torstai 6. joulukuuta 2012

Somalien passit

Gruvmor kommentoi Sikolätissä, että Ruotsissa on joku poliisimies kertonut, että somaleilta katoaa passeja tuhkatiheään. Tämähän aiheutti etsivän keskustoimiston uudelleen pystytyksen Kumitontunmäellä. Muutama puhelinsoitto, ja langan päähän löytyi henkilö, joka tiesi asiasta ja suostui siitä nimettömästi kommentoimaan. Tilanne on sama Suomessa. Poliisi on kiinnittänyt huomiota somalien passien toistuvaan katoamiseen. Uusien passien biometriset tunnisteet kuulemma poistavan asian ainakin tältä osin päiväjärjestyksestä.

Tapahtuipa alkuviikosta Finnairin lennolla Kööpenhaminaan. Matkustajien asetuttua paikoilleen koneen viereen ajoi poliisiauto, josta nousi kuusi henkilöä. Takimmaiselle penkkiriville asettautui kaksi siviilipukuista poliisia ja yksi afrikkalainen. Melkein välittömästi musta alkoi tappelun. Poliisit ja yksi matkustajista saivat miehen (vai pitäisikö sanoa idiootin?) taltutettua. Poliisit käyttäytyivät hyvin ja rauhoittelivat matkustajia, joista varsinkin naiset ilmiselvästi olivat huolissaan. Tilanne jatkui puolisen tuntia, jonka jälkeen koneen kapteeni käski poliiseja ja afrikkalaista poistumaan. Karkoitus jäi sillä kertaa siihen.

Käväisin eilen Itäkeskuksessa ostoksilla. Oletan että iso osa lukijoistani ei tiedä, minkälainen paikka se on. Melko huoletta voi sanoa, että vastaantulijoista yli puolet on muita kuin suomalaisia. Tulee hijabia ja niqabia, tulee venäläistä ja somalia, on turkkilaista ja kiinalaista. Suurin osa vain palloilee keskellä päivää, mutta valtaosa ravintoloista pyörii heidän käsissään. Keskuksen parhaassa ravintolassa annokset maksavat reilun kympin. Viereisessä kiinalaisessa kahdeksan euroa ja kebabit saa nurkan takaa hintaan 4,99 paikasta, jolla ei ole edes mainosta ostoskeskuksen kotivuilla. Tätäkö on se kovasti tavoiteltu kansainvälisyys? Onko tämä ollut kaiken tavoite? Mitä lisäarvoa se on meille tuonut? Itseäni kyrsi kun joka kerta jonkun osuttua ruuhkassa minuun piti tarkistaa, että lompakko oli paikallaan. Vaan mitä väliä - rahathan on jo viety.

2 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Suomeen tulijoiden passit pitää tarkastaa jo koneeseen mennessä, ja passin puuttuminen määränpäässä on välitön käännytys hakemaan uutta kappaletta.

Suomesta karkoitetut pitänee sitten lähettää rahtilennolla eläinhäkissä, jos eivät suostu olemaan ihmisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on täällä Suomen päässä kokemusta siitä, että sama henkilö (somali) voi kadottaa passissa parin kertaa peräkkäin, aina kun käy ulkomailla...Mutta ei hätää kun sossu maksaa.

Jäi vaivaamaan, että perustuuko noi karkoitukset jotenkin "vapaaehtoisuuteen", vai eikö karkoitettavaa saa pistää rautoihin?
Jotenkin tuntuu nössöilyltä koko touhu, jos afrikkalinen voi aloittaa tappelun, joka torpedoi karkoituksen. Poliisinkin joukoissa on päteviä miehiä, joilla on voimankäyttö ja raudoitus hallussa: riehuva afrikkalainen "pakettiin" ja sitten rautoihin. Ei pitäisi haitata koneen turvallisuutta. Mistä mahtaa oikein kiikastaa?