maanantai 19. marraskuuta 2012

Siivoojan joulubonus - muuta Suomeen

Ylivelkaantuneen Kyproksen rahat uhkaavat loppua, kertoo Financial Times. Maan kommunistipresidentti Demetris Christofias puolestaan uhkaa ”lähteä kadulle” mieltään osoittavien työläisten mukaan, mikäli euroryhmä vaatii Kyprosta nipistämään työntekijöiden eduista tukilainan vastineena.
Uuden Suomen uutisen mukaan tilanne on jo naurettava. Se on eri asia, jos kyproslaiset haluavat kommunistisen presidentin, mutta minkä moraalin mukaan minun - ei-kyproslaisen kommunistin - tulee osallistua hänen politiikkansa maksumieheksi? Vielä 80-luvulla kommunisteilla oli otsaa olla pyytämättä rahaa ideologisilta vastustajiltaan näin avoimesti. Silloin esimerkiksi Itä-Saksan suurin vientiartikkeli oli ihmiskauppa. Länsi-Saksassa asuvat sukulaiset ostivat heille tarvikkeita (jopa omakotitaloja oli mahdollisuus ostaa!) tai tarvittaessa jopa viisumin länteen.

EU:ssa pääsee kulkemaan ilman moisia hidasteita, ja Suomen valtio eli Uudenmaan Ely-keskus on päättänyt, että jatkossa Suomeen pääsee kuka tahansa mistä päin maailmankolkkaa tahansa siivoamaan ja asumaan.
Ely-kes­kus päät­ti, et­tä sii­vous­ala ava­taan va­paak­si – siis il­man työ­lu­paa mah­dol­li­sek­si – myös EU-alueen ul­ko­puo­lel­ta tu­le­vil­le työn­te­ki­jöil­le. Pe­rus­te­lu­na on alan työ­voi­ma­pu­la.
Päätös on aika omituinen, koska maassa on satoja tuhansia työttömiä ihmisiä. Ymmärrän toki, ettei hitsarin hommista työttömäksi jäänyt Reino 55-v vastaa ennakko-odotuksia siivoojasta, mutta mikäli työntekijöistä on pula, palkka nousee vastaamaan tarjontaa ja "työvoimapula" poistuu. Ihan niin kuin muissakin tapauksissa, joissa markkinoiden annetaan itse hakeutua tasapainotilanteeseen. Ely-keskuksen päätös luo Suomeen kouluttamattomien mustien ihmisten alaluokan. Vasemmisto haluaa omat neekeriorjansa, jotta se voi kokea itsensä tärkeäksi jakaen tasa-arvon nimissä erilaisia avustuksia vähäosaisille. Vasemmiston poliittinen tavoite on luoda ja ylläpitää vähäosaisia kansanryhmiä MOT - ei poistaa niitä.

Työn eli palkan lisäksi ihmiset voivat lainata rahaa tehdäkseen tai teettääkseen tarvitsemiaan hyödykkeitä (palveluita tai tavaroita). Korvaus rahan käytöstä eli korko määräytyy markkinoilla melkein vapaasti tällä hetkellä. Työn tarjonnassa on kartelli, koska valtio sallii työntekijöiden vapautta tarjota työpanostaan rajoitettavan erilaisilla sopimuksilla. Yleensä tällä viitataan minimipalkkaan eli sitoviin työehtosopimuksiin ja toimeentulotukeen eli sosiaaliturvaan.

Ely-keskuksen päätös sotii tätä kartellisäädöstä vastaan, enkä lainkaan usko kuulleeni lihavan leidin laulua. Siinä missä sata vuotta sitten tylntekijät olivat työnantajien armoilla, nyt ay-liike on ottanut patruunan viitan harteilleen. Vaikka olisikin mielekästä ja kaikkien osapuolien edun mukaista, että myös kaikkein vähiten tuottavat ihmiset olisivat työmarkkinoilla, ay-johtajat ovat heidät jättäneet yksin ja turvattomiksi. Jos ei ole mahdollista palkata maalaamaan ulkoseiniä tai luomaan lunta viiden euron tuntipalkalla neljän hengen työporukkaa, jää vaihtoehdoksi tilata maaliruiskulla tai lumilingolla varustettu ammattimies. Ja tämän miehen palkan sivukuluilla elätetään ne neljä hanslankaria, joilta ay-johtajat ovat kieltäneet oikeuden tehdä töitä.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomi kuuluu kaikille, kuten hyvin tiedämme. Millaista siivoojamäärä sopii odottaa lähivuosina, onko siitä tietoa? Ja oletan, että siivoojat pääsevät suoraan suomalaisen sosiaaliturvan piiriin heti rajan ylitettyään.

Kumitonttu kirjoitti...

Suomessa kiinteistönhoidosta noin 80% on kilpailuttamatta ja kokonaismarkkinat ovat suunnilleen 700 miljoonaa euroa, josta siivouksen osuus voisi olla puolet. 350.000.000 euroa tarkoittaisi noin 15.000 ihmisen työpanosta. Jollain aikavälillä tämä tulee tapahtumaan luonnonlain tavoin, kuten jokainen New Yorkissa taksilla ajellut lienee omin silmin nähnyt.

Juttelin yhdessä tilaisuudessa joukkoliikenteen palveluita tuottavien yhtiöiden johtajien kanssa ja ihmettelin matkustamisen korkeata hintaa (noin euro per ajettu reittikilometri matkustajaa kohti), kun ei se taksillakaan sen kalliimmaksi tule. Yhden yhtiön toimari sanoi, että veronmaksajana hänen sydämensä vuotaa verta mutta tämä on poliittinen päätös ja yhtiön ylimpänä johtajana hän on tyytyväinen. Eli kyllä nää ongelmat on kaikkien tiedossa mutta mitään ei haluta tehdä.

Igor kirjoitti...

Olen minäkin kuullut peräti sovitun, että linja-autonkuljettajien koulutuspaikat ja työt varataan maahanmuuttajille.

Linja-autolippujen ja taksien korkeita hintoja olen ihmetellyt vuosikymmeniä. Taksien kalliit hinnat olen ymmärtänyt muodostuvan siitä, että yhden auton pitää elättää isännän lisäksi rengit. Monissa muissa korkeankin elintason maissa auton elättää vain yhden eli omistajan.

Linja-autojen kovat hinnat olen arvellut johtuvan juuri tuosta minkä nyt vahvistat. Yhteiskunta maksaa verovaroilla linja-autojen korkeat kilometritaksat.

Kumitonttu kirjoitti...

Pitäähän taksin elättää kolmekin ihmistä, jos se on ajossa yötäpäivää. Taksien kovat hinnat juontavat juurensa säännöstelyyn, mutta busseilla julkisen sektorin suoriin tukiaisiin. Bussit ajavat käytännössä vain kaksi tuntia päivässä (aamu- ja iltapäiväruuhka) kannattavasti, mutta loputkin reitit on ajettava, koska eihän alueella muuten ole toimivaa joukkoliikennettä...

Järkevintä olisi laittaa julkinen liikenne markkinahinnoille, niin sittenpä nähtäisiin se todellinen kysyntä.

Anonyymi kirjoitti...


Taksityö lienee 2-vuorotyötä. Työpäivän pituus siis 11-12 tuntia.

Uudenmaan ELY-keskuksen päätös tuntuu oudolta. Siis kuka tahansa, joka väittää tulevansa siivoamaan, saa tulla perheineen Suomeen ja siten myös Suomen sosiaaliturvan piiriin. - Jos perunanenä yritäisi muuttaa vaikkapa Australiaan, Kanadaan tms. siivoamaan, niin hylkäyspäätöstä tulisi automaattisesti.

Elyn päätös selittynee sillä, että suomalaiset ovat tulleet hulluiksi. Virkamiehet tekevät hulluja päätöksiä ja kansalaiset ovat hulluja, kun eivät vaihda hallintoa.

acc

RH kirjoitti...

Johonkin syntyy aina vajetta, joka jonkun on maksettava. Jos "neekeriorja" ei elä siivoojan palkallaan Suomen oloissa, niin jostain sen on saatava rahaa elääkseenkin. Varastaako se sitten vai mitä tekee, jää nähtäväksi.

Kumitonttu kirjoitti...

Taitaa olla kaksivuorotyötä tosiaan tuo kumijalan polkeminen.

Ely-päätöksen taustalla on todellakin poliittinen loppukiihdytys ennen kuin farssin esirippu laskeutuu. Ei tälle muuta selitystä keksi.

Kuten Sanna sanoo, ei noilla liksoilla voi Suomessa elää suomalaisella tavalla - siis oma asunto ja rehellisesti eläen. Nyt me monikulttuurisuuden nimissä saadaan ghettoja yhteisasuntoineen ja kaipa vanhat "luukuttajat" sitten palavaat pitkän tauon jälkeen kadunkulmiin.

Eläköön Edistys, Progressiivisuus!

Miltton Friidman kirjoitti...

On sinäänsä perverssiä, että kun mustien orjuudesta päästiin 1800-luvulla, niin nykyvasemmisto haluaa orjuuttaa mustat nyt 2000-luvulla.

Vasemmisto on tavallaan kuin itsensä toteuttava profetia: "Mustille on pakko jakaa avustuksia, koska he ovat heikommassa asemassa. Ja heikommassa asemassa he ovat siksi, että vasemmisto heidät on sinne pistänyt".

Vasemmistolaiset ovat muka suvaitsevaisia "homomyönteisiä antirasisteja". Totuus ei voisi olla kauempana tästä.

Varmaan vasemmistoliiton kabineteissa on tirskuttu, että nyt saadaan ikiomat n*kruorjat.

Miltton Friidman kirjoitti...

Elyn päätös selittynee sillä, että suomalaiset ovat tulleet hulluiksi. Virkamiehet tekevät hulluja päätöksiä ja kansalaiset ovat hulluja, kun eivät vaihda hallintoa.

Suomalaiset ovat liian auktoriteettiuskovaisia. Lisäksi Ruotsin ja tsaarin Venäjän alaisena on opittu, että vaikka hallinto tekee älyttömiäkin liikkeitä, niin niistä ei valiteta.

Samoin julkisella puolella vaikuttava vasemmistolaisuus, etatismi ja suvaitsevaisuus syövyttävät pietistisimmänkin virkamiehen aivot ennen pitkää.

Kumitonttu kirjoitti...

Vasemmistolaiset ovat muka suvaitsevaisia "homomyönteisiä antirasisteja"

Tätä mielikuvaa he niin innokkaasti levittävät, että siitä puhe mistä puute.