maanantai 21. helmikuuta 2011

Vasemmisto ja totalitarismi

Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana neo-konservatiivien pahuus amerikkalaisen imperialismin levittäjänä on henkilöitynyt GW Bushiin ja vähän vähemmin Tony Blairiin. Vasemmistoälyköiden väittämä oli, että arabeilla on poikkeuksellinen viehtymys epädemokraattiseen hallintotapaan. Nyt yllättäen kaikki sosialistit - kovapintaisimpia kommunisteja lukuun ottamatta - tukevat riemuhuudoin lännen tukemien arabidiktaattoreiden hallintojen kaatumista. Demokratian nimissä sosialistit ajavat uutta hallintoa näihin henkisesti ja monesti myös fyysisesti raunioina oleviin maihin.

Ei mitään uutta Auringon alla. Kun Eurooppa keräili 1945 itseään kokoon, Ranskassa suurimmaksi puolueeksi nousivat kommunistit, Italiassa toiseksi suurimmaksi, Suomessa suurimmaksi ja niin edelleen. Kaikissa maissa oli vaarana ajautuminen kommunistisen diktatuurin alaisuuteen. Amerikkalaiset ottivat käyttöön Trumanin doktriinin estääkseen vasta yhden totaalisen adiktatuurin alta vapautetut valtiot luisumasta toisen alle. Samalla tavalla 90-luvulla amerikkalaiset pahat neo-konservatiivit avustivat Itä-Euroopan maita yksityistämisessä ja hallinnon kehittämisessä. Sosialistien mielestä asia hoidettiin kaikilla tavoilla väärin, ja sen seurauksena Itä-Euroopassa on korruptiota ja rikkaita rosvoparoneita...

Nyt nähtävä tapahtumasarja näyttää tutulta. Kansa rimpuilee irti armeijaan nojaavasta vallankäytöstä ja haluaa parannusta asemaansa. Arabisosialismi eli islamismi on nähnyt tässä tilanteensa iskeä. Demokratia on paljon muuta kuin vaalit. Se on myös kansalaisvapauksia, toimiva lehdistö, lainkäyttö, tuomioistuimet ja poliisivoimat, moniarvoiset puolueet ja rauhallisesti sujuva vallanvaihto.

Keskeinen kysymys kuuluu: tuemmeko arabimaissa nyt olevia heikkoja moniarvoiseen demokratiaan pyrkiviä tahoja yhdessä neo-konservatiivien kanssa vai annammeko maiden joutua islamilaisen totalitarismin alle? Tämä on yksi mielenkiintoisimpia poliittisia valintoja, joihin omana elinaikanani on jouduttu. Vastaamalla neo-kon, vasemmisto joutuu myöntämään, että sen edustama valtiomuoto ei ole ulkopuolelta sitä tarkkailevalle mitenkään houkutteleva. Toisaalta vastaamalla islam-totalitarismi se vain tulisi paljastaneeksi omat tavoitteensa. En tiedä, kummin valitsevat.

1 kommentti:

Tomi kirjoitti...

Yhdysvaltoja eivät neo-konservatiivit nyt hallitse. Heitä tuskin Obaman hallinnosta löytyy. Eurooppalaiselle vasemmistolle ei tuota ongelmia liittoutua Obaman kanssa.