maanantai 6. elokuuta 2012

Vihreät ja korporaatiot

Tiedonantaja on nimeään myöten tyypillinen vasemmistolainen työrukkanen, jossa musta selitetään valkoiseksi. Noin kuusi vuotta vanhassa pääkirjoituksessaan lehti kirjoittaa aivan kritiikittömästi arvovallastaan välittämättä:
Maa, joka nykyään selvimmin muistuttaa ulkopoliittisilta tavoitteiltaan ja menetelmiltään Natsi-Saksaa, on Bushin USA. George W. Bushia ei siis suinkaan yhdistä fasismiin vain se triviaali seikka, että hänen isoisänsä Prescott Bush oli loppuun saakka bisnesyhteistyössä Natsi-Saksan kanssa ja keräsi miljoonavoittoja kuolemanleiri Auschwitz-Birkenaun orjatyövoiman avulla.
Todellisuudessa Bushin isä oli pankinjohtajana Brown Brothers Harrimanissa 1930-luvulla. Pankki oli ja on tunnettu varakkaiden yksityishenkilöiden investointipankkina ollen yksi harvoista suuret lamakaudetkin hengissä säilyneistä. Bushin isoisä vastasi pankin Amerikan toiminnoista ja Averell Harriman sijoituksista Saksaan ja Neuvostoliittoon. Näin on siis saatu paljastettua maailmansodan syttymisen pääsyyllinen ja samalla todistettua, että suuryritykset ovat pahoja.

Vasemmiston yrityksistä oudoin on luoda käsitys suuryritysten ja "äärioikeistolaisten" tai fascistien kytköksistä. Mussolini totesi, että
fascismia tulisi oikeastaan kutsua korporativismiksi
Stalin puolestaan määräsi, että sanaa "sosialisti" ei saa missään yhteydessä käyttää viitatessa kilpaileviin edistyksellisiin sosialistisiin aatteisiin, vaan aina tulee käyttää termiä fasismi. Hitlerin Taisteluni-teoksessa suuryrityksien johtajia kutsutaan "ahneiksi", "osingonhimoisiksi", "raakalaisiksi", "kapeakatseisiksi", "kylmäverisiksi roistoiksi" ja "varkaiksi". Hitler uhkasi heittää suuryritysten johtajat keskitysleirille 30-luvulla, jos he eivät nosta työläisten palkkoja. Ei kovin uskottavaa, että liikekumppaneille - salaisillekaan - tehtäisiin tuollainen uhkaus.

Miksi suurpääoma ja "äärioikeisto" kytketään toisiinsa? Marxin oppien mukaan kapitalistit ryhtyvät viimeiseen luokkataisteluun ennen yhteiskunnan siirtymistä sosialismiin. Kun fascistit nousivat valtaan Italiassa, Venäjän kommunistit tulkitsivat profetian käyneen toteen. Neljännessä kommunistisessa internationaalissa vuonna 1922 - vain kuukautta fascistien Rooman marssin jälkeen - tämä tulkinta hyväksyttiin ilman sen syvällisempää keskustelua Italian todellisesta tilanteesta. Siitä alkaen suuryritykset on nähty fascistien kätyreinä.

Jos oikeistolaisuus on markkinataloutta ja äärioikeistolaisuus laissez-faire -tyylistä kapitalismia, ja jos vasemmistolaisuus on sosialismia, niin jäljelle jää holhousyhteiskuntaa kannattava liikehdintä, jonka "kolmas tie" (emme ole oikealla emmekä vasemmalla ja emme taivu perinteiselle oikeisto-vasemmisto -akselille) on korporatiivista klassista fascismia.

Hitler ei saanut puolueelleen mitään merkittävää rahalahjoistusta, vaan toiminta rahoitettiin jäsenmaksuilla ja erilaisilla tuotemyyneillä lipuista T-paitoihin ja tarroihin, joita kaupiteltiin puolueen järjestämissä "nuorisomarsseilla", jotka muistuttivat nykyisiä pride-kulkueita oman ylemmyyden pönkittäjinä. Hitlerin rakkaus eläintensuojeluun syntyi Helene Bechsteinin ja Elsa Bruckmannin hoivaviettien kautta, kun naisten miehet rahoittivat vaimojensa lemmikkiharrastusta.

Siinä missä Sekoomuksen kaltaiset puolueet julistavat olevansa "yrittäjyyden asialla" vasemmisto selvästi vaatii suuryritysten "tiukempaa valvontaa ja niskalenkkiä kasvottomista markkinavoimista". Yrittäjyyden puolella oleminen ei tietenkään tarkoita samaa kuin vapaiden markkinoiden kannattaminen. Jos oikeistolaisuutta on vapaat markkinat, kilpailu, omaisuuden suoja ja muut Amerikan itsenäisyysjulistuksessa korostettavat asiat, silloin Mussolinin ja Hitlerin talouspolitiikka oli vasemmistolaista ja korporatiivista. Ja mikä oleellisempaa - se oli klassista fascismia. Ja on sitä edelleen.

Kommunistien tervehdys ojennetulla nyrkillä


Sattumalta muuten huomasin, että Jonah Goldbergin kirja Liberal Fascism on julkaistu ilmaiseksi myös netissä - täällä.

8 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Mielestäni tekstiesi taso on laskenut kuin lehmän häntä.

Tämäkin oli ihmeellistä vanhan uudelleenmärehtimistä ja pasaamista oikeiston ja vasemmiston eroista. Otsikossa mainitut vihreätkään eivät esiintyneet itse tekstissä kertaakaan.

Koita saada jotain uutta näkökulmaa. Mielestäni liberaali fascismi, josta paasaamiseen näytät olevan kovin viehtynyt, niin siitä alkaa olla kaikki sanottu blogissasi.

En itse kaipaisi yhtäkään samanlaista uutta postausta, koska se ei tuo mitään uutta lisätietoa aiheeseen.

Ps. Tuohon Breivikin ja Obaman seuraksi olisi sopinut hyvin se kuva Urpilaisesta, jossa hän on nyrkki kohotettuna.

Kumitonttu kirjoitti...

No kiitoksia palautteesta kuitenkin. Tarvitsemme erilaisia näkökantoja blogimaailmassa, joten toivotan menestystä valitsemallesi aihealueelle ja voimia oman blogisi ylläpitoon.

Jos kirjoitukseni joskus alkavat taas kiinnostaa sinua, niin tervetuloa takaisin.

Miltton Friidman kirjoitti...

Seuraan edelleen blogiasi, mutta tekstit tuntuvat toistavan itseään.

Toisaalta jos aiot vaikuttaa ns. suureen massaan, niin toisto on todennäköisesti hyvästä.

Miltton Friidman kirjoitti...

Mikä muuten siinä on, että yleensäkin sosialisteilla on erilaisia tervehdyksiä, mutta ns. normaaleilla ihmisillä ei ole?

Yleensähän ihmistä tervehditään kättelemällä, ei hitler-tervehdyksellä tai kommarien nyrkkitervehdyksellä.

Valkea kirjoitti...

Miltton tylyttää, onhan näitä mielikseen lukenut.

Mutta Milttonin tyytymättömyydessä saattaa olla laajempi totuuden siemen, joka koskee niin Milttonia kuin muitakin libertaareja, ja konservatiiveja.

Ja miksei sosialistejakin, jotka ovat tyytymättömiä nykytilanteeseen, ja haluavat totalitaristisen sosialistisen valtion sijasta perustaa *omillaan toimeen tulevia* yhteisöjä ja yhteisöverkostoja.

Älkääpä pojat yhtään naurako siellä ruutujen suojissa. ;) Meidän täytyy muistaa, että maailman tehokkainta yhteistyötä harjoittavat *sisäistä* sosialismia noudattavat hutteriittiyhteisöt, jotka ulkoisesti toimivat erittäin tehokkaina yrityksinä markkinataloudessa. Niillä yritysaloilla, joilla hutteriitit toimivat, he säännöllisesti syrjäyttävät muut yritykset. Muut yrittäjät haluaisivat hutteriiteille rajoituksia, koska hutteriitit valtaavat markkinat itselleen. Normaalit yritykset maksaisivat paljon rahaa saadakseen edes puolet hutteriittien yhteistyökyvyistä ja tehokkuudesta omiin yrityksiinsä. Tämä on ainoa sosialistinen utopia, joka toimii käytännössä, ja menestyy ja kestää. Tottakai hutteriittiyhteisöjen täytyy täyttää monia selektiivisiä, kasvatuksellisia, toiminnallisia ja kristillisiä ennakkoehtoja ja sääntöjä, mutta ei niistä enempää tällä kertaa.

Asiaan. Lyhyesti. Media ja suurin osa tieteellisestä tutkimuksesta julistaa liberaalin ja sosialistisen valtiotalouden oppeja. Viimeisin oli eilen katsomani Ylen puolitoistatuntinen dokumentti talouden tilasta. Yhteiskunnallinen valta on pitkälti ratkaisuja käytännön ongelmiin. Vanhan vallan syrjäyttäminen tapahtuu suurelta osin esittämällä parempia (tai paremmiksi kuviteltuja) ratkaisuja ongelmiin, kuin mitä nykyinen systeemi käyttää. Tämä on tärkeä osa yhteiskunnallisen tietoisuuden muuttamista, joka edeltää vallankumousta. Monilla libertaareilla ja konservatiiveilla on paljon taloudellista ja muuta tietoa, mutta harvoin sitä näkee blogeissa käytettävän olemassaolevien yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen uusilla ja paremmilla tavoilla. Tätä tarvitaan lisää. Enimmäkseen kommentoidaan ajankohtaisia aiheita ja epäkohtia. Niiden määrää voisi vähentää, mutta niitä ei kannata kokonaan poistaa, jotta kosketus ajankohtaisiin virtauksiin säilyy. Hiukan kunnianhimoisempi ja poliittisesti vaikuttavampi projekti olisi eri kirjoittajien taloudellisista ja muista yhteiskunnallisista ratkaisuista selektiivisesti koottu, verkossa ilmaiseksi saatavilla oleva korkealaatuinen ja jatkuvasti täydentyvä ensyklopedia, johon kirjoittajat linkittävät säännöllisesti ja opettavat kansalaiset hakemaan sieltä tietoa.

Muoto "Verot alas, sitten on motiivia ja enemmän mahdollisuuksia ja yritykset nousevat" tai "(pelkkä maiden väliseen työnjakoon liittyvä markkinatalousteoria yksinkertaisine laskuineen) ei riitä. Pitää selittää selkeän tarinan ja loogisten vaikutusketjujen avulla miten ja miksi jotain tapahtuu, mitä ja miksi nyt tehdään ja miten se vaikuttaa, miten ja miksi sitä ei kannata tehdä, ja mitä ja miksi kannattaa tehdä ja mitkä ovat sen vaikutukset. Näiden kirjoitusten täytyy tietysti olla asiallisia ja em. esitystyyliin sopivia. Sujuvaa kieltä, mutta ei kiroilua, huumoria, alatyyliä tms.

Kirjoittelusta tulee samalla monipuolisempaa ja kirjoittajallekin kiinnostavampaa ja virkistävämpää.

Ps. Milttonin kirjoituksista parhaiten on jäänyt mieleen se miten hän ratkaisisi maalais- ja kaupunkitaksien ongelman, ja Kumitontun kirjoituksista ne kerrat kun hän on joko kirjoituksissa tai kommenteissa väläytellyt taloudellista osaamistaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Valkea erittäin inspiroivasta kommentistasi. Todella hyviä näkemyksiä, jotka itse asiassa noudattavat Hännikäisen ja Melenderin "Liberalismin petos" -kirjan johdannossa käsiteltyjä aiheita. Kirjoitanpa siitä lyhyen yhteenvedon ja julkaisen sen heti kun saan valmiiksi - joko nyt illalla tai vastaa aamulla.

Kumitonttu kirjoitti...

Mikä muuten siinä on, että yleensäkin sosialisteilla on erilaisia tervehdyksiä, mutta ns. normaaleilla ihmisillä ei ole?

Yleensähän ihmistä tervehditään kättelemällä, ei hitler-tervehdyksellä tai kommarien nyrkkitervehdyksellä.


Heh... Hyvä huomio todellakin!

Käytännössähän tervehdyksellä osoitetaan kuuliaisuutta auktoriteeteille. Sossuilla huomio kiinnittyy tuohon agressiivisuuteen, eli kädellä ikään kuin vallataan tilaa. Jos vertaat Suomen armeijaa, niin tervehdys on sinänsä rituaalinomainen ja tarkasti säännelty, mutta se ei ole tuollainen ympäriinsä huitova voimannäyte.

Miltton Friidman kirjoitti...

Jos vertaat Suomen armeijaa, niin tervehdys on sinänsä rituaalinomainen ja tarkasti säännelty, mutta se ei ole tuollainen ympäriinsä huitova voimannäyte.

Yleensäkin naurattaa, miten sosialistit huitovat ja heiluvat. Tai marssivat polvet jäykkinä.