Hallitus suunnittelee "pyhälisien" poistamista. Kyse on siis vanhasta duunarien korvauksesta, jossa pyhäisin maksetaan tuplapalkka. Äkkiseltään ajateltuna asia ei kuulu hallitukselle millään muotoa, vaan kyse on työntekijän ja työnantajan keskinäisestä sopimuksesta. Mutta mutta... Ei se ihan niin taida mennä. Työpolitiikan professori Pentti Koistinen toteaa Ylen uutisessa, että
– Julkisissa palveluissa on suurempi tarve luopua niistä. Ne ovat ihmisten hyvinvoinnin kannalta tärkeämpiä kuin se, voiko käydä sunnuntaina shoppailemassa. Muistan myös ajan, jolloin perheessäni oli pieniä lapsia. Silloin bensa-aseman kahviot olivat auki, mutta eivät kirjastot, jonne teki mieli mennä lukemaan satuja.Kuten punayliopiston professori kiertelemättä ja kaartelematta täräyttää, niin tarve kustannusten laskuun on julkisella sektorilla, jossa palkat eivät määräydy markkinaehtoisesti. Kuitenkin, entisen oikeistopuolue Sekoomuksen nykyinen korporaatioiden kuningas, EK:n puheenjohtaja Häkämies vaatii palkan alennuksen kohteeksi nimenomaan kaupan alan ja ravintolat! Kukapa sitä omilta äänestäjiltään olisi etuja leikkaamassa, vai mitä Jyri "Curley" Häkämies.
Millä perusteilla sunnuntailisistä määrääminen sitten kuuluu hallitukselle eikä työmarkkinoille? Ensiksikin sillä, että julkisen sektorin työnantajajärjestö on täysin työntekijärjestön armoilla. Jos korporaatioita halutaan pitää, niillä on oltava yhtäläiset neuvotteluasemat. Nyt julkisen sektorin lakkoja ei nähdä, koska työnantajat antavat aina periksi. Lakko saattaisi myös paljastaa, miten paljon turhaa porukkaa julkisella sektorilla on hommissa. Lakon vaikutus paljastaisi julkisen sektorin todellisen tarpeen.
Toiseksi, elämme edelleen kristillisessä maassa, jossa noudatetaan perinteitä - tai sanotaan niin, että joitain perinteitä voisi olla hyvä noudattaa. Ei välttämättä olisi huono juttu osoittaa, että sunnuntai on kulttuurihistoriallisesti merkittävä päivä, ja silloin yhteiskuntamme viettää pyhäpäivää. Se on osin samanlainen asia kuin päätös homojen adoptio-oikeudesta. Kyseessä on perustavaa laatua oleva yhteiskuntamme moraalikäsityksiä heijasteleva päätös. Pyhäpäivältä ei tarvitse maksaa erillistä korvausta (sen hoitavat markkinat), mutta päivän muuttaminen noin vain seitsemänneksi arkipäiväksi on nyt tapahtumassa ilman kunnollista kansalaiskeskustelua suomalaisen kulttuurin olemuksesta (sitä markkinat eivät hoida). Olisi hyvä kuulla muidenkin mielipiteitä kuin EK:n ja SAK:n johtajien.
Kirkolta on tietenkään täysin turha odottaa minkäänlaista kriittistä suhtautumista aiheeseen, mutta jokainen Raamattunsa lukenut voi toki miettiä, mitä Jeesus opetti. (Ja nyt en viittaa yleisesti väärintulkittuun kohtaukseen, jossa Jeesus viiletti tukka hulmuten vehnäpellolla, kun kuukalenteria seuranneet saddukeukset ja fariseukset viettivät sapattiaan toisin kuin essealaiset, jotka noudattivat aurinkokalenteria).
Uutisvuon parhaat naurut tarjoaa kuitenkin Puolueen Totuus kirjoittaessaan Espoon kaupungin kadonneista tietokoneista:
Espoon Suomenojalta tai muualtakaan tuskin löytyy varastoa, johon on kärrätty rekkalastillisia tietokoneita.Ei varmaankaan - ne löytyvät kaupungin toimistotyöntekijöiden lastenhuoneista ja kesämökeiltä. Koneet ovat leasing-kauden jälkeen "unohtuneet" palauttaa ja löytäneet uuden elämän kaupungin virkamiesten lähipiireissä. Kun valvonta on laiminlyöty, kukaan ei jää kiinni, ketään ei saateta vastuuseen. Yksityisellä puolella vastaava on mahdotonta, koska toiminta on paremmin ohjeistettua ja siellä määrää raha - tuo ihana moraalinvartija, jos omatunto joutuu koetukselle.
Jokainen kuntien ja valtion toimintaan perehtynyt tietää, miten läpikorruptoitunutta toiminta siellä on. Jopa poliisi on Jari Aarnion ja Mikko Paateron johdolla paljastanut oikean karvansa. Ilmeisesti vain Puolustusvoimat ja sen pikkuveli Rajavartiolaitos ovat osoittaneet riittävää selkärankaa toiminnassaan. Jos näin ei olisi, ehkä meidän olisi syytä lopettaa maanpuolustus niille sijoilleen. Alla hyytävää kuvausta kuntapuolen toiminnasta:
Kuntien sisälle on muodostunutkin kahden kerroksen väkeä. Toisaalta virastoissa, päiväkodeissa ja kouluissa säästetään jopa naurettavuuksiin menevissä asioissa.Ja kuntakokoa halutaan suurentaa tehokkuuden nimissä...?
Espoossa ja Vantaalla kunta käyttää jo enemmän verorahaa palveluiden ostoon kuin kunnan omien työntekijöiden palkkoihin.
HS:n suurten kuntien ostopalveluita koskevissa selvityksessä löytyi useita konsulttiyrityksiä, joiden kaikki liiketoiminta perustuu vain kunnille tehtyyn työhön.
Yksi osa ongelmaa on se, ettei etenkin suurissa kaupungeissa kenelläkään näytä olevan täysin tarkkaa kuvaa mihin veroeuroja käytetään.
3 kommenttia:
Nyt alkavat NGO:t rytistä - HS uutisoi:
Parinkymmenen ammattimaisen päätoimijan kuten Kirkon ulkomaanavun, Kepan ja Pakolaisavun tukia ei lopeteta, mutta nekin joutuvat varautumaan 30–40 prosentin leikkauksiin.
Jännää kun Hesarin moderaatio päästi läpi niitä kommentteja, jotka ovat hyvillään siitä että gepardihattujen rahoja leikataan. Olisin halunnut 100 prosenttia pois mutta tuolla 30-40 prosentilla voidaan lähteä liikkelle.
Hesari on jonkin aikaa ollut jakomielitautinen, kun melkein kaikki sen jutut ovat täyttä paskaa, puolitotuuksia tai osatotuuksia. Mutta kommmenteista voi löytyä asiaa. Siksi luen usein vain kommentit, mikäli ylipäänsä vaivaudun käymään sivuilla, incognito-tilassa.
En lukenut niitä kommentteja. Ehkä Lasitalossa on vihdoin ymmärretty, miten lapsellista heidän moderointinsa oli aiemmin.
Lähetä kommentti