sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Aatukka Kokkonen

Katselin eilen Meet the Fockers osa kolme, tai jotain sellaista. Robert de Niron esittämä appiukko oli työurallaan käynyt Helsingissä ja rakastunut suomalaiseen agenttiin Aatukka Kokkoseen - siitä otsikko.

Nimimerkki Vieras vinkkasi Boris Winterhalterin koululaisille pitämään luentoon. Luennon sivulla kahdeksan on kuvaava virhe. Oppikirjan mukaan hiilidioksidin lämmittävä vaikutus muistuttaa kasvihuonetta, jonka lasikatto heijastaa säteilyä takaisin aiheuttaen kasvihuoneen lämpenemisen.

En osaa sanoa, millä tarkkuudella luonnontieteellisiä väittämiä pitää opettaa, mutta ei ole yleiselle mielikuvalle tieteestä hyväksi, jos sen nimissä syyllistytään samanlaiseen argumentointiin kuin uskonnon tunneilla. Virheellisistä luonnontieteellisistä mielikuvista olen aiemmin maininnut Maapallon kiertoradan Auringon ympäri, jonka vain aniharva osaa selittää. Ei siksi, että vain aniharvat olisivat viisaita vaan siksi, että asia on koulussa opetettu väärin, eikä suurin osa ole - tietenkään - koskaan joutunut asiaa sen jälkeen pohtimaan. Toinen hyvä esimerkki - siis hyvällä tarkoitan kaikkien tuntemaa - on Golf-virran lämmittävä vaikutus. Suoria tieteen nimissä tehtyjä vääristelyitä puhtaasti poliittisista syistä tarvitaan liberaalissa fasismissa, jossa auktoriteettiuskon pönkittämiseen ei voida käyttää jumalia sattuneesta syystä.

Kasvihuoneilmiö on siis lisääntynyt eikä talvi ota tullakseen. Sain eilen riisikuppiini talvinakit alle, joten voin lähteä taas täyttämään valtion pohjatonta kassaa:

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksilla on ollut jo toista vuotta seitsemän kameravalvonta-autoa, joista puuttuu kameralaitteisto. Niitä käytetään nyt lähinnä tolpilla käydessä. Esimerkiksi tavalliseksi poliisimaijaksi niistä ei ole.
-Kysymys on vain siitä, että se 45 000 euroa menee poliisin määrärahoista, mutta tulot menevät valtion pohjattomaan kassaan. Kamera tienaisi hintansa muutamassa kuukaudessa.

Ensin ostetaan seitsemän autoa, joilla ei ole mitään käyttöä (Ford Transit Connect). Sitten kitistään, että tarvitaan LISÄÄ rahaa, jotta niille saadaan käyttöä. Ja kaiken huippuna todetaan, että kansa kustantaa sen muutamassa kuukaudessa. Ikään kuin kansa olisi lapsi, jonka tulee hakea koivuvitsa itse metsästä ennen selkäsaunaa. Nyt alkaa pimahtaa.

"Kamera tienaa itsensä muutamassa kuukaudessa"? Että kansalla on sitä rahaa tuolla sukan varressa piilossa, mutta ostamalla poliisille kallis röntgentutka, nekin saadaan muutamassa kuukaudessa paljastettua ja ongittua valtion pohjattomaan kassaan. Onko tämä hyvinvointiyhteiskunta oikeasti tällainen seitsenpäinen hirviö, jota ei saada enää hengiltä?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se on ihan oikein, että vaaralliset hurjastelijat saadaan kiinni vastuullisten tienkäyttäjien ajoa häiritsemästä =)

Kumitonttu kirjoitti...

Vastuunkannosta meni uskottavuus OW Kataisen toimesta tänä keväänä.

Ei vaan, vakavasti puhuen, onhan muutakin tienkäytön vastuullisuutta kuin nopeusrajoitusten noudattaminen. Mutta se tuottaa valtion kassaan rahaa, mistä johtuen se on noussut ykkösvaihtoehdoksi. Kaikki muu valvonta kuluttaa resursseja tuottamatta mitään takaisin. Paitsi siis juuri liikenneturvallisuutta, mutta sehän ei ole kenenkään todellinen tavoite. Pelkkä keppihevonen.

Anonyymi kirjoitti...

Nopeusrajoitusten noudattaminen parantaa liikenneturvallisuutta. Jos nopeusrajoituksia valvotaan, niitä myös noudatetaan paremmin. Näin ainakin valtavirran taloustieteen mukaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Nopeusrajoitus on (kuolemaanjohtaneissa) onnettomuuksissa lähes aina mukana, mutta ylinopeus ei ole se syy vaan seuraus. Se on seurausta piittaamattomuudesta, itsemurha-aikeesta, humalasta tai muusta tekijästä. Lopuissa onnettomuuksissa kuljettaja ei ole tahallaan aikonut vammauttaa tai tappaa sivullisia, mutta asenne maantielle on ollut väärä. Tuo asenne on "minun oikeuteni menevät muiden oikeuksien edelle". Tuota asennetta ei liikennevalvonnalla saada muutettua. Ainakaan, jos valvonta toteutetaan anelaatikolla, kuten nyt tehdään.