perjantai 19. lokakuuta 2012

Sademäärät ja auringonpilkut

Ehdottomasti paras esimerkki ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen uskonnollisesta luonteesta ilmenee sen kannattajien suhtautumisessa tutkimuksiin, joissa esitetään menneisyydessä olleen nykyistä lämpimämpiä ajanjaksoja. Normaali ihminen suhtautuisi tähän tietoon huojentuneena, että "hieno juttu, tämä ei olekaan ihmiskunnan pahin kuviteltavissa oleva uhkakuva". Maailmanloppua maalailevalta papistolta moinen tilannekatsaus uhkaa viedä särpimen, jos seurakunta lopettaa ostamasta almuja.

Uuden tanskalais-ruotsalaisen tutkimuksen mukaan viimeisen kahden tuhannen vuoden aikana on ollut selvästi keskiarvoa lämpimämpiä (keskiajan lämmin kausi vuosina 950-1050) ja kylmempiä (pikku jääkausi vuosina 1580-1720) jaksoja. Tässä vaiheessa ilmastopapit vauhkoontuneina selittävät, etteivät ne todista yhtään mitään. Vaan todistavathan ne ainakin sen, että eläinlajit eivät kuole sukupuuttoon ja meret happamoidu piloille. Miettikääpä nyt itse - tämähän on uutisena mitä parhain! Meitä ei olekaan tuomittu tuhoon vaan voimme nauttia elämästämme pakenematta erämaahan odottamaan jumalan rangaistusta käyttämästämme halvasta energiasta.

Kirjoitin juuri (Aurinko armas kuivas satehen 17.10.2012), että tsekkiläinen tutkija on löytänyt yhteyden aurinkokunnan massakeskipisteen siirtymän ja maapallon lämpötilavaihteluiden välillä. Tieto ei suinkaan ole uusi, koska on tehty lukuisia (tässä ja tässä) vastaavia havaintoja, joissa jokien virtaamat (sademäärät) noudattavat auringonpilkkujaksoja. Tietoa siis on ollut tarjolla; vain ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta on puuttunut.

Vaikka ihmiskunta ei enää ole niin riippuvainen säiden vaihteluista, on nykyisen auringonpilkkujakson (nro 24) arvioitu aiheuttavan heikkoja sademääriä ja sitä kautta huonoja satoja. Niissä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista, sillä 80-luvulla Afrikan sarvea piinasi pitkä kuivuus ja 60-luvulla Intiassa kuoli arviolta pari miljoonaa ihmistä nälkään huonoina satovuosina. Se että tällä ei ole mitään tekemistä hiilidioksidin kanssa on - tai pitäisi olla - politiikan kannalta paljon nykyistä oleellisempaa. Vihreän liikkeen ja sitä myötäilevän Suuren Valtiopuolueen edustajat puhuvat laivojen rikkipäästöistä, päästökaupasta ja ympäristöveroista kuin pyhästä kolmiyhteydestä yrittäen peitellä temppelinsä kivijalan murenemista.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuvaajan perusteella auringonpilkut jäähdyttävät ilmastoa eivätkä lämmitä, niin kuin aikaisemmin jotkut aurinkotutkijat ovat väittäneet.

Anonyymi kirjoitti...

Maunderin minimi oli juuri auringonpilkkuminimi. Silloin ei ollut juurikaan pilkkuja. Tulloin oli ns. pikkujääkausi. Tämä on ristiriidassa ko. kuvaajan kanssa.

Kumitonttu kirjoitti...

It is important to note, that the periods of chaotic motion coincide with the long-term minima in solar activity such as the Wolf Minimum (1270-1350), Spörer Minimum (~1430-1520), Maunder Minimum (~1620-1710) or Dalton Minimum (~1790-1840).

Onko asenteessa vaiko lukutaidossa vikaa?