Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen muistuttaa, että oikeistolainen ajattelu on Suomessa aika harvinaista – vajaa kymmenen prosenttia suomalaisista on tutkimusten mukaan ajatuksiltaan oikeistolaisia. Enemmän vallitsee hyvinvointivaltiokeskeinen ajattelu.Se mielessä pitäen voi lukaista kansanedustaja Riikka Purran haastattelun koskien edellisen hallituksen liikenneministerin Anne Bernerin taksien sääntelyn vähentämistä. Riikkahan on Suomen eturivin poliitikko, mutta valitettavasti hänkin uskoo hyvinvointivaltioon. Minäpä luettelen kolme syytä, miksi hyvinvointivaltio tulee romahtamaan:
1. Lapsia syntyy 45.000 vuodessa - meitä eli tulevia elätettäviä eläkeläisiä 65.000 kpl
2. Olemme ottaneet lastemme maksettavaksi 105 miljardia ulkomaista velkaa valtiolle
3. Monikulttuurinen yhteiskunta ei koe yhdenvertaisuuden tunnetta - puuttuu velvollisuuden tunto maksaa eläkkeitä muille ryhmille
Kuva Iltalehdestä
Suomessa taksien ajoista noin puolet on perinteisesti koostunut julkisen sektorin palveluista. Jotta kyytien hinta ei nousisi kohtuuttomasti, taksien lukumäärää rajoitettiin ja kuljettajat velvoitettiin päivystämään myös öisin. Yöllä toki sai pienen lisäkorvauksen vaivoista, mutta pienen.
Suomeen on 30 vuodessa tullut satoja tuhansia maahanmuuttajia. Suurella osalla ei ole mahdollisuutta työllistyä muuta kuin lyhyttä koulutusta edellyttäviin ammatteihin, kuten juuri taksikuskit. Ja näin on käynytkin. Ennen muinoin mannet ajelivat pimeitä takseja, mutta nyt hekin ovat kadonneet. Vaikka taksien määrä kasvoi Bernerin uudistuksen myötä, niiden tilittämät verot putosivat. Erityisesti afrikkalainen väestönosa kun luottaa käteiseen rahaan korttimaksujen sijaan. Uudistus ei myöskään parantanut vaan heikensi palvelun laatua, koska kielitaidon puute, seksuaalinen häirintä ja reittivalinnan vaikeus ovat olleet havaintojen mukaan ongelmakohtia.
Tästä hätääntyneenä virkakunta suuressa viisaudessaan ehdotti taksamittarien palauttamista autojen kojetauluihin. Taksimittari on 128 vuotta vanha keksintö. Nimensä mukaisesti se mittaa matkaa, jolta vero maksetaan. Uber opetti suomalaiset käyttämään matkapuhelinta kyytipalveluihin ulkomailla. Virolainen Bolt (ent. Taxify) on ainakin Suomenlahden eteläpuolella erittäin hyvä ja helppokäyttöinen sovellus. Parasta on, että kuljettajaa on arvioitu muiden matkustajien toimesta ja toisaalta kuljettaja ei jää nuolemaan näppejään maksun koittaessa.
Toisin kuin siis Purra, minä ehdottomasti kannatan Bernerin uudistusta. Nyt jokainen, joka tuntee vetoa kyytipalveluihin, voi perustaa oman taksiyrityksensä. Yrittäjän kannalta ilahduttavaa on myös se, että hän voi laskuttaa menetetystä vapaa-ajastaan haluamansa summan. Yöllä ei tarvitse ajella, jos uni maittaa makeammalta.
Kuten viinejä on erilaisia, myös taksipalveluiden tarpeita on monenlaisia. Joku haluaa ajella kunnan piikkiin kotoaan terveyskeskukseen, toinen kännillä ravintolasta kotiin ja kolmas hotellilta yökoneeseen lentokentälle. Kuten vapaassa markkinataloudessa tapahtuu, hinta muuttuu kysynnän mukaan. Joku voi perustaa palvelun, jossa ajetaan samalla hinnalla pyhät ja yöt ilman suomen kieltä ja vanhalla romulla. Toinen voi perustaa palvelun, jossa kuljettaja puhuu suomea ja tuntee reitit ja autoon on panostettu merkittävä rahamäärä.