Näin ei käynyt, koska kriisin luonnetta ei poliittisissa piireissä haluttu myöntää. Luonteen myöntäminen olisi tarkoittanut, että jo ensimmäinen Kreikan takuunytkytys oli virheellinen päätös. Koska poliitikot eivät tee virheitä, eivät he voi tehdä virheellistä politiikkaa, eikä siten ole virheellistä kurssia, jota muuttaa. Koska poliitikot eivät tee virheitä, heidän selityksensä tekemilleen virheratkaisuille saa sivulliset kokemaan myötähäpeää. Vihreiden vanha stalinisti Satu Hassi antaa hyvän tyylinäytteen blogissaan:
Oma kantani Suomen Emu-jäsenyyteen oli siis kielteinen ja sanoin sen myös, kun olin ehdolla Vihreiden puheenjohtajaksi alkukesästä 1997. Tulin valituksi ja alkuvuodesta 1998 pidettiin puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous, jossa puolueen kanta Emuun ratkaistiin. Enemmistö puolsi Emuun menoa. Siksi kun asiasta äänestettiin eduskunnassa, äänestin puolueen kannan mukaisesti puolesta.Toisin sanoen, olin vastaan, mutta kannatin. Pelasin kaksilla korteilla, istuin kahdella tuolilla, sekä säästin että söin. Paremmin ei poliitikko voi perustella virheellistä päätöstään kuin toteamalla, että oikeasti kyllä vastustin... Minä itse puolestani voin myöntää, että kannatin euroa, mutta poliitikkojen aiheuttamasta valtioiden holtittomasta ylivelkaantumisesta johtuen vastustan Suomen jatkamista nykyisillä muuttuneilla ehdoilla. Senkin voin myöntää, että olin aivan liian optimistinen, kun kuvittelin suomalaisen talouspoliittisen järjestelmän kykenevän saksalaiseen kulukuriin. Miksei Hassikin voi myöntää, että tilanne on muuttunut - miksi pitää moralisoida, että "kyl mää tiäsin mut emmää silti"?
Soini arvioitiin maailman seitsemänneksi vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi talouskriisin eli valtioiden ylivelkaantumisen jatkumisen suhteen. Listalla on Merkel, Bernanke ja Obama, joten nyt kerrankin voi sanoa, että Suomen painoarvo maailman poliittisilla kentillä on suuri. Viimeksi olimme samassa tilanteessa keväällä 1940 kun hallituksen ratkaisusta riippui, joutuuko Neuvostoliitto Toiseen maailmansotaan Hitlerin liittolaisena vaiko vastustajana. Neuvostoliiton kohtalo riippui siis siitä, hyväksyisikö hallituksemme Englannin lupaaman sotilasavun vaiko ei. Nyt ei onneksi ole Katalaisen ja Urpolaisen käsissä kansamme eloonjääminen.
Soinin pääsy listalle on äärimmäisen noloa Kataiselle ja Urpilaiselle, jotka kuitenkin hallitusmuodon mukaan käyttävät Suomessa valtaa - ei oppositiojohtaja. Urpilaisen hameenhelma Soinin edessä nousee ylös samaa vauhtia kuin puolueensa kannatus, mutta silti häntä ei lasketa tosiasialliseksi päättäjäksi Suomen linjan osalta. Se on todella, todella noloa. Kataisen ja Sekoomuksen osalta tilanne on vielä nolompi, jos mahdollista. Suomessa pääministeri pitää valtaa yhdessä puolueensa sisäpiirin kanssa. Nyt on selvää, että puolueen sisäpiiri on jo retkahtanut eron puolelle, ja Katainen on uhrattu, jotta muutoksen myötä uusi johto nousee jeesustelemaan, että tämä oli yhden miehen virheratkaisu. 20 vuotta sitten ihmettelin, kuinka oli mahdollista, että itäeuroopan kansat äänestivät vanhojen kommunistipuolueiden seuraajat jatkoon elettyään vuosikymmeniä niiden suoltamassa kurjuudessa, mutta nyt ensi keväänä pääsen seuraamaan aitiopaikalta samaa. Hassi on jo yhden muodonmuutoksen tehnyt ja nyt hän saa seurakseen lukuisia muita.
5 kommenttia:
Eikö Hassin stalinistiksi nimittäminen ole jo vähän noloa? Samaan syssyyn Björn Wahlroosia voisi nimittää ihan yhtä lailla stalinistiksi.
Hassi ei ole tehnyt mitään irtiottoa stalinismiin vaan jatkaa Vihreissä samaa internationalistista nomenklatuuraansa. Wahlroos on jopa kirjoittanut kirjan, jossa toteaa olleensa täysin väärässä silloin.
En puolusta Hassia, hänen heikkoutensa ovat ilmeiset, mutta stalinismin kanssa niillä on aika vähän tekemistä. En viitsi tässä kirjoittaa yksityiskohtia koska kunnioitan ihmisiä jotka minulle ovat näistä asioista puhuneet (ja joilla ei ole Vihreiden kanssa muuten mitään tekemistä kuin jotain henkilökohtaisia suhteita). Minulla on jonkin verran tietoa noista tyypeistä, kuten todettua, mutkan kautta. Hassista voi montaa negatiivista määrettä käyttää, mutta stalinisti on siinä sopassa jokseenkin merkityksetön. Eikä kaikki se, mitä olen kuullut ole myöskään negatiivista.
Ei Hassi mikään stalinisti ole, vaan jonkinlainen täti-ihminen joka tuntuu uskovansa tietävän kaiken paremmin, koska ymmärtää jotain sähkövoimatekniikasta. Tämä on tietenkin jo itsessään vahingollista, mutta olisi jotenkin mielekkäämpää puuttua Hassin asenteeseen paremmintietäjänä kuin jonkun opiskelijakerhon jäsenyyteen 23-vuotiaana. En ollut paljon nuorempi kun minäkin olin hippi ja tein kaikkea tyhmää.
Hands down, Hassi on vasuri.
Kumis taitaa hieman määritellä tuota Soinin listausta eri tavalla kuin itse artikkelissa, jossa käsittääkseni puhuttiin vaarallisimmista henkilöistä maailmantaloudelle. Toki sekin on vaikutusvaltaa, mutta yksisuuntaista sellaista.
Kait sillä potentiaalisella vaarallisuudella viitataan ehkäpä seuraaviin eduskuntavaaleihin ja Suomen sen myötä muuttuvaan EMU-vastaiseen politiikkaan joka toden totta ravistelisi nykyistä "me taataan" keynesiläistä älytöntä krapulalääkitystä.
stalinisti on siinä sopassa jokseenkin merkityksetön
Epäilemättä. Siitä huolimatta hän ajaa politiikkaa, joka tähtää samoihin päämääriin kuin stalinismi. Tosin ilman KGB:tä ja Stasia vaan esimerkiksi virkamiehille pakollisilla suvaitsevaisuuskoulutuksilla ja vastaavalla aivopesulla.
Kumis taitaa hieman määritellä tuota Soinin listausta eri tavalla kuin itse artikkelissa, jossa käsittääkseni puhuttiin vaarallisimmista henkilöistä maailmantaloudelle.
Maailmantalous on peitenimi ylivelkaantumiselle. Ei ole yhtään poliitikkoa, joka kykenisi muuttamaan tilannetta paremmaksi ottamalla LISÄÄ velkaa. Tätähän Hollande lupasi ja sammakot uskoivat, mutta ans kattoo ny.
Soinin valta näkyy siinä, että meillä istuu halvaantunut hallitus, joka ei ylepyttään pysty korjaamaan kurssiaan. Soinin valta näkyy siinä, että hallitus ei pysty runnomaan tiivistyvää liittovaltiopolitiikkaa, joka olisi euron elinehto. Siis jos minä pitäisin euron säilymistä tärkeänä, minäkin kannattaisin liittovaltiopolitiikkaa. Mutta kun en pidä.
Lähetä kommentti