sunnuntai 5. elokuuta 2012

Minnesotan somalit

(CNSNews.com)

Minnesotan osavaltiossa Hennepin Countyn seriffi oli senaatin terrorin ja kotimaan turvallisuudesta vastaavan jaoston kuultavana kertomassa somalijengien aiheuttamista ongelmista vastuualueellaan. Hennepin on yksi Amerikan vauraimmista piirikunnista ja siellä asuu noin 1.100.000 ihmistä.

- Minua on pyydetty todistamaan piirikuntani alueella somalien aiheuttamista ongelmista, Rich Stanek aloitti. Stanek edusti Amerikan seriffin yhdistystä todistaessaan kuulemisessa, joka liittyi jengiytymisen uhkakuviin Yhdysvalloissa. Hän toimii myös hallituksen kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston uhkien kartoittamista tutkivassa työryhmässä ja toimii puheenjohtajana suurten piirikuntien seriffien yhdistyksessä.

Stonekin mukaan Minnesota toimii Yhdysvaltoihin pakolaisena saapuvien siirtokuntana, jossa asuu 80-125.000 somalia. Kun Amerikassa afrikkalaisten osuus on keskimäärin neljä prosenttia, Minnesotan asukkaista heitä on 18% juurikin somalien tähden. Stanek tähdensi, että valtaosa heistä on lainkuuliaista väkeä, mutta jengeihin liittyneet syyllistyvät rikoksiin koko osavaltion alueella.

- Somalijengit ovat sikäli poikkeuksellisia, että ne eivät välttämättä käy huumekauppaa kuten perinteiset jengit, ja lisäsi etteivät ne myöskään välttämättä käy jengisotaa muita jengejä vastaan.

- Jengit kokoontuvat tietyillä alueilla, mutta rikokset suoritetaan niiden ulkopuolella, Stanek totesi. Rikoksiin syyllistytään hyvin laajalla maantieteellisellä alueella ulottuen Kaksois-kaupungin seitsemään eri piirikuntaan asti, miksi niiden tekemien rikosten selvittäminen on normaalia vaikeampaa.

Somalijengien tavanomaisimmat rikoslajit ovat maksuvälinepetokset, murrot matkapuhelin- ja asekauppoihin, todistajien pelottelu ja osallistuminen kansainväliseen terroriin. Vuonna 2007 somalit ilmoittivat nuorten iesten äkillisistä katoamisista. Myöhemmin selvisi, että he olivat matkustaneet Somaliaan osallituakseen al-Shabaabin koulutusleireille.

- Yksi heistä oli vuonna 1993 Minneapolikseen muuttanut teini, Stanel kertoi. Myymälävarkaudella alkanut rikollisura jatkui liittymisellä väkivaltaiseen Somali Hot Boyz -jengiin. Pian sen jälkeen hän rekrytoi jäseniä al-Shabaabib leireille, mikä johdatti hänetkin Afrikan sarveen vuonna 2008.

- Myöhemin selvisi, että hän sai surmansa al-Shabaabin ja hallituksen joukkojen välisissä taisteluissa. Tarvitsemme välttämättä uusia toimintatapoja ja oman vain tähän tarkoitukseen koulutettavan osaston tämänkaltaisen rikollisuuden selvittämiseksi.

Pakolaislasten ja -perheiden kotouttamisesta vastaavan yhdistyksen mukaan kaikissa osavaltioissa toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin tai yhteistyössä erilaisten järjestöjen kanssa. Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan Amerikkaan saapuu vuodessa 70.000 pakolaista, joista jokaisen on kyettävä osoittamaan kotimaassaan itseään uhkaava vaara. Kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto käy läpi kaikki hakemukset, puheenjohtaja kertoi.

Sijoituspaikkakuntaan vaikuttaa moni tekijä perhesuhteista, kielestä ja avoimista majoituspaikoista alkaen, mutta maahan päästyään jokainen voi valita asuinpaikkansa vapaasti. Jaoston puheenjohtaja James Sensenbrenner (R-Wis) kertoi kuulemisen aluksi tilastotietoja jengeistä.

- Vuoden 2011 jengeistä tehdyn uhkakuvien arvion mukaan Amerikassa on 33.000 jengiä, joihin kuuluu 1,4 miljoonaa ihmistä. Vuodesta 2009 jengien jäsenmäärä on kasvanut 40%.

Tundratabloids

Ei kommentteja: