perjantai 8. marraskuuta 2013

Katainen, Himanen, Castells ja Stalin


Kataisen hallituksen toiminta kiteytyy Pekka Himasen "tulevaisuusselontekoon". Kirja ei ole tutkimus vaan yhdelle puolueelle ja sen puheenjohtajalle tehty poliittinen julistus. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt. Kaikkein säälittävintä on ollut nähdä Himasen selittelevän, että Oxford University Press julkaiseen pamfletin (pdf). Kyse on samasta ilmiöstä, johon pääkanisteri Matti Vanhanen aikoinaan ihastui: tiemaailma on yksimielinen, ja epäilyt ilmastonmuutoksen todennäköisyydestä tulee lopettaa. Ilmastonmuutoksen tutkimukset ovat vertaisarvioituja, mikä on saanut koko vertaisarviointimenetelmän näyttämään huvitavalta teatterilta, jossa poliittisen eliitin ruokkimat tutkijat nyökkivät toistensa tekeleille ilman kritiikin häivää. Jo kirjoituksen otsikko sisältää kaksi taikasanaa: "kestävä" ja "globaali". Marx olisi kateellinen.

Pekka Himanen kiukuttelee kuin pikkulapsi, jonka epäonnistuneelle taikatempulle ei kuulu yleisöstä taputuksia. Himanen ratsastaa espanjalaisen Manuel Castellsin maineella. Kyseinen tutkija ei näytä kuitenkaan hallitsevan historiaa kovin taitavasti, sillä hänen mielestään Suomi olisi ollut osa Neuvostoliittoa, jos muut valtiot eivät olisi auttaneet Suomea 1939-40:
–Pitäisi muistaa, että maailma auttoi Suomea yhdessä vaiheessa historiaa. Muuten olisitte osa Neuvostoliittoa. Olitte itse sodassa, mutta se ei olisi riittänyt.
En muista koskaan lukeneeni moista virhetulkintaa Suomen sodista 1939-45. Ehkä joku venäläinen historiantutkija ennen Neuvostoliiton romahdusta olisi jopa nauranut väitteelle, koska Neuvostoliittohan eli Stalin hyvää hyvyyttään antoi Suomen pitää itsenäisyytensä. Samaa suopeutta Stalin ei tietenkään osoittanut Virolle, Latvialle, Liettualle, Puolalle, Valko-Venäjälle, Gruusialle, Unkarille, Romanialle ja muille valtaamilleen alueille. Castells yrittää tuputtaa vastuun 75 vuoden takaisista tapahtumista nyky-suomalaisille. Samaa on yritetty saksalaisille, jotka jo nykyisin kieltäytyvät kantamasta vastuuta esivanhempiensa teoista. Eivätkä nykyvenäläisetkään tunnu pitävän itseään vastuussa stalinin hirmuhallinnosta. Ja miksi pitäisivätkään - ihminen on vastuussa vain omista teoistaan.

Suomen perustuslaki olisi syytä korvata Sveitsin tai Yhdysvaltojen perustuslailla edessämme odottavan konkurssin jälkeen. Nykyjärjetelmä ei aseta poliitikkoja vastuuseen holtittomasta toiminnasta. Ajankuvalle on ominaista, että edes filosofi ei kanna vastuuta omista tekemisistään. Hinku pitää saamansa 700.000 euroa voittaa filosofiaan kuuluvan käsitteen oikeasta ja väärästä. Jos filosofian tohtori ei ymmärrä sitä, onko hänen toimintansa moraalisesti oikein tai väärin, ei ole ihme että Suomi on tässä suossa, missä se nyt on. Historiaa tuntemattomien populistien kritiikittömästi antama tuki politiikalle ja pääministerille vetää tökeryydessään vertoja Neuvostoliiton tiedemaailman käytännöille. Irvokkuuden perikuva on espanjalainen kommunisti, joka selittää Suomen pelastuneen Neuvostoliiton kynsistä Espanjan tuen turvin, ja siksi Kataisen politiikka on virheetöntä.

Kaikkea paskaa sitä olen minäkin elämäni aikana nähnyt, mutta tämä menee yli kaiken muun.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Castells sanoi vierailleensa Suomessa vuosien aikana useaan otteeseen ja olevansa surullinen viime vuosien kehityksestä. Hän harmittelee asiaa erityisesti siksi, että ennen Suomi ja Skandinavia olivat muille maille hyviä esimerkkejä suvaitsevaisuudesta ja solidaarisuudesta.

Castellsin mielestä Suomi on lähtenyt puolustuskannalle täysin turhaan. Hänen mielestään ongelmia koituu päinvastoin siitä, jos Suomi sulkeutuu eikä lähde mukaan kansainväliseen kehitykseen.

Castells sanoi, että ongelmia voi syntyä myös suomalaisten epäsolidaarisesta suhtautumisesta eteläeurooppalaisten ongelmiin."

Tuo lainaus on YLE:n verkkosivuilta, mutta suurin piirtein samanlaisena se esiintyi aamulla ylen teksti teevessä.

Todettiin rouvan kanssa, että emme ole koskaan nähneet yhdellä ainoalla sivulla yhtä paljon täyttä paskaa, edes ylellä.

Hienosti alkoi päivä taas tänään.

t.Pörri

Kumitonttu kirjoitti...

Himanen nyt on vaan pöyhkeilevä pelle, mutta tämä Katainen on oikeasti vaarallinen, jos hän pitää Himasen kaltaisia idiootteja merkittävinä visionääreinä. Koivisto visioi ns vahvan markan politiikan, Kekkonen uskoi sosialismin voittavan. On hyvä että poliitikoilla on visioita mutta huonot visiot tulevat mielettömän kalliiksi. Savon kukkopojan visioissa ei ole maata nimeltä Suomi vaan se on osa liittovaltiota. Visio liittovaltiosta on ilmeinen ja sitä tulemaan on haettu espanjalainen kommunisti ja kyvytön mielistelevä filosofin irvikuva Suomesta.

Vituttaa kuin pientä oravanpoikasta.

Becker kirjoitti...

Himanen on sen verran fiksu, että on hiffannut millainen ääliö Katainen on. Pientä perseennuolentaa ja olalle taputusta niin 700.000 oli himassa. Katainen ei tajua hevonpeetä Himasen horinoista/teksteistä ja kuvittelee sen takia että niissä olisi jotain syvällisiä yhteiskuntaa edistäviä aatteita. Himanen on hokkuspokkus huijari joka on havainnut pääministerin totaalisen tyhmyyden (niinkuin suuri osa meistä) ja hiffannut, että siinäpä sopivs tyyppi lypsettäväksi.
Olisiko joskus mahdollista saada pääministerin virkaan ihminen, jolla olisi edes jonkinlaista virtaa korvien välissä. Näitä kyllä löytyy, mutta he eivät ole mukana poliitiikassa.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta meitähän kehoitettiin tutustumaan tähän Himaisen teokseen tarkemmin ja mitä ilmeisemmin hyödyntämään teoksen antia. Kirjan voisi hyödytään sauna pesässä, mutta paperin lämpöarvo on noin 2/3 kivihiilen vastaavasta, joten Himasen kirjasta ei ole ainakaan päästöjen vähentämiseen!
Jospa Castels tarkoittikin pakkasherraa eli Morozkoa, joka joka ilmeisesti käänsi selkänsä Neuvostojoukoille mm. Raatteen tiellä? Eli apu tulin itse Neuvostoliiton suunnasta? Täyttäysiköhän tämä edellä mainittu oletus jonkilaisen tieteellisen tutkimuksen "rajan", että saisin Jyrkin tilaamaan siitä vaikka ennakkopainoksen?

Kauhuskenaario: seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Jykä jatkaa pääministerinä, vaikka ei edes tule valituksi eduskuntaan...
Toisaalta päinvastaisena skenaariona koko nykyinen hallitus ja kaikki vihreät (ml. vasemmisto)olisivat Malediiveillä rakentamassa tulvavalleja!

Anonyymi kirjoitti...

Kauhuskenaariossa Jyrki jatkaa päämisterinä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, vaikka Jykää ei edes valita eduskuntaan.
Toisaalta, päinvastaisena skenaariona voisi olla se, että nykyinen hallitus jatkaa - Malediiveillä tulvavallia rakentamssaa seurassaan vihreät ja vasemmisto!
Tätä Himaisen kirjaa voisi hyödyntää sauna pesässä, mutta kun paperin lämpöarvo on vain n. 2/3 kivihiilen vastaavasta niin ei siitä ole edes päästöjen vähentämiseenkään!

Anonyymi kirjoitti...

Ei tämä nyt liity Pekkaan ja Jyrkiin mutta holtitonta rahankäyttöä vailla vastuuta, sitä se on. Eikä muuksi muutu. Kun sitä vastuuta ei tarvitse kantaa niin kiva se on keittiötäkin rempata jos värit ei vaikka miellytä.
http://www.hs.fi/talous/Johtajien+vanhat+asunnot+ovat+yh%C3%A4+tyhjin%C3%A4/a1383973355506

Kumitonttu kirjoitti...

Onpa vastenmielinen artikkeli Kevan tj:n sikailusta. Teetetään satojen tuhansien remontteja, joita tavalliset ihmiset eivät ikinä suostuisi omilla rahoillaan teettämään.

Crony capitalism - käsite jota ei ole edes suomennettu. Mikä kuvastaa hyvin suomenkielisen Wikipedian tekijöiden linjaa.