keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Vasemmisto ja Palestiina

Miksi vasemmisto vihaa Israelia ja palvoo palestiinalaisia?

Yhden hyvän vastauksen tarjoaa Gazaa johtavan Hamasin perustajan seikki Hassan Yousefin poika Mosab Hassan Yousef. Hän kirjoittaa kirjassaan, että PLO oli perustettu vuonna 1964 edustamaan Palestiinan kansaa. Se koostui kolmesta jäsenjärjestöstä, jotka olivat vasemmistolainen Fatah, kommunistinen PFLP sekä niin ikään ideologialtaan kommunistinen Palestiinan vapautuksen demokraattinen rintama eli DFLP.

PLO ei missään vaiheessa ollut leimallinen islamilainen järjestö. Sen jäsenjärjestöihin kuului kansallismielisiä palestiinalaisia, jotka eivät olleet aktiivisia muslimeja. Itse asiassa moni heistä ei uskonut jumalaan. Sen johtomiehet lähettivät kerran pari vuodessa jonkun, monesti teini-ikäisen, toteuttamaan näyttävän terrori-iskun perustellakseen varojen keräämistä. Tällaiset nuoret palvelivat lähinnä polttoaineena, jolla lietsottiin vihaa ja raivoa ja samalla varmistettiin lahjoitusten virran jatkuminen PLO:n johtajien henkilökohtaisille pankkitileille.

Muslimit eivät kunnioita mitään muuta lakia kuin islamin lakia, joka määritellään fatwoissa eli eri asioista annettavissa sitovissa uskonnollisissa tulkinnoissa. Fatwojen tarkoitus on opastaa muslimeja soveltamaan Koraania arkielämään, mutta koska ei ole tahoa, joka voisi laatia kaikkia sitovan lain, seikit usein antavat toisistaan poikkeavia fatwoja samasta asiasta. Siksi ihmisten elämää ohjaavat erilaiset säännöstöt, joiden ankaruuden välillä on suuria eroja.

Väen värvääminen Hamasiin oli sujunut helposti palestiinalaisten keskuudessa Jordaniassa, jossa nämä muodostivat 2/3 maan asukkaista. Tukirahaa virtasi arabimaista, ja lopulta PLO oli vahvempi ja paremmin aseistettu kuin Jordanian armeija. Ennen pitkään oltiin siinä tilanteessa, että PLO:n johtaja Jasser Arafat voisi ottaa vallan käsiinsä ja perustaa kauan haaveillun palestiinalaisvaltion. Jordanian kuninkaan Husseinin oli toimittava nopeasti.

Hussein solmi salaisen liiton Israelin kanssa, koska ei kyennyt suojelemaan valtaistuintaan eikä Israel valvomaan maiden välistä pitkää yhteistä rajaa. Vuonna 1970 Hussein karkotti PLO:n johtajat maanpakoon, ja heidän ensin kieltäydyttyään hän pakotti heidät - Israelin aseavun turvin. Palestiinalaiset alkoivat nimittää tätä sotilasoperaatiota Mustaksi syyskuuksi. Kuningas Hussein jäi suureen kiitollisuuden velkaan Israelille, jonka hän yritti maksaa takaisin jo 1973 varoitettuaan, että Egypti ja Syyria aikovat hyökätä. Hyökkäys tunnetaan Jom Kippurin sotana.

Mustan syyskuun jälkeen PLO:n henkiinjääneet pakenivat Etelä-Libanoniin, jossa järjestö kaappasi vallan heikolta Beirutin keskushallinnolta, ja se kasvoi valtioksi valtion sisällä. PLO kävi uuvustussotaa ampuen jatkuvasti kranaatteja ja ohjuksia Pohjois-Israeliin uudelta tukialueeltaan käsin, kunnes 1982 Israel tunkeutui Libanoniin ja karkotti neljän kukkauden operaatiossa PLO:n maanpakoon.

Arafat siirtyi Tunisiaan yhdessä noin tuhannen henkiinjääneen taistelijansa kanssa. Mutta niinkin etäältä PLO jatkoi Israeliin kohdistuvia hyökkäyksiä ja kokosi taistelujoukkoja Gazassa ja Länsirannalla. Gazassa toimi myös Egyptissä kielletty fundamentalistinen Muslimiveljeskunta, ja parempaa rekrytointikanavaa ei heillä ollutkaan. Palestiinalaisia nimittäin vainosivat israelilaisten lisäksi heidän omat veljensä - toiset arabit - jotka pitivät heitä toisen luokan kansalaisina ja maahantunkeutujina, koska heidän leirinsä sijaitsivat nappurimaiden mailla.

Yksi kärsimätön nuori Hamas-aktivisti oli Imad Akel, joka opiskeli farmaseutiksi. Hän hankki jostain aseen, ampui useita israelilaissotilaita ja varasti näiden aseet. Moni muu noudatti hänen esimerkkiään ja hänen vaikutusvaltansa kasvoi. Hän muutti Länsirannalle, jossa oli enemmän liikkumatilaa ja perusti Hamasin sotilaallisen siiven Izz al-Din al-Qassam -prikaatin vuonna 1984. Näin Hamasista oli tullut aseistettu järjestö ja Israel joutui ennen kokemattoman ongelman eteen. Ennen se oli joutunut selvittelemään Jordaniasta, Syyriasta ja Libanonista käsin toteutettuja iskuja, mutta nyt hyökkäykset olivat lähtöisin maan rajojen sisäpuolelta.

6 kommenttia:

Coskar North kirjoitti...

Hyvä teksti. Sisälsi itselleni jonkin verran ihan uuttakin tietoa. En nimittäin tiennyt aikaisemmin PLO:n vasemmistolaisista juurissta.

Olen kiinnittänyt usein huomiota siihen, miten PLO:n jäsenten habitus muistuttaa yllättävän paljon Euroopan tämän päivän vasemmistoanarkistien habitusta. Toki vasemmiston ulkoiseen olemukseen on vakuttanut merkittävästi nykyinen - ko. viiteryhmään vetoava - pukeutumistrendi, joka tulee pääosin Gazasta (palestiinahuivit yms).

Vaikka PLO:n juuret ovatkin vasemmistolaisissa jäsenjärjestöissä, uskon, ettei suurin osa ainakaan nuoremman polven liikettä fanittavista vasemmistolaisista, esim. Vasemmistonuorista, tunne liikkeen historiaa kovinkaan hyvin - kuten ei historiaa noin ylipäätäänkään.

Uskon, että se keskeisin attraktiota vasemmistopiireissä herättävä tekijä on yksinkertaisesti riittävän alhaisen sosioekonomisen aseman, länsimaiden populaatiosta poikkeavan etnisen taustan ja primitiivisen anarkian kombinaatio.

Missä nämä kriteerit täyttyvät, siellä lepää vasemmiston sympatia.

Kumitonttu kirjoitti...

Primitiivinen anarkia on varmaan se suurin selittävä tekijä. Valtaosa suomalaisista sosiaalidemokraateista olisi valmiita allekirjoittamaan natsi-Saksan talouspoliittisen linjan sellaisenaan. Hiukan voisivat nikotella juutalaiskysymyksen kohdalla, mutta jos siihen laitettaisiin juutalaisen sijaan "konservatiivi" tai "rikas" tai "uskovainen", niin taas nyökkisivät.

Miltton Friidman kirjoitti...

Mediahan ei pahemmin korosta sitä, että palestiinalaisten aseelliset järjestöt ovat luonteeltaan vasemmistolaisia, jopa kommunistisia.

Anonyymi kirjoitti...

"Miksi vasemmisto vihaa Israelia ja palvoo palestiinalaisia".
Olisiko vastaus myös rahassa?

Mitenköhän muuten vasemmisto suhtautuu Israelissa asuviin arabeihin?

Kiitos muuten taas äärettömän hyvästä "historiapläjäyksestä"!

Unknown kirjoitti...

http://koti.phnet.fi/petripaavola/israelpalestiinakonflikti.html

Kumitonttu kirjoitti...

Telson - menköön tämän kerran. Jatkossa pelkkä linkki johonkin kirjoitukseen ei riitä, vaan sinun täytyy kertoa vähintään se, miksi linkität; mielellään myös om amielipiteesi linkin tarjoamasta sisällöstä tai tulkinnasta.