tiistai 7. syyskuuta 2010

Liika läski

Kanadassa 29-vuotias Bethany Storro joutui ns. rasistisen viharikoksen kohteeksi. Storro oli ostarin parkkipaikalla noussut autostaan nostaakseen jotain hanttimiehen puolelta, kun hänen taakseen käveli nainen, joka sanoi "Hei kaunokainen" heittäen samalla hänen kasvoilleen syövyttävää ainetta (Oregonlive). Storron onneksi hän käytti aurinkolaseja, jotka ilmeisesti pelastivat hänen näkönsä. Storro kuvaa tekijää mustaksi naiseksi, jolla on poninhäntä ja khakisortsit. Toivottavasti jää kiinni.

Englannissa ja Ranskassa on huolestuttu värillisten nuorten uudesta huvista, joka on kuvata ja julkaista netissä valkoisiin kohdistuneita väkivaltaisia iskuja. Tässä on yksi - kannattaa laittaa ääntä valmiiksi pienemmälle ja valmistautua vastenmieliseen kuvamateriaaliin. Älä katso, jos et kestä väkivaltaa (Conservative Citizens).

WEIRD-ihmiset ovat valkoisia, koulutettuja, teollisessa maailmassa eläviä rikkaita demokraattisesti ajattelevia ihmisiä. Meillä on erilainen, muista ihmisryhmistä poikkeava käsitys yhteiskunnallisesta vastuusta ja solidaarisuudesta. Meitä on vain 12% maailman väestöstä, joten liika sinisilmäisyys voi kostautua tavalla, jota harva tuli edes ajatelleeksi ennen kommunismin romahtamista. Kuluneiden 20 vuoden aikana punavihreä tasa-arvoon perustuva aate on uskotellut, että kaikki kulttuurit ovat yhtä arvokkaita ja että länsimainen imperialismi on edelleen syynä kehitysmaiden ongelmiin. Imperialismi ehkä voi olla jossain määrin syynä tai ainakin toiminut lähtölaukauksena monissa maailman kriisipesäkkeissä, mutta kyseessä ei ole länsimaiden vaan kommunistihallintojen aiheuttama sotku. Kaikissa maailman pahimmissa sotkuissa on lähtökohtana ollut Neuvosto-Venäjän tukeman kommunistidiktatuurin suorittama vallankaappaus, jota on seurannut julma sisällissota. Varmaan joku poikkeuskin on, mutta ei nyt tule mieleen.

Kansainvälinen öljy-yhtiö Shell seuraa Esson jalanjälkiä ja on kaupan Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiöllä on isot terminaalit ja varastot, joten kovin montaa ostajaehdokasta ei Suomesta löydy. Voimakkaimmin markkinoilla häärää kotimainen osuuskauppa sekä nyttemmin investointejaan vähentänyt venäläinen Lukoil/Teboil. Suomalaisilla bensamarkkinoilla on parinsadan huoltamon ylikapasiteetti, joten johdonmukaista on veikata, että ostaja pistää lihoiksi valtaosan joko omista nykyisistä huoltamoistaan tai Shellin, sen mukaan kummalla on huonompi liikepaikka.

Yhden huoltamon sulkeminen on niin kallista maaperän puhdistamiseen liittyvien velvoitteiden takia (kilpailua rajoittava ns. exit-kulu), että rahaa itse huoltamoiden valtaamiseen ei paljoa kulu. Syy Shellin myyntiin on yksinkertainen - me kasvottomat markkinavoimat, jotka säästämme eläkerahastoihin, sijoitusrahastoihin ja luomme pienistä puroista valtavan kansainvälisen pääomien tuottovaatimuksen. Meidän toiveidemme takia Amerikassa joku edustajamme on ilmoittanut Shellin johdolle tavoitteet, jotka tulee saavuttaa tietyssä ajassa. Yksi tavoite koskee pääoman tuottovaatimusta, jonka halutaan nousevan nykyistä korkeammaksi. Sen seurauksena taseesta leikataan läskiä pois, ja 200 Tikkurilassa Shellin asioita hoitanutta härmäläistä saa alkaa etsiä muita töitä.

Vaikka hampurilaisravintoloiden kovin huuma on jo hiipunut, pääomasijoittaja 3G osti Burger Kingin. Tämä maineikas - ja omasta mielestäni parhaat burgerit valmistava - ketju saa melkoisen kuntokuurin, mikä on hiukan sääli, koska sen tulo Suomeen siten peruuntuu jällen kerran. Suomihan on siitä harvinainen maa, että muissa Euroopan maissa ei paikallinen hampurilaisketju ole markkinajohtaja. McDonald's joutuu sekin jossain vaiheessa sulkemaan Suomessa ovensa, jos eivät keksi keinoa haastaa Hesburger. Tätä on globaali kapitalismi - sitä samaa jokainen omien rahojensa osalta edellyttää.

4 kommenttia:

jadfh kirjoitti...

Neekerikulttuuri roikkuu selvästi vieläkin yhdellä kädellä puun oksassa. Tyypillistä neekeröintiä.

Kumitonttu kirjoitti...

Tervehdys, Jimbo.

Ei tässä nyt kaiketi mistään neekerikulttuurista ole (jos sellaista on olemassa) vaan puhtaasti rotujen innoittamista iskuista. Olkoonpa tekijöiden henkinen tilanne mikä vaan, iskut ovat selvästi saaneet innoituksensa monikulttuurisen yhteiskunnan lopputuloksena. Tarkoitus ei ole väittää, etteikö näitä tapahdu myös toisin päin vaan että monikulttuurisuuden ongelmista on turha laittaa vastuuseen valkoista miestä.

Janne kirjoitti...

Nythän paljastui, että tuo naisihminen oli itse heittänyt happoa kasvoilleen... http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=2252140

Kaikkeen sitä jotkut ryhtyvätkin.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Janne kommentista. Kammottava homma alun alkaenkin, mutta tämä käänne tietty tekee tapahtuneesta käsittämättömän. Ei sitä halua edes kuvitella, mitä kaikkea tuolla taustalla voikaan olla.