sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Kotimaista korruptiota

Iltalehden mukaan eduskuntapuolueet ovat vakavasti korruptoituneita:
Eduskunnan tilitoimisto vaatii puolueiden eduskuntaryhmiä luovuttamaan talousdokumenttinsa tarkistettavaksi sekä korjaamaan puutteelliset ja virheelliset käytäntönsä.

Eduskunnan kanslia maksoi vuonna 2011 puolueiden eduskuntaryhmille ryhmäkansliarahaa yli 3,9 miljoonaa euroa. Määrärahaa saa käyttää vain ryhmien toiminnalle välttämättömän henkilöstön palkkaamiseen sekä sellaisten ryhmäkanslian menojen maksamiseen, joita ei korvata eduskunnan kanslian toimintamenoista.

Alkuvuodesta 2011 voimaan tulleen lain mukaan eduskunnan tilitoimisto saa tarkastaa kirjanpidon kannalta tarpeelliset asiakirjat. Saman vuoden rahankäytön valvonta ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, ja useiden eduskuntaryhmien rahankäytössä oli suoranaisia lainvastaisuuksia.

Iltalehden saaman eduskunnan raportin mukaan esimerkiksi RKP:n eduskuntaryhmä kieltäytyi luovuttamasta pöytäkirjojaan tilitoimistolle ja kristillisdemokraatit olivat maksaneet eduskuntavaalimainoksiaan ryhmäkanslian rahoilla.

Myös monilla muilla puolueilla oli epäselvyyksiä mainosten maksamisen suhteen, ja SDP:tä ja Vasemmistoliittoa on huomautettu samasta asiasta jo aikaisemmin.

Vakavimmat puutteet liittyivät kuitenkin luottokortteihin ja niiden maksutositteisiin. SDP:n, Keskustan, Kokoomuksen ja RKP:n eduskuntaryhmillä on käytössään luottokortit.

SDP:n ja RKP:n kirjanpidosta puuttuivat sekä kuitit että selvitykset ryhmien viime vaalikauden ryhmäpuheenjohtajien luottokorttien käytöstä. SDP:tä huomautettiin asiasta jo vuosi aikaisemmin, mutta tilanne ei korjaantunut.

Keskustan kohdalla puutteet koskivat ryhmän taloudenhoitajana toimineen kansanedustaja Mika Lintilän luottokorttikuitteja, joista puuttui suuri osa. Tästäkin tilitoimisto on huomauttanut jo aikaisemmin.

Kokoomuksen luottokorttilaskuista sen sijaan löytyi kuitit ja selvitykset, mutta tilitoimiston mukaan eduskuntaryhmän henkilökunnan luottokorttien käyttö ei ole kaikin osin ollut asianmukaista. Korteilla on esimerkiksi tarjottu puolen yön jälkeen pelkästään alkoholia, ei ruokaa - se ei tilitoimiston mukaan ole "tavanmukaisen huomaavaisuuden ja vieraanvaraisuuden osoittamista".

- Kun käytetään julkisia eduskunnan budjetista maksettavia ryhmäkansliarahoja, pitää käytön olla läpinäkyvää ja kaikilta osin asiallista, tilitoimiston eduskunnan kansliatoimikunnalle luovuttamassa raportissa todetaan.

Asia on siinäkin mielessä ajankohtainen, että eduskunta on tällä viikolla hyväksynyt eduskuntaryhmiä koskevan uuden lain, jonka mukaan lakia rikkoville eduskuntaryhmille voidaan määrätä niskuroinnista taloudellisia sanktioita.

Väärin käytetyt rahat saatetaan periä pois eduskuntaryhmältä.
Ilmeisesti siis vain Vihreät ja Perussuomalaiset ovat osanneet toimia sekä lakien mukaan että moraalisesti oikein. Sen kummemmin asiaa moralisoimatta totean vain sen, että tämä on erinomainen esimerkki siitä, että poliitikot eivät osaa huolehtia toisten rahoista.

Jotain positiivistakin uutisessa on. Nimittäin Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa. Se ei siis johdu poliittisesta järjestelmästämme tai poliitikoistamme vaan siitä, että suomalainen ei halua maksaa lahjusrahaa kenellekään. Keskiverto-suomalaisella on siis erittäin korkea moraali. Maailman mittakaavassa aivan poikkeuksellisen hyvä. Siksipä tuntuukin kummalliselta, kun poliittinen eliittimme arvostelee alamaisiaan suvaitsemattomuudesta, rasismista ja sisäsiittoisuudesta. Ettei vaan kuitenkin olisi toisin päin?

Tuo Kaikkosen kuva tuli muuten englanninkielisellä Google-kuvahaulla "political corruption".

5 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Minua ei yllätä että vihreiden ja persujen hommat ovat eniten päivänvaloa kestävät. Muilla puolueilla, ehkä KD:ta lukuunottamatta, on selkeästi sellainen ajatus yhteiskunnasta että puolueet ovat osa valtiokoneiston välttämätöntä toimintaa ja että niillä on "oikeus" tehdä yhteiskunnan rahoilla mitä huvittaa.

Vihreillä ja Persuilla on sensijaan enemmän kyse identiteetistä, niiden porukka kokee olevansa enemmän systeemin ulkopuolella. Eri tavoin tietenkin, mutta siis ne eivät ole "valtionhoitajia" vaan jotain muuta.

Kumitonttu kirjoitti...

Minusta se, että Vihreät ovat ottaneet Persut vastustajakseen kuvastaa mielenkiintoisella tavalla heidän suhtautumistaan politiikkaan. Jos nämä ovat moraaliltaan kaksi selkeästi erottuvaa ryhmää, tulee mieleen että haluavatko Vihreät ikään kuin omia poliittisen puhtauden itselleen eivätkä voi sietää sitä, että joku muu tulee samalle kaukalolle lokkimaan. Minusta Vihreillä on hyvin puhdasoppinen tai jopa dogmaattinen suhtautuminen poliittiseen korruptioon eivätkä he arvosta sitä, että joku muu ryhmä olisi yhtä hyveellinen kuin he.

Tai no, tarkkaan ottaen Vihreät eivät ole kovin puhtaita, koska he nimenomaan kaikista puolueista voimakkaimmin vaativat yhteiskunnallista interventiota omien järjestöjensä ja tavoitteidensa rahoittajaksi.

Tiedemies kirjoitti...

Vihreille on tärkeää vaalia Hyviä Asioita. Useimmat muut puolueet ovat syntyneet jonkun konkreettisen eturyhmän puolestapuhujaksi. Persut ja vihreät pelaavat lähinnä moraalilla, mutta toki sisällön puolesta aivan eri suuntaan.

Vihreät on helppo ottaa kohteeksi. Kuka haluaisi vastustaa työväkeä tai maaseutua tms, persujen ja vihreiden nokittelu taas on eräänlaista karikatyyrien ja olkiukkojen piiskaamista.

Olennainen asia korruption ja "maan tapojen" välttämisessä on että persuissa ollaan aika uudessa tilanteessa, yli 30 kansanedustajaa on ensikertalaisia, eivätkä ole puoluekoneiston kasvatteja. Ei ole vielä opittu ns talon tavoille. Vihreät taas ovat ihan hysteerisesti olleet näissä vaalirahatouhuissa puhdasoppisia koska heille demokratian ihanteet ovat vaan jonkinlainen pyhä lehmä. Siellä esimerkiksi joka perähikiän neljännelle varasijalle jäänyt kuntavaaliehdokas tekee rahoitusilmoituksen lankomiehen säälistä antamasta viisikymppisestä. Ja esittelee sitä ylpeänä, pitäen itseään demokratian sankarina.

Kumitonttu kirjoitti...

Vihreiden vaaliraha allergia on perua sille että he saavat vähiten rahaa yrityksiltä ja järjestöiltä. Ei heillä ole mitään korkeampaa moraalia vaan silkkaa kyynisyyttä ja laskelmointia.

Persujen osalta tilanteen pelastaa Soini jolle vaikuttaa olevan kunnia asia elää niin kuin opettaa. Vihreäthän kunnostautuivat (J J Kasvi) taksiajelulla Ja lentomatkoilla. Vihreän aatteen mukaisesti ei voi elää jos haluaa nauttia elintason hedelmistä. Se on vaan mahdotonta, kuten kommunistin elää empaattisesti. Kommunismi tähtää pienen porukan erioikeuksiin, ei kaikkien tasa-arvoon.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole vielä opittu ns talon tavoille.

Jaa. Kauankohan se sitten mahtaa kestää ja miksi muiden puolueiden uudet edustajat poikkeaisivat perussuomalaisten edustajista? Eduskunta on hyvin kaavamainen toiminnassaan ja kun yhdet valtiopäivät on istunut, niin seuraavat eivät poikkea merkitsevästi. Ja kontaktit solmitaan myös aika nopeasti. Onko niin vaikea ymmärtää, että vielä on olemassa aitoja tsuhnia, jotka tunnetaan suoraselkäisyydestä ja yliörehellisyydestä.