Varsin usein nousee esiin, kuinka ohut on poliittisten vaikuttajien asiaosaaminen ja yleissivistys. Ehkä arvostan niitä suhteettoman paljon omista lähtökohdistani johtuen. Toisaalta yleinen elämänkokemus on osoittanut, että niitä tarvitaan, jotta päätöksenteko on järkevää. Järkevillä päätöksillä, jotka vastaavat organisaation ja yhteisön omia odotuksia, on paremmat mahdollisuudet tulla yleisesti hyväksytyiksi tavoiksi toimia. Jos yhtiesön jäsenet vielä pääsevät mukaan päätöksen suunnitteluvaiheeseen, on päätöksillä hyvät mahdollisuudet syrjäyttää vanhat toimintatavat. Kyllä näin saadaan aikaan huonojakin päätöksiä, mutta joka tapauksessa päätöksentekoprosessi on tehokkaampi kuin ylhäältä tulevaan saneluun perustuvat.
Yksi tällainen yleissivistyksen puute näkyy porvoolaisen Michael Perukankaan uudessa blogikirjoituksessa (Taisteluni). Olen vakuuttunut, että Michael on hyvää tahtova vihreä kunnallispoliitikko. Hänen poliittisia esikuviaan ovat mm. Che Guevara, Pentti Linkola ja Paavo Arhinmäki.
Kun kotkalainen Perussuomalaisten kansanedustaja bloggasi pitävänsä esikuvanaan Benito Mussolinia, Suomen Kuvalehti pakotti Eerolan irtisanoutumaan "fasistisista" esikuvistaan. En halua painostaa Michaelia irtisanoutumaan Che Guevarasta, hänen politiikastaan tai tekemisistään. Haluan vain alleviivata sitä, mitä Vihreä politiikka on - sitä saa kannattaa samalla tavalla kuin saa kannattaa kapitalismia, katolilaisuutta, ortodoksisuutta, jehovalaisuutta tai vaikkapa italialaista fascismia.
On tärkeää, että näiden ideologioiden eroista puhutaan eikä vaadita niitä vaikenemaan ja häpeämään kuten SK teki Eerolalle. Ihan rehellisesti sanottuna seuraava: Hienoa Michael - kiitos että kerroit innoittajasi! Ilman kaltaisiasi yhteiskunnallinen keskustelu ei olisi mahdollista. Teit suuremman palveluksen demokratialle kuin James Hirvisaari ja Helena Eronen yhteensä! Tiedän ettet pidä vertauksesta, mutta en verrannutkaan sinua heidän mielipiteisiinsä vaan poliittiseen toimintaansa!
Che teki itse mitä teki, eikä se ole Michaelin syytä. Silti hämmästelen sitä asiantuntemattomuutta, jota porvoolaisten tuleva valtuutettu esittää. Che tappoi kymmeniä ihmisiä ollen Kuuban andersbreivik ennen Norjan Anders Breivikiä. Ehkä 30 vuoden kuluttua näemme Breivik-T-paitoja kuten näemme nyt Che-T-paitoja. Hän ajoi vuosikymmeniksi miljoonia ihmisiä ahdinkoon, jolle voi hakea vertaista sellaista välttämättä löytämättä.
Linkola kannattaa rodunjalostusta ja kansanmurhia. Voisin kuvitella sen melun ja hälyn joka nousisi, mikäli esimerkiksi kuka tahansa perussuomalainen tunnustautuisi ihailevansa rodunjalostusta ja kansanmurhia kannattanutta Josef Mengeleä.
Pienin noista mainituista väkivaltaan uskovista Perukankaan idoleista on ainakin toistaiseksi Paavo Arhinmäki. Miehen yhteydet jalkapallohuliganismiin ovat yleisesti tiedossa. Arhinmäki ei ole niinkään ideologinen marxisti tai edes sosialisti kuin puhtaasti väkivaltaista anarkismia ja yksilönoikeuksia halveksiva radikaali. Hänen kannattamisensa ei kuvaa niinkään yleistä taipumusta silmittömään väkivaltaan toisinajattelijoita kohtaan kuin silkkaa typeryyttä ja lapsellisuutta.
tiistai 28. elokuuta 2012
Vasemmisto ryhtyy väkivaltaiseksi - osa XIII
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Arhinmäen tausta on kyllä pikemminkin trotskilaisuudessa kuin anarkismissa.
Juhani Lohikoski on Arhinmäen hyvä ystävä, jalkapallofani ja Suomen Attacin entinen puheenjohtaja. Hän kiinnostui anarkismista punk-musiikin kautta, mutta trotskilaisuus Suomessa artikkelin mukaan hän on juurikin trotskilainen.
Minusta niillä ei ole mitään eroa, mutta en ole perehtynyt trotskilaisuuteen riittävän hyvin voidakseni väittää muutakaan.
No nyt tänne pääsee... ainakin tällä kertaa :)
Ja mie voisin pitää Che -teepaitaa ihan vaan siksi, että siinä on tuo kuva. Sehän on alkanut elää ihan omaa elämäänsä.
Eivät nämä idolit ole missään suuruusjärjestyksessä, mikä lukuohjeena annettakoon.
Hyvä että Sannankin intternetti hyväksyy taas minut ;)
Michael - ymmärsin kyllä ja huomioni kohdistui puhtaasti siihen, että noilla arvostamillasi henkilöillä on väkivaltainen historia taustallaan. Kuten sanoin, minusta jokainen saa uskoa mihin haluaa, mutta asiasta pitää pystyä keskustelemaan.
Ida, anteeksi. Mä kämmäsin sun kommentin roskiin, mutta ehdin sen verran nähdä että se liittyi Eerolan kommenttiin Mussolinista. Mikäli ymmärsin oikein, niin mielestäsi hän ei kannattanut Mussolinia, mitä en minäkään väittänyt. Hänhän vaan totesi, että haluaisi samanlaisen (klassisen fascismin) talouspoliittisen linjauksen. Eli suuryhtiöt kotimaisia ja pienyrityksiä suosivan veropolitiikan.
Ei se mitään. Korostin vain sitä, että Eerola ei maininnut Mussolinia tai facismia poliittisina esikuvina. Juttu talouspolitiikastakin taisi olla heitto demareiden ay-politiikkaa kohtaan. Onhan silläkin kieltämättä ollut hyviä vaikutuksia vaikka se nykyisin onkin jumiutunut käymään omana byrokraattisena koneenaan.
Kirjoitanpa uudestaan kun et viimeksi julkaissut kommenttiani. En tunne mitään perustetta, millä Soininvaara, Hautala, Haavisto, Gandhi, Naess tai Ahtisaari voisi liittää väkivaltaan tai sen rohkaisemiseen.
Kiitos Michael. Poistinko minä siis sekä sinun että Idan kommentit...? Vilpittömät pahoitteluni, ei tietenkään ole ollut tarkoitus.
Ympäristöliike on itsessään misantropinen. Se kytkeytyy poliittisiin oppeihin, joissa suuri valtio nähdään elävänä orgaanisena toimijana, jonka osina ihmiset ovat. Tällainen toiminta lyö helposti yli kansalaisten vapauksien tallojana, koska kansalaisen terveys nähdään yhteiskunnallisena asiana eikä yksilön omana asiana.
En kuitenkaan väitä, että esimerkiksi Gandhi tai Ahtisaari olisivat mitenkään ihmisvihamielisiä toisin kuin nuo muut kolme idoliasi.
Lähetä kommentti