneenä, että "heti kun Suomen köyhällä kansalla on niin paljon verotettavaa varallisuutta, että siitä riittää minun laatikoideni korjaamiseen, niin minä voin sen kyllä korjauttaa". Samalla tavalla Waldén maksoi aina omistaan työlounaansa Mannerheimin kanssa, koska katsoi ettei ollut oikeutettu syömään köyhän kansan kustannuksella.

Mistä on tullut tämä poliitikkojen sukupolvi, joka katsoo olevansa oikeutettu siipeilemään? Minun arvioni on, että se on hyvinvointiyhteiskunnan pitkään jatkuneen henkisen moraalikadon seurausta.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yhdyn arvioosi täysin. Tsysse lienee lukenut lehdistä B. Hussein Obaman viimevuotisia kommentteja:

"If you were successful, somebody along the line gave you some help. There was a great teacher somewhere in your life. Somebody helped to create this unbelievable American system that we have that allowed you to thrive. Somebody invested in roads and bridges. If you've got a business—you didn't build that. Somebody else made that happen. The Internet didn't get invented on its own. Government research created the Internet so that all the companies could make money off the Internet"

Siitä en ole aivan varma, kuuluuko tsysse todella kokoomuksenkaan oikeistosiipeen. Tsyssen kommentti kuvastaa sosialismia ja korporatismia ja samat arvot ajavat koko puolueen politiikkaa. Varmaankin hän edustaa valtavirtaa, kuten itse totesi.

Se on jo surullista, jos hänen harhaiset käsityksensä poliitikkojen roolista edustavat myös valtavirtaa. Tarkoittaako hän mahdollisesti suuruuksia, kuten ow kuusinen, hertta kuusinen, ja vaikka koko skdl:n porukka? kauko juhantalo? matti ahde? kaikki muut kommunistit? Vai tarkoittaako hän vain itseään?

Pörri

Kumitonttu kirjoitti...

Obaman kommentti on hurja. Onko linkkiä?

Anonyymi kirjoitti...

Se oli wikipediasta, http://en.wikipedia.org/wiki/You_didn%27t_build_that

Pörri

Anonyymi kirjoitti...

http://www.factcheck.org/2012/07/you-didnt-build-that-uncut-and-unedited/

Kattava esitys

Viestiä ei tarvitse julkaista.

Vasarahammer kirjoitti...

Tässä vielä demokraattien vaalikampanjavideo, jolta löytyy legendaarinen lause: "Government is The Only Thing We All Belong To".

Linkki

Vuosien varrella Demokraatit ovat liukuneet vasemmalle kohti eurooppalaistyylistä sosialismia.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Jahas, siinä meni sitten viimeisetkin Sekoomuksen ja BZ:n pojot mun puolelta.

- buurijohannesbuurista -

Anonyymi kirjoitti...

mikäs tässä on odotellessa päivää jolloin kaltaisesi jutikat odottavat aidattuna suihkutusta.

juutalaiset ali-ihmiset silpomisperversioineen joutavat hävitetyksi asap.

harmi ettei islamisaatio etene ja äärioikeisto nouse nykyistä nopeammin.

oletko muuten jo miettinyt kumpaa preferoit kun jutikoiden aika koittaa: kaasua vai uunia?

tai ehkpä sittenkin ihmiskokeet. teillähän on kokemusta silpomisesta, hehehe!

Anonyymi kirjoitti...

kukkuu!

joko kuulet junan puksutuksen ja rautaportin kolohduksen selän takana?

varmasti mieltä lämmittävä tilanne kun samalla savupiipusta nousee tuore sauhu.

40-luku, paras luku :)

Anonyymi kirjoitti...

Joskus ennen oli niin että jos poliitikko tipahti vaaleissa, niin yleensä hän palasi tekemään sitä siviilityötä mitä oli viimeksi tehnyt. Jos oli maanviljelijä, meni hoitamaan tiluksiaan, liikemies meni jatkamaan liiketoimiaan, tehtaan työmies palasi töihin tehtaalle...

Nykydemokraattien liuku eurososialismin suuntaan on kai selitys sille miksi länsieurooppalaisten ja pohjoismaisten valtamedioiden toimittajat ovat kovia hypettämään Obamaa ja Demokraatteja. Semmoinen aavistus on että entisissä neuvostotasavalloissa ja entisissä Varsovan liiton maissa ei yksisilmäisesti hypetetä Obamaa eikä Demokraatteja. Näissä myötämielisyys jakautuu tasaisemmin republikaanien ja demokraattien kesken. Ei tarvi mennä Viroa kauemmaksi. Venäjästä en tiedä, ehkä siellä inhotaan tasapuolisesti molempia vaikkei sosialismista enää tykätä...

Tuossa on mennyt aika nurinkuriseksi tilanne jos sanoo että "hallinto on ainoa mihin me kaikki kuulumme". Se menee tai pitäisi mennä niin päin että "hallinto kuuluu meille kaikille" eli kansalaisille. Samaan tapaan kuin osuuskunnan jäsen on osuuskunnan omistaja, on kansalainen hallinnon omistaja.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdotin joskus Ykän blogissa semmoista systeemiä valtio ei maksaisi palkkaa kansanedustajalle vaan hänet valinneet äänestäjät maksaisivat palkan suoraan hänelle korvamerkittyinä maksuina. Jos äänestäjät ovat tyytyväisiä edustajan toimen hoitamiseen, he maksaisivat. Mutta jos edustaja hoitaa toimeaan huonosti, niin äänestäjät jättäisivät maksamatta.

http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2010/10/lyhyesti-291010.html?showComment=1288612481006#c5496893168935659667

Anonyymi kirjoitti...

Melkein tuli tippalinssiin kun luki näistä menneen maailman suurmiehistä. Suurmiehet vaikuttavat kuolleen sukupuuttoon.