torstai 23. helmikuuta 2012

Venäläinen maan tapa Suomessa

Suomessa asuville venäjänkielisille suunnattu ilmaislehti Spektr on Eilina Gusatinskyn luomus. Gusatinskyhan oli se, joka esitti maahanmuuttajille perustettavaksi oma parlamentti. Taustoja tietämättä ehdotushan kuulosti vallankaappaukselta, mutta Gusatinsky paljastuu haastattelussa melkoiseksi idealistiksi, joten ehkä taustalla oli vaan lapsellinen hyväuskoisuus. Spektr-lehti kertoo lukijoilleen suomalaisesta byrokratiasta, erilaisista tuista jne., joten Gusatinskylla lienee vaan niin kova kaiho entiseen Neuvostoliittoon, jossa hän lapsuutensa viettikin.

Gusatinsky kertoo Suomen Kuvalehden (10.2.2012) haastattelussa, että venäläisnaisia on 7.000 naimisissa suomalaisen kanssa ja yhteensä heitä on jo 50.000. Ryhmä ei ole mitenkään homogeeninen, vaan sisältää inkeriläisiä, virolaisia ja muita Venäjältä paenneita. Hetki sitten näin tilaston, jossa arvioitiin joka kolmannen venäläisen haluavan muuttaa ulkomaille. Parhaimmillaan Gusatinsky on miettiessään, miksi Suomessa asuvat venäläiset eristäytyvät:
Poliittinen vaikuttaminen Suomessa on monelle venäjänkieliselle vieras ajatus. Lisäksi on vaikea keksiä, minkä asian taakse voisi ryhmittäytyä.
"Useimmat hyväksyvät, että maassa eletään maan tavalla. Eikä kovin moni vielä koe olevansa osa 'maata' sillä tavalla, että voisi osallistua sen tavan määrittelmiseen."
Toivotaan, että tilanne säilyy samanlaisena.

Ei kommentteja: