tiistai 25. toukokuuta 2010

Beggars Banquet

Rolling Stonesin albumi Beggars Banquet nousee mieleen, kun lukee (Iltalehti) sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) suunnitelmista rajoittaa suomalaisten kansalaisoikeuksia sillä verukkeella, että maahan tulevat romanialaiset aiheuttavat erilaisia turvallisuusriskejä katukerjäämisellään.

Sisäministeri Anne Holmlund on pitkälti käytännön vastuussa niistä laeista ja ohjeista, joilla poliisi ja rajavartijat toimivat estääkseen ulkomaisen järjestäytyneen rikollisuuden rantautumisen Suomeen. Sisäministeri Holmlundin taloutta painaa äskettäin elinkeinotoimintaa varten otettu melkein miljoonan euron laina, joka oman arveluni mukaan liittyy satakuntalaisen Holmlundin veljen liiketoimintaan. Veli osti suuren kiinteistön, jota on ollut tarkoitus vuokrata turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Järjestelyssä ei varmasti ole mitään laitonta, vaikka edellisen laman aikana Kauko Juhantalo - satakunnasta hänkin - todettiin syylliseksi yrityksestä parantaa omaa taloudellista asemaansa vastineeksi yhteiskunnan tuesta pankeille.

Uutisten mukaan Anne Holmlund on kiinnostunut saamaan aikaan mahdollisimman nopeasti lain, jolla pysäytettäisiin jo rajalle Romaniasta tänne saapuvien ammattirikollisten pyörittämä valtava kerjäläislauma. Holmlundin mukaan kerjäämiseen voidaan jo nykyisten lakien mukaan puuttua, jos kerjääminen tuottaa häiriötä. Holmlund pelottelee kansaa myös sillä, että kerjäämiseen saattaa liittyä ihmiskauppaa ja lasten hyväksikäyttöä. Samaa perustetta käytettiin aikoinaan seksin ostokieltoon - ihmiskauppa. Kuten lopputulos seksin ostokiellon osalta, myös tämä suunnitelma tulee epäonnistumaan ja ajamaan mahdolliset ihmiskaupan uhrit pois kaduilta kellarien synkkiin varastoihin.

Erityisen huolissani olen siitä, että Holmlund ajaa lakia, jonka tarkoitus on puuttua ongelmaan, johon jo nykyisellä lainsäädännöllä voitaisiin puuttua, jos niin haluttaisiin, eli ihmiskauppaan. On toki selvää, että romanien maahantuloa ei voida estää - EU-kansalaisia kun ovat - mutta jos nykykäytäntö ei tyydytä, pitää Holmlundin osoittaa valituksensa sinne, mistä nykykäytäntö johtuu, eli EU:lle. Jos suomalaisten ja Suomen ainoa keino EU:ssa puuttua rikollisuuteen on se, että kavennetaan ihmisten oikeuksia ja vapautta, niin eikö parempi olisi erota EU:sta? Tai jos Romania ei kykene huolehtimaan asukkaistaan, miksi se on EU:ssa? No, siksi, että käsitettä poliittinen vastuu, ei enää ole olemassa. Yksikään äänestäjä ei voi enää luottaa siihen, että puolueet ovat vastuussa aiemmista tekemisistään ja valinnoistaan. Jos nyt koskaan ovat voineetkaan, mutta eivät ainakaan enää 2010-luvulla.

Suomi on vähitellen ajautunut tilanteeseen, jossa uusia lakeja säädetään sitä mukaa, kun niitä tarvitaan tilkitsemään milloin mikäkin vuoto. Yhden poliittisen opin näkemä ongelma ("vuoto") ei edes toisessa opissa ole ongelma vaan ehkä jopa tavoite. Kerjäläislailla halutaan tilkitä Romanialaiset kerjääjät koko maasta, vaikka suurin haitta heistä on monikulttuurisuudella hehkuttavien vihreiden johtamien kaupunkien asukkaille. Maaseudulla ei romanikerjäläisiä juuri näe. Miksi minun oikeuksiini puututaan?

Kun joku odottamaton ongelma ratkotaan tekemällä uusi laki, lakikirjamme alkaa muistuttaa vanhaa roomalaista, ja nykyistä englantilaista, ennakkotapauksiin perustuvaa oikeudenkäyttöä. Olemme ajautuneet vaarallisen kauas siitä tavoitteesta, että rikoslailla siirretään epäsosiaaliset ja muun yhteisön turvallisuutta uhkaavat ihmiset erityksiin vankiloihin. Rikoslakia ei tulisi käyttää moraalinvartiointiin vaan ainoastaan lisätä kansalaisten fyysistä turvallisuutta ja henkistä vapautta. Vapaus - jos se enää edes on poliitikkojemme arvoasteikossa erityisen korkealla, mitä epäilen - edellyttää nimittäin sen, että lait kertovat, mitä seuraa, jos rikot yhteisiä pelisääntöjä. Siinä mielessä lainsäädäntö voi olla jopa vapautta tukevaa ja syventävää, vaikka niillä yksilöiden toimintaa rajoitetaankin.

Oma näkemykseni romanialaisten kerjääjien luomaan ongelmaan on se, että yksilönvapautta aivan liian heppoisin perustein ollaan nyt rajoittamassa. Jokainen ymmärtää, että romanian kerjäläiset ovat ongelma, mutta en halua omien oikeuksieni tulevan rajoitetuksi siksi, että poliitikkomme ovat möhlineet ja poliisi haluaa mennä siitä läpi, mistä aita on ohuin.

Ei kommentteja: