tiistai 27. marraskuuta 2012

Sankarimyyttiä luomassa

Keitä ne on ne sankarit
sellaiset sankarimiehet
joita koko valtakunta arvostaa?

J Karjalainen
Jokapäiväistä kuolemanpelkoa, silvottuja ruumiita kadulla ja selviytyminen murhayrityksestä. Tällaista oli kurdi Jawhar Mustafa Bashdan arki Irakin Kirkukissa, ennen kuin hän pakeni sodan runtelemasta maasta Suomeen kolme ja puoli vuotta sitten.

Suomessa Bashda on ollut onnellinen tehdessään muun muassa tuurausvuoroja ystävänsä kebabravintolaan. Eilinen Aikatalon ampumavälikohtaus, jossa Bashda pysäytti ampumisesta epäillyn, sai miehen mielen kuitenkin matalaksi.

– En voi hyvin, koska näin miehen, joka on tappanut isänsä. Sitten näin myös ammutun isän. Ajattelin, että pitääkö minun paeta nyt Suomestakin.

– Irakissa kun auto tuli lähelle, menin tien toiselle puolelle, koska joku voi tulla autosta tai sitten siinä on pommi. Siellä aina katsoin ympärilleni, onko jotain paikkaa, minne paeta. Suomessa en tehnyt niin koskaan, mutta nyt kyllä.

– Pelkään, jos joku haluaa kostaa, että otin pojan kiinni.

Pelkoon kostosta ei toistaiseksi ole ollut syytä. Haastattelun päätyttyä useat ohikulkijat tunnistavat Bashdan ja onnittelevat häntä rohkeasta teosta.
Iltalehti 4.9.2012

Helsingin käräjäoikeudessa aloitettiin maanantaina syyskuisen ampumisjutun käsittely. Parikymppistä nuorukaista syytetään isänsä murhasta. Matkalla tapaamispaikalle hän sattumalta näki isänsä. Kaksikko käveli yhtä matkaa kiinalaisravintolaan.

Ravintolasalissa kaksikko istui pöytään lähelle Ateneuminkujan ulko-ovea. Syyttäjän mukaan poika otti kitaralaukun ja aikoi mennä wc-tiloihin ottaakseen kiväärin esille. Jostain syystä isä kuitenkin lähti seuraamaan poikaansa. Lähellä wc:n ovea poika avasi laukun, otti kiväärin ja ampui isäänsä neljä kertaa.

Poika jätti kiväärin lattialle ja pyysi muita soittamaan poliisille. Hän odotti virkavallan saapumista liikekeskuksessa.
Iltalehti 26.11.2012

7 kommenttia:

Jaassu kirjoitti...

Todellisuuden kaksi puolta.
Mutta saatiinpahan monikulttuurinen sankari aikaiseksi.

Valkea kirjoitti...

Lähi-idän ja Afrikan kulttuureissa valehteleminen on lähes default-toiminto.

Miltton Friidman kirjoitti...

Hyvä huomio KT! Hatunnosto!

Luin samankaltaisen jutun samasta tilanteesta, mielestäni siinä oli haastateltavana joku musta ohikulkija, joka päivitteli tapahtumaa. Ei sentään sankaria yritetty hänestäkin tehdä. Vai mitä? En ole varma, en muista missä juttu oli.

Mutta kuitenkin.

Media "luo" sankareita ja anti-sankareita ideologiaan perustuen.

Tässä mamu esitetään "sankarina".

Sitten anti-sankarina toimii suomalainen keski-ikäinen kaljupäinen rasistimies, joka tönäisi mamu-tytön maahan jossain pk-seudun juna-asemalla.

Valvontanauhoja vain ei löydy mistään, rasistimiestäkään ei löydy mistään ja rikosilmoituksen on tehnyt mamu-tytön oma isä.

---

Mitä muka tämän jutun "sankari" teki? Soitti poliisille? Päivitteli tilannetta toimittajalle?

Kumitonttu kirjoitti...

Joo kiitos kommenteista. Tämä nyt oli vähän tällainen keventävä kirjoitus, jonka aioin ensin jättää julkaisematta. Näin härskejä vedätyksiä kuitenkaan harvoin tulee tarjolle, joten pitihän se tilaisuus sitten kuitenkin käyttää. Menee tosiaan samaan kategoriaan kuin se ratikassa humalassa häiriköinyt rassisti lätkän MM-kultajuhlissa.

Miltton Friidman kirjoitti...

Lähi-idän ja Afrikan kulttuureissa valehteleminen on lähes default-toiminto.

Aijai! Tuosta tulisi mokuttajilta melkoiset rapsut!

Menee tosiaan samaan kategoriaan kuin se ratikassa humalassa häiriköinyt rassisti lätkän MM-kultajuhlissa.

Missäs tällainen anti-sankari on esiintynyt? Onko linkkiä? Oliko mies tietysti keski-ikäinen ja kaljupäinen? :)

Kumitonttu kirjoitti...

Sehän oli tämä Paloma Hannosen kuuluisa jääkiekkoliitolle suuntaama rasismista irtisanoutumista vaatinut julkilausuma. Paloman mielestä jääkiekkoliitt on suomalaisen rasismin lähde, koska liiton ohjelmaa seuraavat keski-ikäiset miehet.

Vasarahammer kirjoitti...

"Paloman mielestä jääkiekkoliitt on suomalaisen rasismin lähde, koska liiton ohjelmaa seuraavat keski-ikäiset miehet."

Paloma pitää keski-ikäisiä miehiä tyhminä, mikä tuskin on kenellekään yllätys.

Nykyisessä kulttuurissa kuvitellaan, että julkisuuden henkilön mielipiteet ja sanomiset ovat tärkeitä, koska kyseessä on julkkis.

Siksi kaiken maailman rap-tähtien takapuolesta reväistyt poliittiset mielipiteet otsikoidaan.

Mikko Koivun (painostuksen alla tehdyt) poliittiset julistukset eivät vakuuta ketään. Sen sijaan miehen johtajaominaisuudet kaukalossa vakuuttavat.