keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Kortit pöydällä

Kun aika ei riitä kaikkeen, niin linkitän tänne uuden Pew Research Centerin kesäkuussa julkaiseman useita maita kattavan tutkimusraportin yhteenvedon. Pari nopeata havaintoa: Euroopassa ja Japanissa Yhdysvaltoja pidetään liian uskonnollisena, kun taas muualla maailmassa ajateltiin päinvastoin ja tutkimukseen osallistuneista kolmesta muslimimaasta jokaisessa Yhdysvaltoja pidettiin aivan liian maallisena. Toinen mielenkiintoinen havainto on, että kun joka viides amerikkalainen epäilee Obaman olevan muslimi, yksikään muslimimaiden asukas ei moiseen usko. Kolmas mielenkiintoinen oli suhtautuminen itsemurhapommittajiin. Vielä heti 9/11:n jälkeen vajaa puolet muslimeista hyväksyi ne, kun taas nyt enää joka viides, vaikka suhtautuminen on kääntynyt uudestaan nousuun. Jopa Indonesia, johon meillä kotimaisessa keskustelussa tavataan viitata kun puhutaan "maltillisesta muslimimaasta", joka neljäs pitää bin-Ladenia ja al-Qaidaa arvossaan.

Yhdysvallat on selvästi onnistunut miellyttämään joitain arabimaiden hallituksia (Egypti, Jordania), mutta ei juuri muita. Myöskään egyptiläiset ja jordanialaiset ihmiset eivät ole koe Yhdysvaltojen politiikkaa mieleisekseen. Vuosikymmeniä jatkunut aivopesu on selvästi tuottanut tuloksia. Arabit erityisesti ja islamilaiset yleisesti eivät tee "rauhaa" lännen kanssa ennen kuin nykyinen Israel on hävitetty ja tilalle asetettu arabi-asutus. Ennustaminen on turhaa, mutta sen totean, että huonot kortit on pöydällä. Paras bluffaaja vie potin, ja yleensä meillä WEIRDeillä ei ole ollut osaamista tulkkita bluffia. Ennen kuin arabimaiden kansalaiset ottavat lusikan kauniiseen käteen, rauhanneuvottelujen onnistumista ja konfliktin päättymistä on turha toivoa.

4 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

"...joka viides amerikkalainen epäilee Obaman olevan muslimi,"

Obama ei tietystikään ole muslimi vaan moderni vasemmistoliberaali, kuten hänen jumalauskoaan koskevista lausunnoista voi päätellä.

Se, että suuri osa amerikkalaisista uskoo Obaman olevan muslimi, on suomimediassa esitetty osoituksena amerikkalaisten typeryydestä. Eihän Messias(tm) voi olla muslimi!

Pekkamykkäsiltä ja vastaavilta on jäänyt kokonaan noteeraamatta Obaman lausunnot islamista ja erityisesti Kairon puhe, jossa hän mielisteli islamilaista maailmaa. Lisäksi Obama sai kuuden ja kymmenen vuoden välillä islamilaista opetusta Indonesiassa, josta hänen kasvatti-isänsä Lulu Soetoro (?) oli kotoisin.

Obaman pastori Jeremiah Wright oli myös entinen muslimi ja luultavasti piti kirkoksi naamioitua rotupoliittista agitaatioareenaansa lähinnä uskonnon harjoittamiseen liittyvien verohelpotusten takia.

Jos Obama oikeasti olisi (maltillinen) muslimi, hän ymmärtäisi islamia paremmin ja jättäisi muslimien mielistelyn sikseen. Mielistely on heikkouden merkki maailman toistaiseksi johtavalta suurvallalta.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos! Näinhän se menee. Mahtaa olla Obamalle karvas pettymys kun kaikki kumartelu, pokkailu ja mielistely on valunut kuin vesi teflon pannulta.

En sinänsä ihmettele, että moni pitää häntä muslimina, koska hänen varhaisnuoruudessaan on tuo merkittävä jakso islamilaisessa kasvatuksessa. Ja Wright ei varmasti ole mitenkään tasapainottanut hänen maailmankuvaansa suhteessa islamiin, kuten toteat.

Jotenkin surkuhupaisaa seurata, että pekkamykkäset ja osmosoininvaarat eivät näemmä kertakaikkiaan pysty arvostelemaan mitään Obaman tekemisiä, jos edes huomaavat niissä mitään arvosteltavaa. Suomi-mediaa on aivan turha seurata, mutta onneksi on kansainväliset lehdet, kolumnistit ja kommentaattorit, jotka avaavat melkolailla toisen näkökulman asioihin.

Anonyymi kirjoitti...

Sun Tzun Sodankäynnin taidossa on mainta että "kun olet voimissasi, hämää kyvyttömyydellä". (Uudempi käännös, sivu 65)

Jos on vahva ja teeskentelee heikkoa, niin täytyy sitten olla jokin vahvuus jota osaa käyttää vihollista vastaan.

Mutta mahtaako Obama olla lukenut Sun Tzuta, tai tietääö edes mitään koko kirjasta tai äijästä?

Kumitonttu kirjoitti...

Huomenta Vieras. Nuo Sun Tzun jutut on itselleni ihan vieraita. Uskoisin, että Obaman esikunnassa hallitaan Tzuut ja muut, sillä toisin kuin täällä kuvitellaan, ei Amerikka ole mikään Ranskan mallinen presidenttikeskeinen demokratia. Valtaa pitää roomalaiseen tapaan valtava esikunta, jossa presidentin tehtävä on lähinnä avata ovet Valkoiseen taloon, ihan kuin Rooman keisareina toimivat voittoisat sotapäälliköt.