torstai 2. syyskuuta 2010

Kahden asteen virhe

Olen joskus miettinyt ohimennen, että miksi Maapallo kestää ilmastoalarmistien mielestä juuri kahden asteen lämpenemisen mutta ei sitten yhtään enempää muuttumatta tulvivaksi aitiomaaksi. En kuitenkaan pitänyt sitä sen kummempana virheellisenä käsityksenä kuin mitään muutakaan kasvihuoneilmiön käsitystä, joten asia jäi sen tarkemmin penkomatta. Nyt kuitenkin löytyi selitys (Spiegel)!


Artikkelin mukaan 1990-luvun puolivälissä saksalaiset ilmastotutkijat antoivat poliitikoille vastauksen, että kahden asteen lämpötilan nousun ihmiskunta ja Maapallo erityisesti kestää. He järkeilivät, että koska siihen astisen tunnetun tiedon mukaan Maapallon lämpötila ei ole ihmisrodun elinaikana ollut nykyistä tilannetta koskaan kahta astetta lämpimämpää, niin siinä kulkee sitten raja turvallisen ja tuhoutumisen välillä. Kahden asteen säännön isänä oli tutkija Hans Joachim Schnellnhuber. Hänen mukaansa mikään tieteellinen selvitys ei kuitenkaan asiaa puolla, vaan poliitikot tarvitsivat yksinkertaisen iskulauseen, ja sellaisen he saivat.

Kahden asteen keksiminen ei suinkaan pysäyttänyt tutkijan uraa, vaan hän on Saksan arvostetuin ilmastontutkija ja kansleri Angela Merkelin ilmastopoliittinen orastynkkynen. Schnellnhuber syö lihaa ja ajaa bemarilla ja muistuttaa, ettei kuulu Vihreisiin eikä ole poliittisesti aktiivinen. Hänen mielestään hänellä on tutkijana velvollisuus kertoa, mitä tulevaisuus mahdollisesti tuo tullessaan. Tai sitten ei tuo. Joka tapauksessa, aikaa on riittävästi ilman, että meidän täytyy yhdessä sukupolvessa lopettaa helposti kuljetettvien öljyn ja hiilen kaltaisten energialähteiden hyödyntäminen. Jos ihminen selvisi kahdeksan astetta kylmemmästä jääkaudesta, se selviää 2,1 asteen lämpötilan nousustakin.

6 kommenttia:

Kyllästynyt kirjoitti...

Aaah, kiitos selityksestä! Sekin määre on siis ns. "ilmasta temmattu".

Kumitonttu kirjoitti...

Tervehdys, täällä toinen kyllästynyt. Todellakin, aika surkuhupaisalta tuo tarina kuulostaa. Tuskin sitä on syytä epäillä, kun ei sitä kukaan ole edes yrittänyt kiistää, vaan Schnellnhuber itse kaiken avoimesti kertoo. Ristuksen tähären...

Anonyymi kirjoitti...

Iltaa!

"syö lihaa ja ajaa bemarilla"...Kas kun Tynkkynen ei ole ottanut häntä maalitaulukeen vaikka rooli on sama.


Kuljen kävelemällä, pyörällä ja julkisilla. Silti olen ilmastoskeptikko, tykkään syödä lihaa, olen kristitty, sekä olen sitoutumaton konservatiivi ja porvari. Kummajainen?

Paistan kohta possua, ettei se mene pilalle, kun siinä oli eilen viimeinen käyttöpäivä...:-)

Kumitonttu kirjoitti...

Huomenta Vieras!

Ihmisillä on kova tarve luokitella toisiaan erilaisiin laatikoihin. Luokittelun tarve on pohjimmiltaan puhtaasti biologinen, kun luonnonvalinta on tukenut niitä tapoja, jotka ovat osoitaneet yhteistyöhalua ympäröivää laumaa kohtaan. Uskonnoissa näitä kutsutaan rituaaleiksi, mutta samalla tavalla niitä on punavihreässä aatteessa, joka on stalinismin kaltainen pakanauskonto.

Tiesitkö muuten, että vuonna 1932 Venäjältä loikannut diplomaatti ja kirjailija Dmitrijevski kutsui Stalinia "kansallissosialistiseksi imperialistiksi"? Tämä oli siis samaan aikaan kun se kuuluisampi kansallissosialisti oli vasta nousemassa valtaan.

Anonyymi kirjoitti...

En ole kuullut ikinä koko henkilöstä mitään. Miksi en löydä sitä edes Wikistä? Kiinnostava toteamus mitä hän sanoi Stalinista. Ilmeisesti hän löysi samanlaisuuksia Hitleriin nähden?

Kansallissosialismi on sosialismia, nimikin sen jo sanoo.

Kumitonttu kirjoitti...

Huomenia, Vieras. Dmitrijevskiä ei ole käännetty englanniksi, minkä takia sitä ei ole Wikipediassa. Hän kirjoitti kirjan Stalinista.