perjantai 29. heinäkuuta 2011

Arhinmäen vihapuheet - Osa MMMMM

Lindholmin Kimin blogista löytyi hyvä teksti "Onko tämä sitä vihapuhetta?". Aina välillä yllättyy myönteisesti suomalaisen median valppaudesta. Varsinkin kun kyse on Tampereen punaisesta kaupungista.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) vaatii vihapuheen kitkemistä Suomesta, mutta vihapuheeksi tulkittava kielenkäyttö ei ole outoa hänelle itselleenkään. Poliisit närkästyivät muutamia vuosia sitten, kun vasemmiston nuorisojohtaja Arhinmäki nähtiin jalkapalloseura Jokereiden katsomossa väkijoukon mukana herjaamassa heidän tapettuja kollegoitaan.

Missä on Holsti ja missä on Palo, Steen Steen Christensen, kuului Jokereiden kannustushuuto.

Tanskalainen Steen Christensen oli surmannut teloittamalla poliisit Eero Holstin ja Antero Palon 1997. Jokereiden kannustusporukka yritti tuoda jonkinlaista jalkapallohuliganismia Suomeen ja huudolla haluttiin ilmeisesti reagoida poliisin toimintaan. Arhinmäen ja muiden jokerifanien onneksi katsomokiihkoilu ei johtanut poliisiin kohdistuneeseen väkivaltaan, mihin sen saattoi katsoa lietsovan. Jokerit-jalkapalloseura lopetti toimintansa 2004.

Mitä katsomo halusi tällä huudolla viestiä, ministeri Paavo Arhinmäki?

– En tiedä, mikä sen sanoma on. Kerrotko, missä tilanteessa tätä on huudettu? Nyt ollaan huhupuheiden pohjalla. Kaikki eivät huuda kaikkea, mitä katsomossa huudetaan.

Pidätkö tällaista ilmaisua vihapuheena tai -huutona?

– Epäasiallisena huutona. Sitä voidaan pitää vihahuutonakin.

Kiistätkö, että olisit huutanut kyseistä lausetta jalkapallokatsomossa?

– (Pitkä hiljaisuus). En voi olla varma. Tuohan ei ole varsinaisesti jalkapallohuuto.

Hetken päästä Arhinmäki soittaa takaisin.

– Jokerikatsomossa oli paljon hyviä lauluja, mutta oli varmasti tyhmiäkin huutoja, näin voi sanoa.

Lukeutuuko tämä ”tyhmiin huutoihin”?

– Onhan tuo tyhmä huuto, ilman muuta.

[Lisäys 30.7.2011 Iltalehden uutinen
Jalkapallofani Paavo Arhinmäki myöntää, että tunteet ovat välillä ottaneet miehestä vallan kentän laidalla.

Aamulehti uutisoi torstaina kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäen osallistuneen muutamia vuosia sitten poliiseja provosoiviin huutoihin Jokereiden jalkapallopelissä.

Vuonna 2007 Ilta-Sanomat puolestaan kertoi Arhinmäen nimittäneen Suomi-Serbia -ottelussa serbikannattajia murhaajiksi.

- Jokereiden tapausta en muista, että olenko ollut mukana huutelemassa vai en. Serbian muistan, ja se ei ollut asiallista. En ole ylpeä siitä, Arhinmäki tunnustaa.
]

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Älkää tehkö niin kuin Arhinmäki tekee, vaan kuin hän käskee. ;-)

Kumitonttu kirjoitti...

Mukavaa saada uusi bloggari kuvioihin!

Arhinmäkihän on tunnettu vuosia väkivaltaisen fanikulttuuriin ympyröistä, joten tärkeää tässä onkin se, että asia on nähnyt päivänvalon. Se, että juuri Aamulehti asiasta kirjoittaa eikä Totuus kommentoi millään tavalla, vaikka tälläkin hetkellä Halla-ahon kytkös Gates of Viennaan on Totuuden nettisivujen pääuutinen, on valitettavan paljastavaa.