perjantai 18. kesäkuuta 2010

Silmät kiinni

Tarja Halonen (US):
Suomen viimeaikaiselle höykyttämiselle venäläismediassa tuskin tulee loppua ainakaan korkeinta poliittista tietä. Suomea on riepoteltu huoltajuuskiistoista niin kovaa, että hätiin on huudeltu jo presidenttiäkin.

Presidentti Tarja Halonen sanoo keskustelleensa aiheesta sekä presidentti Dmitri Medvedevin että pääministeri Vladimir Putinin kanssa.

-Ja jos minä sanon yhdellä lauseella, mitä he sanoivat, he sanoivat, että "vapaa lehdistö on vapaa lehdistö", Halonen sanoo STT:n haastattelussa Kultarannassa.

Presidentti uskoo, että Venäjän johtajat ovat myös tosissaan asiassa.

-Aina voidaan nähdä, että sitä (mediaa) ohjataan sieltä tai täältä, mutta se mitä minä olen Venäjän mediaa seurannut, minä epäilen, ettei se ole kenenkään herran käsissä.
Tarja Halonenhan on julkisuudessa erittäin voimakkaasti ottanut kantaa sen puolesta, että venäläistä isoäitiä Irina Antonovaa ei poisteta maasta. Ilman mitään foliohattuja on tässä suhteessa ymmärrettävää, että Halonen ei voi eikä uskalla arvostella Putinia, Medvedeviä ja venäläistä mediaa. Suomettuneisuuden ajan en olisi ajatellut palaavan näin voimakkaana. Sekään ei ole ihme, että yksikään sananvapausjärjestö PENin edustajista tai suomalaisen median toimittajista ei älähdä vastaan. Vieläkö joku ihmettelee, miksi ihmiset eivät luota poliitikkoihin tai mediaan? Se ainoa joltisenkin järkevä suomalainen toimittaja joi itsensä hengiltä (This is local London). Tomi Ervamaan kohtaloa ei edelleenkään ole yhdessäkään suomalaisessa mediassa käsitelty. Niistä asioista, joista ei voi puhua, pitää vaieta.

En tiedä mitä mediaa Halonen seuraa, mutta ei ainakaan Novaja Gazetaa (Wikipedia). NG on ainoa merkittävä puolueeton julkaisu, jonka toimittajat ovat maksaneet sen kovimman hinnan, kuten nyt vaikkapa Anna Politkovskaja. Toki Halonen on oikeassa, että Putin tai Medvedev eivät ole itse omin käsin kirjoittaneet mitään ohjeita venäläisille toimittajille. Mutta eivät heidän kätensä verettömiä ole, koska he sallivat painostukset, uhkailut ja tapot. Kaikki valvonta Venäjällä tapahtuu yleensä verotarkastuksella. Poliisi tulee paikalle, vie koneet mukanaan ja lähettää laskun perässä. Ei kai kukaan ole voinut olla huomaamatta, että Venäjän poliittinen johto on vuosien ajan järjestelmällisesti ottanut median valvontaansa?

Suomessa ymmärrettävästi seurataan tarkasti venäläisen median Suomea arvostelevia uutisia. Siitä johtuen ei välttämättä tule ymmärtäneeksi, että venäläinen media ärhentelee ja pullistelee ihan joka suuntaan, missä venäläisiä kohdellaan huonosti. Novaja Gazeta on kuitenkin lukijoitaan sivistänyt, että suomalaiset ovat toimineet sekä oikein että laillisesti. Suvi Salmenniemi on kirjoittanut Hesariin laajan ja tarkkanäköisen analyysin Venäjän tilanteesta.

Rähmälläänolijat ovat niin tottuneita siihen, että heitä ei arvostella eivätkä he joudu tiukoille saati vastuuseen puheistaan, että he laskevat suustaan tuollaista sontaa automaattisesti. Miksi hallinto ohjaa mediaa Venäjällä - tai missä tahansa maassa? Siksi, että sillä käännetään kansan huomio pois epämiellyttävistä sisäpoliittisista asioista. Venäjällä talous on kuralla, korruptio rehottaa, kansan terveydentila on hälyyttävä, venäläisiä ei arvosteta eikä venäläisiä tuotteita kukaan osta. Venäjä on sisällissodassa. Arojen kansat pääsevät niskan päälle, jos heitä ei kuriteta rankasti, kuten koko Venäjän eteläisten naapurien kohtelusta voi päätellä.

Tarja Halonen on yhä edelleen sitä mieltä, että DDR oli demokraattinen valtio (Aamulehti), vaikka suurin osa ihmisistä ymmärtää, että se ei ollut demokraattinen eikä tasavalta, vaikka nimessä mainittiin molemmat.

Päivitys 19.6.2010: HS:n pääkirjoittaja Kaija Virta vastaa lehtensä rivien välistä Haloselle.

Ei kommentteja: