Lehdessä on myös Matti Hukarin mielenkiintoinen kirjoitus "Vihreä talous ajaa Euroopan väärille raiteille", josta lainaan muutamia kohtia seuraavaksi:
Fossiilisten polttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna 4,3%. Kun Saksa tuottaa puolet sähköstään hiilellä, herää kysymys missä on menty vikaan.
Saksa on luonut kalliin tuetun uusiutuvan energian ja uusien hiilivoimaloiden epäpyhän allianssin. Saksalaiset tukevat uusiutuvan energian tuotantoa 20 miljardilla vuosittain (243 euroa per asukas), mutta silti vain 12% energiasta tuotetaan tuotetaan uusiutuvilla ja sähkö on Suomeen verrattuna tuplasti kalliimpaa.
Seuratessa Vihreiden idealistien johtamaa ilmastopolitiikkaa, huomaa yhtymäkohtia Saksan 30-luvun talouspolitiikkaan - aina propagandan toteutuksesta alkaen. 1930-luvulla Saksa kieltäytyi käyttämästä edullista öljyä vaan pyrki tekemään kaiken itse - ja kalliimmalla. Kumi-, öljy- ja tekstiiliteollisuuden raaka-aineet valmistettiin synteettisesti.Puusta tehtiin korvikeaineita kuten keinosilkki ja -villa, sokeri ja sprii. Sen sijaan puusta ei tehty kallisarvoisia vientituotteita.
Energiapolitiikka ja korvikkeiden valmistus tuli niin kalliiksi, että kansan elintaso alkoi laskea. Epätoivoiseksi ratkaisuyrityksesksi tuli ensin Mefo-vekseleiden anti eli setelirahoitus ja lopulta naapurimaiden kansallisvarallisuuden ryöstä asevoimin. Nyky-Saksan vihreät käyttävät propagandassa vihreää taloutta. Potsdamin ilmastoinstituutin raportin (A new growth path for Europe [2011]) mukaan Eurooppaan syntyy kuusi miljoonaa uutta työpaikkaa jos päästövähennyksiä kiristetään 20%:sta 30%iin. Toiveikas tulos perustuu päästöoikeuden hintatasoon 30 euroa tonnilta nykyisen viiden euron sijaan. Suurin potentiaali on tuulivoimassa, jonka ei siis ole näemmä tarkoituskaan olla kannattavaa liiketoimintaa vaan tukiaisiin perustuvaa kuppausta.
Kiinan halvan tuotannon vuoksi Siemens kirjasi 800 miljoonan euron alaskirjaukset kehittämistään aurinkopaneeleista. Yhdysvallat asetti 31%:n tullimaksun, mutta EU ei ole vielä ryhtynyt vastaavaan, vaikka Kiina toi EU-alueelle aurinkopaneeleita 21 miljardin euron arvosta.
Yhdysvaltojen valitsema tie on osoittautunut kestävämmäksi ympäristöpoliittisesti. Teknologian kehittyminen on johtanut öljyä vähähiilisemmän liuskekaasuvarantojen käyttöönottoon. Suomen hallitus kaatoi reilut kymmenen vuotta sitten vihreiden ansiosta EU:n parlamentin päätöksen turpeen vuotuisen kasvun uusiutumisesta. Kukaan ei ole laskenut paljonko tämä idealismi on meille maksanut. Ainakin se on lisännyt kivihiilen polttoa, mikä on turvetta kalliimpi polttoaine. Kaikki kotimainen energia on tärkeää kansantalouden kannalta.
Ihmiskunta on kehittynyt harppauksin sen jälkeen kun se oppi tekemään halpaa energiaa. EU-alueen ennätystyöttömyys johtuu pitkälti siitä, että kansantaloudet eivät kestä nykyistä energiapolitiikkaa. Kuinka EU selviää jos sillä on velkataakkansa lisäksi maailman raskain tulonsiirtokoneisto ja kallein energia?
2 kommenttia:
Muutama vuos sitten aurinkoenergiasta saksas maksettiin tuottajalle 49 senttiä/kwh. Nyt se on pudonnut puoleen.
Toisaalta suomes puhutaan aina kuinka työpaikat katoaa kalliin energian vuoksi muualle. Mutta saksas sähkö maksaa kuluttajille 28 s/kwh, ja teollisuudelle 18-20 s/kwh.
Eli tuplat suomeen verrattuna.
Ja saksaan luodut paneelityöpaikat katoaa koska kinkit tekee parempaa halvemmalla...
Käsitykseni mukaan Saksan luopuminen ydinvoimasta on tarkoittanut sitä että Saksa on lisännyt hiilivoiman käyttöä ja ostanut lisää sähköä ulkomailta. Tuo ulkomailta ostettu sähkö on voitu tehdä ydinvoimalla mutta se ei näköjään haittaa saksalaisia.
Suomi voisi myydä sähköä Saksaan mikäli Suomella olisi ylijäämäsähköä vuoden jokaisena päivänä, silloinkin vaikka pakkasta olisi jossain -40 C.
Lähetä kommentti