Suomi on nyt kuulemma EU:n häirikkö, eikä valtansa huipulla, kuten Stubb kuvitteli vielä viikko sitten. Viime syksynä Stubb piti euroa luonteeltaan "darwinistisena". Darwinismi tunnetaan klassisessa fascismissa "köyhien vastaisuutena", ja erityisesti rodunjalostuksen kultavuosina vasemmistolainen intelligentsija tunsi suurta vetoa darwinismiin. Stubbin osalta viehätys klassiseen fascismiin - vaikka hänellä onkin Sekoomus-juuret - on näkynyt vuosia hänen vaatiessaan vallan siirtämistä pois kansalta EU:n virkakoneistolle.
Helena Petäistön raportissa (n. 4:30) on erittäin hyvä selitys sille, mistä tässä koko kriisissä on kyse. Kysehän ei ole talouskriisistä vaan poliittisesta kriisistä. Petäistö kertoo:
...juuri Monti ja Merkel ottivat yhteen rankoissa aamuviiteen kestäneissä neuvotteluissa. Sen tähden Monti pyrki tänään lämmittämään kiristyneitä suhteitaan Merkeliin ja sanoi Italian pyrkivän samantyyppiseen sosialistiseen markkinatalouteen kuin mikä Saksassa toimii hyvin.Euron liittovaltiokehityksestä on hyvä kirjanen "Millaisen federaation Suomi haluaa? Kolme näkemystä EU:n tulevaisuudesta". Kirjoittajina ovat Teija Tiilikainen, Kauko Sipponen ja Mika Widgrén. Saksan entinen ulkoministeri Joschka Firscher oli Suomen Erkki Tuomiojan kaltainen risuparta-kommari, josta levisi valokuva, jossa Joschka nuorena mielenosoittajana hyökkäsi poliisin kimppuun. Meillähän Arhinmäki osallistui jonkinlaisen kiihottajan roolissa sekä jalkapallo-otteluissa että SMASH-Asemin mielenosoituksessa poliisien provosointi-yrityksiin. Kirjasessa (s. 16) Joschka Fischeristä todetaan seuraavaa:
Fischer kertoo EU:n ulkoministerien käyneen Azoreilla Euroopan yhdentymisen lopullisesta päämäärästä perusteellisen ja rakentavan keskustelun. Fischerin mielestä Eurooppa voi mennä vain eteenpäin, saattaa yhdentyminen loppuun. On siirryttävä valtioliitosta täydelleen parlamentaariseen liittovaltioon, hyväksyttävä perustuslaki sekä muodostettava todellinen Euroopan parlamentti ja Euroopan hallitus.Tämän suunnitelman uhkaa nyt tuhota euron luhistuminen, koska eihän voi olla liittovaltiota, yhteistä parlamenttia ja verohallintoa ilman yhteistä valuuttaa.
4 kommenttia:
Kuulin uutisissa tuon saman lipsahduksen (?) 'sosialistinen markkinatalous'. Mutta arvelin sillä tarkoitettavan 'sosiaalista markkinataloutta'. Mutta kyllä minua eräällä tavalla samaan aikaan sekä suretti että nauratti.
Tiedä häntä oliko se nyt sitten kuitenkaan lipsahdus. Pitäisi varmaan osata italiaa, että saisi sen selville, mitä Monti oli sanonut.
Mutta toisaalta sillä ei ole edes väliä, mitä Monti on sanonut, vaan oleellisempaa on, miten Petäistö on sen ymmärtänyt ja sillä, että hän halusi sen meille suomalaisille juuri sillä sanavallinnalla kertoa.
Elei nyt sitten Petäistöltä ollut vain freudilainen lipsahdus.
Veikkaan, että hän itse ymmärsi sen kyllä juuri siten kuin ilmaisi meille, mutta on tietty mahdollista, että siinä kävi ns. freudilaiset.
Lähetä kommentti