keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Äärioikeisto

Liisa Jaakonsaari kommentoi Verkkoapilassa vähemmän hauskasti:

Unkarissa sosialidemokraatit ovat hänen mukaansa ajautuneet nationalismiin ja äärioikeistolaisuuteen.
Ei kai kukaan enää kuvittele tuollaisen jälkeen, että äärioikeisto (äärioikeisto ja vielä kerran äärioikeisto) tarkoittaa oikeistoa?

Niille jotka eivät jaksa lukea tuota viimeistä "oikeistoa"-linkkiä kerron lyhyesti. Äärivasemmistolaisessa Ekovihrea.vuodatus.net -blogissa oli turkulaisen Keijo Luodon tekemä tutkielma, jossa niinkin yksinkertaisella menetelmällä kuin vaalikonevastauksilla selvitettiin puolueiden sijoittumista oikeisto-vasemmisto -akselilla. Keijo kirjoittaa:

Politiikan akseli: vihreä vasemmisto - keskusta - oikeisto - äärioikeisto ...

Puolueittainen vertailu antoi aavistelujeni mukaisen tuloksen. Tein tämän vertailun siis Helsingin ehdokkailla YLE:n ja MTV3:n koneilla. YLE:n kone sijoitti puolueet selvästi neljään ryhmään:

1) yli 70 %:n luvun saivat Vasemmistoliitto, SKP+STP+KTP* ja Vihreä Liitto. Tätä joukkoa voisi kutsua perinteisesti vasemmistoksi.
2) 55-59 %:n lukuihin ylsivät SDP, sen+SKS+its*, KD, lib ja RKP muodostaen poliittisen keskustan.
3) 51 %:n tuntumassa olivat Suomen keskusta ja perussuomalaiset, joita parhaiten kuvannee termi maltillinen oikeisto.
4) 38 %:lla kokoomus jäi yksin äärioikeistoksi.

ja lukijoitani tuskin ei yllätä, minkä johtopäätöksen Keijo eli Keke vetää:

perinteinen vasemmisto - oikeisto-akseli siis näyttää olevan aivan ennallaan. Ja vihreät ovat selkeästi vasemmalla puolella. Minusta tämä on syytä muistaa, kun pohdimme kenen kanssa meidän kannattaisi tehdä yhteistyötä.

Ei kommentteja: