sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Palkat niskassa

Tällainen mielenkiintoinen taulukko saapui tänne Pohjolaan - joulun ohella. Suomessa on ollut vuodesta 2000 vuoteen 2009 EU:n kovin ansiotulojen kehitys - 22% inflaatiokorjattuna. Ykköseksi kiilaa suksen mitalla Norja, mutta sitä vauhdittaa öljyn hinnan nousu. Kuka väittikään, ettei suomalaisuudessa ole mitään ylpeiltävää!


Tuota katsellessa tulee kyllä hiukan kaks'jakoinen olo. Se on mieletön suoritus nykyisessä globaalissa kaupassa, että säilyttää kilpailukykynsä tuollaisella kustannuskehityksellä. Sitä harvoin tulee ajatelleeksi, että kansainvälinen kaupankäynti tasaa eri maiden tulotasot tuottavuuden mukaisesti. Sehän tässä kapitalismissa on niin helvetin hienoa, että se palkitsee ahkeruudesta. Suomessahan on perinteisesti ollut Euroopan huonoin ostovoima palkansaajalla, mutta se lienee nyttemmin tasoittunut. 90-luvun laman jäljiltä suomalainen työmarkkina viritettiin eurooppalaisittain joustavaksi, vaikka paperimiehet - ja nyt lentoemännät - kerjäsivätkin itselleen ongelmia.

Islannin kolmas sija on melkoinen yllätys, mutta ilmeisesti vielä 2009 jousto on tapahtunut työttömyyden kasvussa eikä palkkojen laskussa. Saksan ja Japanin nimellispalkkojen lasku lupaa hyvää maiden kilpailukyvylle. Sitä vasten ei tunnu yhtään ihmeelliseltä, että Angela Merkel oli kusi sukassa kun piti päättää kreikkalaisille myönnettävästä tukipaketista. Sakut olivat kiltisti ja nöyrästi vetäneet vyötä tiukemmalle kun Kreikassa vielä allekirjoitettiin nimiä vekseleihin.

1 kommentti:

Tomi kirjoitti...

Kumitonttu, Saksa nyt kovistelee Kreikkaa ja muita bigg maita, mutta se on suurelta osin osasyyllinen bigg maiden velkakriisiin.

90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa Saksan talous ei kasvanut juuri lainkaan, tästä johtuen EKP piti korkotasoa alhaisena, liian alhaisena nopeasti kasvaville bigg talouksille, joiden talous ylikuumeni.

Kaiken lisäksi, johtuen Saksan hallituksen tiukasta talouspolitiikasta ja Saksan talouden heikkoudesta, oli saksalaispankeilla paljon rahaa, jonka he pumppasivat bigg-maiden jo ylikuumentuneisiin talouksiin, ja lisäsivät ja lisäsivät velkakuplan kokoa.