lauantai 18. elokuuta 2012

Tulinen viha

Söin juuri Savuhovin Viha-makkaran. Se poltteli suuta siihen malliin, että piti juoda piimää. Nautinto saa uuden merkityksen, kun sotkee chiliä, olutta ja piimää. Tampereella järjestetään chili-festivaalit viikon päästä.

90-luvun laman aikaan Linjoilla oli yhden Mehmetin pyörittämä kebab-mesta. Hänellä oli siellä tarjous, jossa erään kapsaisiini-pötkön syövä sai viikon safkat. Pitihän se wappuaattona tietenkin mennä koittamaan, mutta yritykseksi jäi sillä sekunnilla, kun suu koski palkoa. Paljon myöhemmin loppukesästä kävelin saman paikan ohitse, mutta tarjous ei enää ollut voimassa. Käännyin kannoillani ja menin kysymään syytä. Joku Karhupuiston kesäasukki oli sellaisen huitaissut naamariinsa, joka paisui kuin rantapallo. Seuraavaksi veteraania vietiin tsirralla pillit vinkuen lasarettiin. Olivat Meikussa todenneet, ettei heillä ole vasta-aineita tällaisiin myrkkyihin. Jäätiin kuulemma odottelemaan ja toivomaan ettei turvotus sulje henkitorvea. Sen jälkeen poliisilaitokselta tultiin Mehmetille kertomaan, että nyt lähtee joko tarjous tai luvat.

3 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Myös pehmeä ranskanleipä vähentää chilien poltetta suussa ja vatsassakin. 500 mg C-vitamiinipilleri vähentää poltetta ja negatiivisia oireita vatsassa. Tulisen aterian kanssa syön yleensä C-vitamiini pillerin. Ranskanleipäkeino on muilta opittua. C-vitamiinin vaikutuksen huomasin itse. En ole kuullut jälkimmäisen osalta muiden kokemuksia, joten en tiedä kuinka paljon C-vitamiinin vaikutuksessa on yksilöllisiä eroja.

Kumitonttu kirjoitti...

Chilissähän on paljon itsessään C-vitamiinia, joten kokemuksesi C-vitamiinin rauhoittavasta vaikutuksesta on hassu. Voisikohan se johtua vitamiinipillerin sidosaineista tai jostain sellaisesta, en tiedä.

LS kirjoitti...

@Valkea,

Lisäksi on hyvä ymmärtää "C-vitamiinin" (askorbiinihappo) ja C-vitamiinin oleellinen ero:

Tim O'Shea - Natural Whole Food Vitamins: Ascorbic Acid Is Not Vitamin C

A vitamin is “a working process consisting of the nutrient, enzymes, coenzymes, antioxidants, and trace minerals activators.” [...]

OK, natural vs. synthetic. Let’s start with Vitamin C. Most sources equate vitamin C with ascorbic acid, as though they were the same thing. They’re not. Ascorbic acid is an isolate, a fraction, a distillate of naturally occurring vitamin C. In addition to ascorbic acid, vitamin C must include rutin, bioflavonoids, Factor K, Factor J, Factor P, Tyrosinase, Ascorbinogen, and other components

In addition, mineral co-factors must be available in proper amounts.[...]

If any of these parts are missing, there is no vitamin C, no vitamin activity. When some of them are present, the body will draw on its own stores to make up the differences, so that the whole vitamin may be present. Only then will vitamin activity take place, provided that all other conditions and co-factors are present. Ascorbic acid is described merely as the “antioxidant wrapper” portion of vitamin C; ascorbic acid protects the functional parts of the vitamin from rapid oxidation or breakdown. [...]

From the outset, it is crucial to understand the difference between vitamins and vitamin activity. The vitamin is the biochemical complex. Vitamin activity means the actual biological and cellular changes that take place when the stage is set for the vitamin complex to act.