perjantai 8. maaliskuuta 2013

What to see in Finland?

Blogikollega Jaska Brownin tavoin ja Iltalehden innoittamana päätin vihdoin luoda tilaston. Se koskee suomalaisia matkailukohteita ja päivittyy varmaankin pariin otteeseen.

1. Salpalinja. Arkkitehtoninen kokonaisuus joka lyö ällikällä. Myös suomalainen luonto on hienosti esillä aivan etelästä pitkälle Keski-Suomeen asti.

2. Käsivarren Lappi. Erityisesti Kilpisjärven näkeminen jäässä keskikesällä jaksaa ihmetyttää. Luonto poikkeaa muusta suomalaisesta luonnosta niin voimakkaasti, että tuntee olevansa ulkomailla.

3. Arppeneum- ja Mannerheim-museot. Mielenkiintoisimmat museot pääkaupunkiseudulla.

4. Pohjanmaan kevättulvat. Erikoinen näky ja kokemus, joka nostaa mieliimme sadatmiljoonat ilmastopakolaiset Kauko-idän tulvivilla jokisuistoilla.

5. Saariselkä ja Pallas-tunturi. Mielenkiintoisimmat hiihto- ja laskettelupaikat Suomessa.

6. Herrankukkaro. Maailman suurin savusauna ja yösijana linnunpönttö ei voi jättää kylmäksi.

7. Bengtskär. Syysmyrskyssä vaikuttava kokemus miettiä, että kyseisellä pienellä luodolla asui satakunta ihmistä ja lapset kävivät koulua.

8. Ranuan eläinpuisto. Lapsiperheiden kohde, jossa voi nähdä turisteja aina kiinnostavan palan suomalaista luontoa: jääkarhun.

9. Julma-Ölkky. Ainoa paikka Suomessa, jossa voi ihailla esi-isiemme kalliomaalauksia melkein ilman fyysistä vaivannäköä.

10. Alastaron kiihdytyskisat. Viimeinen paikka feminismin täyttämässä maassamme, jossa vielä aistii testosteronia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jokimaan raveihinkaan ei ole vielä feminismi vyörynyt. Suosittelen.

Jaska Brown kirjoitti...

Listalta koettu 5/10, eli parantamisen varaa on vielä. Iltalehden listan saldo 4/10.

Oletko vilkaissut sähköpostiasi?

Unknown kirjoitti...

Siinä kisakalenteri erääseen toiseen lajiin, missä ei feminismille ole sijaa ja missä testosteroni suorastaan möyryää...

http://www.tractorpulling.fi/?sivu=kilpailukalenteri

Ja jos ei jaksaa kesää odotella niin ainahan on tuubi:

http://www.youtube.com/watch?v=dwfdOMPPJwA

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kumiksen listasta olen tutustunut kohtiin 1, 2 ja 5. Kohtaa 5 en tosin laskettelu- vaan vaellusmielessä. Noita kaikkia kohteita voin suositella. Omalta kohdaltani lisäisin listalle Pöyrisjärven erämaa-alueen. Plus Kevon kanjonin, jossa kyllä en itse ole käynyt, mutta kuvamateriaalin pohjalta näyttäis kyllä vaikuttavalta.

Kumitonttu kirjoitti...

Ravit ja traktorinvetohan ovat sama asia historiallisessa katsannossa :)

Jaskan ja Ykän omat vastaavat listat olisi mukava lukea.

Olen tässä aamun miettinyt vaihtaisinko tuolta jotain yön yli nukuttuani, mutta pois en jättäisi mitään ja listalle tulijoita olisi vähintään saman verran lisää. Yksi mainitsemisen arvoinen on Saimaan kanavat ja toinen on asumaton saari nimeltään Lapinsalmenmaa Puumalassa. Saaressa on upea kilometrin mittainen hevosenkengänmuotoinen hiekkaranta.

Rakennuksista listalle kuuluisi tietenkin nyky-Suomen vanhin rakennus Turun Linna, vaikka eurooppalaisessa mittakaavassa se on auttamattoman nuori. On se silti meidän vastineemme Pantheonin temppelille.