lauantai 19. toukokuuta 2012

Potemkinin kulissit



Rähmispossun Sikolätissä näytettiin esimerkkinä massiivisesta typeryydestä yllä olevaa valokuvaa, jolla poliisi pyysi vinkkejä murtomiehestä. Puhutaan Potemkinin kulisseista (tai kylästä), kun valtaapitävien mieliksi annetaan tavallisen kansan elämästä todellisuutta parempi kuva. Helpointahan se on tietysti toteuttaa sillä tavalla, että muokataan valokuvaa, jotta se vastaa toivottua.

Suomi on muun Euroopan tavoin tilanteessa, jossa poliittinen eliitti on ajatunut aivan eri poluille tavallisen keskiluokan kanssa. Tuloverot tuloluokittain -taulukon mukaan 3% veronmaksajista tilittää 20% veroista, ja vastaavasti 18% veronmaksajista maksaa veroista yli puolet. Minä en ymmärrä, miten joku voi väittää, etteivät hyvätuloiset maksa veroja tarpeeksi. Kun muistetaan, että hyvätuloiset kuluttavat enemmän, niin tuloverojen lisäksi he maksavat myös arvonlisäveroina enemmän kuin oman osuutensa. Ilman tarkempia tietoja veikkaan, että kaikista kerätyistä veroista tuo mainittu 18% tuottaa 80%, kun pidetään mielessä, että yritysten maksamista veroista valtaosan tuottavat juuri nuo keskiluokkaiset perheenäidit ja -isät. Eli tässäkin asiassa pätee vanha kunnon 20/80 -sääntö.

Kun länsimaat ottavat avosylin vastaan näitä vähävaraisia tulokkaita, ei ole ihme, että maksajilla palaa pinna, jos nämä alkavat huijata tukia tai ryhtyvät "bisnesmiehiksi". Ja koska heidän kasvokuviensa näyttäminen osoittaisi heidän etnisen taustansa sijoittuvan jonnekin Lähi-idän ja Afrikan alueelle, kasvot peitetään. Jos kansalaisille ei voida avoimesti puhua toteutetun politiikan ongelmista, niin jotainhan siinä toteutettavassa politiikassa on sitten pahasti pielessä. Olemme EU:n myötä palanneet vanhaan tsaristiseen hallintomalliin, jossa kansalaisia harhautetaan ja maksatetaan poliittisen loisluokan elämä. Koska poliittinen loisluokka elää samoilla tavoilla kuin maahanmuuttajien enemmistö - siis verovaroilla - on aika selvää, ettei heillä ole erityistä syytä puuttua asiaan. Jokuhan saattaisi kyseenalaistaa myös poliittisen eliitin oikeutuksen etuihinsa.

1 kommentti:

Tiedemies kirjoitti...

Olen huomauttanut ennenkin tästä: verojen maksujen jakauma ei ole kovin hyvä indikaatio ainakaan yksinään. Singaporessa esimerkiksi puolet ihmisistä ei maksa lainkaan tuloveroja; ei siis "nettona", vaan veroprosentti on tasan nolla noin puolelle ihmisistä. Parhaiten tienaava 10 prosenttia maksanee verokertymästä ehkä 90 prosenttia.

Järjestelmä on kuitenkin olennaisesti vähemmän sosialistinen kuin Suomessa.