perjantai 30. marraskuuta 2012

Kaljakorin kilinää

Miljoonasateen Marraskuu-laulun sanoituksesta on kansakunnan kollektiiviseen mielikuvaan jäänyt tuo "kaipuun kaljakori kilisee". Aivotutkijat ovat väittäneet, että ihmisen "minuus" - eli se kuka me kuvittelemme olevamme - hallitsee hyvin ohuen siivun toiminnastamme. Sen älykkään osan toiminnastamme (siis minuuden) tehtävä on vain lähinnä suojella meitä vahingoittamasta itseämme. Samalla tavalla kuin eläin ei kävele rotkon reunalta alas, niin ihminen suojelee itseään joutumasta surmatuksi mielistelemällä, valehtelemalla ja matkimalla toisten käytöstä.

Jokainen nuori (ja vanhempikin) on jossain vaiheessa tehnyt jotain niin typerää humalassa, että ihmettelee miksei päässyt hengestään. Humalassa minuus ei ehdi valvoa riittävän nopeasti kaikkia muun elimistön tekemiä suorituksia, joten meitä ei oikeastaan suojaa mikään muu kuin moukan tuuri. Turvallisuudestaan huolehtivainen ihminen ei itseään niin tolkuttomaan tilaan joisikaan, että menettäisi kyvyn hallita itseään rationaalisesti. Mutta osa juo, koska humala vaihtaa tunnetilaa - se luo jo ennakolta hyvän olon tunteen. On käsite perjantaipullosta, jonka työmies korkkaa työviikon päätteeksi.

Kun on joutunut seuraamaan Jyrki "kutosen-poika" Kataisen nousuhumalaista höpinää otsa kiiltäen vaalivalvojaisissa, niin jossain vaiheessa alkaa raksuttaa, että pojalla taitaa olla pieni addiktio-ongelma. Kaikilla on joku addiktio, joka tuo euforisen olon. Jyrkillä se näyttää liittyvän valtaan, ja säilyttääkseen valtansa hän on valmis tekemään mitä vaan. Ihan niin kuin narkkari on valmis menemään vaikka näyteikkunasta sisään välittämättä itselleen aiheutuvista haavoista, niin samalla tavalla Katainen runnoo pienen Suomen päin tuulettimen potkuria, koska hän haluaa saada oman päivittäisen hyvän olon annoksensa.

1 kommentti:

L.K. Nelson kirjoitti...

Minun on vaikea ymmärtää tuota vallan aikaasaamaa euforiaa ja siihen liittyvää addiktiota. Ymmärrän vallanhimon niillä, jotka käyttävät valtaa välineenä saadakseen pillua, kun eivät muuten saa, mutta valta ihan vallan takia tuntuu oudolta addiktion kohdalta.

Miksei niille riitä pillu ja Battery niin kuin minulle?