torstai 11. huhtikuuta 2013

Kierros Impiwaarassa - Hauho

Sain aamukahvilla inspiraation aloittaa uuden, harvakseltaan päivittyvän kirjoitussarjan, jonka aiheena ovat mukavat suomalaiset paikat ja pitäjät. Suomessa on älyttömät määrät mukavia ja mielenkiintoisia matkailukohteita, joista suurin osa ei ole kuullutkaan. Kun poistuu moottoritieltä niin näkee aikalailla erilaisen Suomen, jossa asuu impivaaralaisia perussuomalaisia. Niitä ihmisiä, jotka elättävät pääkaupungin pääkonttorit ja virastot. 40% Suomen kansantuotteesta tulee viennistä ja tuo vienti taotaan pajoissa ja keitetään tehtaissa rahdattavaksi kansainvälisille markkinoille. Hauho ei ehkä ole vientiteollisuuden tyyssija, mutta se ehdottomasti ansaitsee oman sijansa tämän kirjoitussarjan ensimmäisenä kohteena. Vinkkejä tulevista kohteista voi laittaa kommentteihin. Kirjoitan niistä jos ajelen ohi.
Kun aamukuudelta autossa vavisten, heräät keskellä peltojen savisten, tienviitta sun katseesi kiinnittää, tää.

Ei ole tekstinä Koski tai Lahti sen, on kun ois nauranut Musti tai Vahti sen. Mutta on siinä sentään Amerikkaa, ja kaikki sitä diggaa.
Juice Leskinen, Hauho

Pienen kylän eloisassa keskustassa sijaitsee Ravintola Neljä Oravaa. Jos olette ohi ajamassa, niin suosittelen poikkeamaan. Muutenkin kannattaa ajella noita pikkuteitä pitkin niin näkee aikalailla erilaisen Suomen kuin moottoritieltä. Ravintolan nimellä on mielenkiintoinen tausta: paavi julisti hauholaiset pannaan neljän maksamattoman oravannahan vuoksi 683 vuotta sitten.

Kylässä on kaikki paikat ovat sillä tavalla tyylikkäästi ylläpidettyjä, että pitäjän asukkaat ovat selvästikin ylpeitä hämäläisyydestään. Valitettavasti mikään hyvä ei kestä ikuisesti ja niin minun - kuin teidän lukijoidenkin virtuaalinen - aikani Hauhossa päättyi kun taivalta oli vielä kuljettavana. Annoin vielä katseeni kiertää kylän raittia haikeana kun katseeni erotti kyltin, josta oli pakko kävellä ottamaan valokuva: Mokia.

3 kommenttia:

RH kirjoitti...

Sie riiviö! Nyt mie sain tuosta kappaleesta korvamadon loppupäiväksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Niin, se on kyllä jännää, miten hauholaiset mainitaan paavin asiakirjoissa 700 vuotta sitten. Eihän täällä ole mitään perinteitä, pelkkä keinotekoinen konstruktio.

Asiaan mitenkään liittymättä, muistan lukeeni jostain Somalian historiasta kertovasta kirjasta, että somalinkieltä keksittiin aloittaa kirjoittamaan 1970- luvulla, italialaisten toimesta.

Monet afrikkalaiset eivät ole vieläkään edes kuulleet semmoisesta ilmiöstä, että äänteitä, ts. puhuttua kieltä voidaan taltioida ja viestejä välittää graafisten symbolien, so. kirjoituksen avulla.

Pörri Orava

Igor kirjoitti...

KT, sydäntäni lämmitti kovasti kun kirjoitit Hauhosta. Äitini suku on nimittäin Hauholta jo vuosisatoja, Sukumme kesähuvila on Hauholla ja nyt sitä isännöi poikani. Olen viettänyt Hauholla kaikki lapsuuteni kesät ja joka kerta kun menen vieläkin Hauholle tunnen olevani toisessa kodissani. Hauhon luonnonkauneutta ei voi liikaa kehua. Todella sydänhämäläistä maalaismaisemaa.

Miten kehitys on kulkenut Suomessa huomaa matka-ajoista. Matka kesähuvilalle Hauholle kesti autolla yli 3 tuntia 1950-luvulla. Nyt sinne huristaa hiukan yli tunnissa.

Itsenäistä Hauhoa ei enää ole. Se on osa Hämeenlinnaa.

Hauholla on ollut ns Weberin piste eli väestöllinen keskipiste 1970-luvulla. Muuttoliikkeen myötä se liikkuu etelämmäksi ja myös hieman lännemmäksi.

Kiva alku kirjoitussarjallesi. Kiitoksia.