sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Kaipaan sinne perkeleesti

Maailman talous on sukeltamassa ennätykselliseen pudotukseen. Kaikki talouden mittarit kemianteollisuuden kapasiteetin käyttöasteen vajoamisesta ja ostopäällikköindekseistä vapaa-ajan asuntoautojen kauppojen lukumäärään osoittavat, että romahduspiste on jo ylitetty. Ei kannata unohtaa keskuspankkien taseiden paisumista, robotisaation aiheuttamaa työttömyyttä ja Italian mini-BoT markkinoiden syntyä.

Taloudellinen tilanne näyttää pahalta. Sikäli olen iloinen, että meillä istuu Suomen historian vasemmistolaisin hallitus, jonka syliin kaatuu tankkiautollinen paskaa. Kun valtion rahat loppuvat, se alkaa painaa seteleitä kuten Venezuelassa. Lopputulos tulee olemaan rujo.

Olen blogissani ennustanut vuosien ajan eurovaluutan kuolemaa kuin ilmastoprofeetat maailmantuhoa. Ennustukseni ovat järjestään menneet pieleen, koska en ikinä voinut kuvitella, että keskuspankit ja hallitukset rikkovat tekemiään sopimuksia. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin toinen, koska pelimerkit on käytetty ja ainoastaan kaikkein hulluimmat vaihtoehdot ovat enää jäljellä. Vanhoista oppineena en epäile, etteikö lapsi mene pesuveden mukana tälläkin kertaa, mutta sitten se on siinä. The end.

Keskuspankkien luomat osake- ja velkakirjakuplat puhkeavat seuraavan vuoden aikana. Velat maksavat aina ne, joilla on rahaa. Varatomalta ei velkoja saa nyhdettyä. Suomessa velat kuittaavat ne, keillä on omaisuutta: asuntojen arvot romahtavat, eläkesäästöt katoavat ja tallettajien varat katoavat pankkien konkurssien mukana.

Varattomille tilanne on kamala. Töihin pitäisi mennä, mutta matalatuottoisia töitä ei ole, koska digitalisaatio ja robotisaatio hävittävät työpaikkoja. Virkamiehet joutuvat uuden tilanteen eteen, kun heidän ostovoimansa tippuu vuosikymmenien jälkeen alle palkansaajien keskitulojen. Koska se ei tapahdu kikyllä tai sisäisellä devalvaatiolla, se tapahtuu euroerolla.

Sekä osake- että asuntokuplan puhkeamisen seurauksena tulemme kokemaan samanlaisen romahduksen kuin 90-luvun lamassa. Omaisuuden uusjako tulee olemaan sitäkin pahempi. Pelkään erityisesti niiden nuorten lapsiperheiden puolesta, jotka ovat ottaneet satojen tuhansien eurojen asuntolainat ja jotka ovat palkkatöissä, jotka katovat alta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos toimeentulotuki lakkaa tulemasta, ei tässä jää paljon muita mahdollisuuksia kuin varastaminen. Jotenkinhan sitä on pakko yrittää tulla toimeen.

Tuhka kirjoitti...

Se on paras profeetta, joka arvaa parhaiten. Katsotaan miten tämän arvauksen kanssa käy. Tuhka itse arvelee, että EKPn painokone menee ylikierroksille ja he pitävät kulissin pystyssä viimeiseen saakka.

Laukaisijana voi tosin olla isompi kriisi tai sota Lähi-Idässä, Kiinassa, Venäjällä. Tai pahimmillaan kaikissa.

Kuten sanotaan hyvää kriisiä ei kannata jättää käyttämättä.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Eihän Suomessa pankit nurin mene. Käyttöön tulee jälleen Koiviston konklaavi. Muissa EU-maissa nimeävät saman metodin jonkun kuuluisamman toverin nimellä, esim. Junckerin-Käteinen-talousuudistus.

QroquiusKad kirjoitti...

Miten niin tankkiautollinen paskaa kaatuisi Rinteen hallituksen syliin?

Päinvastoin:
Rinteen vihervasemmistohallitus kerää tieten tahtoen seuraavan hallituksen päälle öljytankkerillisen verran paskaa, jota se tämän hallituskauden loppuun asti pidättelee.

Seuraava hallitus, keitä siinä istuukaan, saa sitten niskaansa koko lastin Rinteen ja hallituskumppaneidensa rääkyessä oppositiosta:
"Kattokaa, kattokaa, kattokaa mitä teidän äänestämänne hallitus tekee?! Levittää keräämänsä paskaa!
Äänestäkää ensi vaaleissa meitä älkääkä noita paskankerääjiä?!!"

Ja juuri niin tämä kansa kahdeksan vuoden kuluttua taas tekeekin, ellei tapahdu ihmettä. - Toisaalta, kukapa olisi vuoden 1988 uudenvuodenkemuissa lyönyt vetoa siitä, että kolmen seuraavan vuoden kuluessa Berliinin muuri murtuu ja Saksa yhdistyy, mutta Neuvostoliitto ja Varsovan Liitto hajoavat - ja kaikki tapahtuu enimmäkseen kansalaisprotestien voimalla?

Hulluahan se olisi ollut, sellaisen kuvitteleminenkin.
Ja silti se tapahtui.

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Joku toinen - näin se juu menee. Kun yhteiskunta lupaa ottaa vastuulleen vähäosaisten huolenpidon, se lupaus on katteeton. Ainoastaan vapaaehtoisten varaan voi laskea hyväntahtoisuutta. Valtio ottaa aina VÄKISIN muilta, ja kriiseissä se siihen kykene. Toisin sanoen, kovassa kriisissä sosialistinen valtio romahtaa ja sen kansalaisten on pakko ryhtyä varkaiksi ja huoriksi. Nähtiin kun Neukkula kaatui, nähdään Kuubassa paraikaa.

Tuhka, juuri näin. Jos mennään "perinteistä" mallia, oma ennustukseni osuu kohdalleen, mutta jos mennään tavaksi tullutta "luovempaa" mallia, oma ennustuksesi osuu maaliin.

Veijo, pikkupankit menevät nurin aivan kuten kaikkialla muuallankin. Pankkikriisit ovat harvoin länsimaissa koskeneet liikepankkeja vaan erityisesti säästöpankkeja. Maalaisten rahat on helpompi hävittää kuin suuryritysten.

QK, veikkaan että Rinteeltä loppuu aika. Jo nyt kaikki merkittävät mittarit sojottavat alaviistoon (ostopäällikköindeksi, kemianteollisuuden kapasiteetin käyttöaste, vapaa-ajan ajoneuvojen käänteinen myynti-indeksi jne).

Minä en edes jouluna 1989 uskonut että Neukkula kaatuu. Vasta 1991 ja sen jälkeen jännitin Janajevin juntan toimia.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Taitaa alkaa jo suuren ja mahtavan 4. Valtakunnan tukipylväät tutista:
https://www.rt.com/news/462140-merkel-zelensky-shaking-ill/

Paradise Lost kirjoitti...

Onko nämä kuunneltu.

https://areena.yle.fi/1-4532222

https://areena.yle.fi/1-50049803