maanantai 22. marraskuuta 2010

Vihreät astrologit

Uudessa Ekonomi-lehden kolumnissaan Vihreiden propagandaministeri Jarkko Tontti haukkuu homeopatiat ja muut ns. uskomushoidot. Tontin mielestä niiden markkinointi on kiellettävä, koska ne ovat huijausta. Vaikka tieteelliseltä kannalta tarkasteltuna Tonti on oikeassa, asiaan sisältyy kuitenkin inhimillinen puoli. Osalle ihmisistä usko - Jumalaan tai horoskooppeihin - on tärkeä osa elämänhallintaa ja minuutta. Tällaisten asioiden kieltäminen muistuttaa meitä uskonnonvapaudesta. Jos minä halua uskoa johonkin, minulla on oikeus haaskata vaikka kaikki rahani kyseiselle alttarille.

Surullisinta Tontin kirjoituksessa on se, että hän antaa ymmärtää, että hänen ja IPCC:n näkemys ihmnisen toiminnan seurauksena ilmakehään päässeestä hiilidioksidista on tuhoamassa Maapallon. Jos tuota näkemystä saa vapaasti julistaa ja sen vastustamisesta leimataan vääräuskoiseksi, niin Tontin vaatimus horoskooppien kieltämisestä joutuu omituiseen valoon.

2 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

En jaksa lukea Tontin juttuja.

Uskomushoitojen kieltäminen ei minusta ole mikään ratkaisu, mutta kannattaa huomioida, että monessa Euroopan maassa julkinen terveydenhuolto - siis veronmaksajat - kattaa myös homeopatiat ja muut hoopoilut. Tätä ei voi mitenkään hyväksyä. Haaskatkoot ihmiset omat rahansa, muiden rahojen haaskaamisessa vähintä mitä voi vaatia on, että hoidot ainakin toimisivat.

Ei sillä, ilmakehästä voidaan sanoa samaa. En sano mitään kysymyksen sisällöstä, mutta samat kriteerit sillekin voidaan esittää: parhaan käytettävissä olevan evidenssin varassa pitää mennä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos Tidari kommentista. Olen prikulleen samaa mieltä.