lauantai 29. lokakuuta 2011

Halloween


Lyhty on eglanniksi "Lantern", ja lyhtyä kantava Jack on varasteleva työmies - Jack o'Lantern - lyhty-Jaakko.

Eräänä iltana Jack oli taas ollut varkaissa, ja saanut kyläläiset peräänsä. Paetessaan hän törmäsi paholaiseen, joka ilmoitti, että Jackin aika on koittanut. Jack sopi paholaisen kanssa, että tämä muuttaisi itsensä kolikoksi Jackin rahapussiin, ja Jack maksaisi velkansa kyläläisille tällä kolikolla. Näin paholaiselle tulisi mahdollisuus saada kaikki kylän asukkaat omakseen - siis manalaan.

Paholainen muuttikin itsensä kolikoksi Jackin rahapussiin, jossa oli myös Jackin varastama krusifiksi, joka esti paholaista päättämästä taikaansa. Jack sopi paholaisen kanssa, että tämä vapautuu vain sillä ehdolla, ettei ota Jackia manalaan.

Jackin lopulta kuoltua paholainen piti kyllä sanansa, mutta myös taivaanportit pysyivät tältä pikkurikolliselta kiinni, ja Jack jäi vaeltamaan yksin haamuna. Jack pyysi paholaiselta apua, pimeälle ikuiselle taipaleelleen, ja paholainen antoi hänelle ikuisesti hehkuvan hiilenpalan. Jack kaiversi kurpitsasta, lempiruoastaan, itselleen lyhdyn, johon hän asetti saamansa hehkuvan hiilen.

Halloween on muinainen kelttien sadonkorjuu-juhla, jossa on paljon kekri-juhlan piirteitä. Kesän ja talven murroksessa ajateltiin, että juuri silloin elämän ja kuoleman välinen portti on auki. Ihmiset polttivat kokkoja ja pukeutuivat pelottavasti, jotta kuolleet pitäisivät heitä henkinä eivätkä kaappaisi mukaansa. Ilta on siis kaikkien pyhien ilta - All Hallow's Evening - Hallow's Eve.

Ei kommentteja: