maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kreikan psykoanalyysi

Uudessa Kanava-lehdessä (2/2012) Georges Tassiopoulos kirjoittaa, että Kreikan romahdukselle on suomalaisittain katsottuna aika erikoisia syitä. Minulle nämä asiat tulivat yllätyksenä ja keskustelin Kreikkaa tuntevien tahojen kanssa varmistaakseni ettei Tassiopoulos kirjoita omiaan.

Ensiksi, Kreikkaa on sotilasjuntan kaatumisesta asti (1974) hallinnut kolme sukua: sosialistien Papandreou, keskustalainen Karamanlis ja liberaalien Mitsotakis. Suomessakin on vahvoja julkisen sektorin elätteinä toimivia perinteitä useilla suvuilla, mutta Kreikassa valtiolliset instituutiot ovat puolueiden suosiollisen rahanjaon varassa eikä valtion itsenäisen budjettivallan. Vielä vuoden 2009 vaaleissa Papandreoun slogan oli "Rahaa löytyy!", jolla hän selkeästi halusi alleviivata, että Pasokilla on rahaa - vaikka valtiolla ei ole. Näin luotiin laajoja joukkoja viranhaltijoita, joiden oman etunsa tähden kannatti äänestää häntä.

Samat suvut muuten ovat hallinneet Kreikkaa jo ennen sotilasjuntan vallankaappausta, jolle alkaa näemmä hahmottua ihan oma tarinansa. Kyseessä ei ollutkaan mikään pahapaha oikeistodiktatuuri, kuten eurovasemmisto mielellään muistuttaa, vaan paljon laajempi huoli maan tilasta suku- ja puoluevetoisen järjestelmän vuoksi.

Toiseksi kreikkalaiset edelleen kokevat olevansa muinaisen antiikin helleenien jälkeläisiä. Heistä on vain kohtuulista elää muiden siivellä, koska he ovat antaneet Euroopalle demokratian ja klassisen sivistyksen. Kreikkalaisista heidän maansa on supervalta yhä edelleen. Muiden eurooppalaisten tavoin kreikkalaiset eivät miellä Eurooppaa Kaarle Suuren valtakunnan ja sen luomien perinteiden jatkumona vaan heidän ajatteluaan hallitsee Euroopan muodostuminen Bysantin keisarikunnasta ja Konstantinopolin ryöstöstä vuonna 1204. Ateenassa kuulee ihan yleisesti, kuinka Kreikka ja kreikkalaiset ovat ihmiskunnan puolijumalina muiden kansojen yläpuolella, eikä heitä koske samat säännöt kuin muita.

Koko Kreikan talous rakentui EU:lta saatavien tukiaisten varaan. Kotimaista teollisuutta tai maataloutta ei ole kehitetty vaan se on kuihtunut koko sen ajan kun EU on maata tukenut. Samalla tavalla kuin Norjan oma tuotanto on kuihtunut öljytulojen aikana, Kreikka on ajautunut EU:n syliin kuin vanheneva isoäiti. Koko talouden buumi on ollut ulkomaisen kulutustavaroiden tuonnin varassa, mikä taas on rahoitettu EU:n tukiaisilla.

Lisäys klo 13:30

Vasarahammer kommentoi:
Kreikan jäsenyys EU:ssa oli alkujaankin virhe, ja maan mukanaolo eurossa on saman virheen jatkamista.
Saman toteaa myös Tassiopoulos:
Ranskan presidentti Valery Giscard d'Estaing oli antiikin kulttuurin suuri ihailija, ja hän käytti vaikutusvaltaansa taivuttaakseen silloiset EEC:n jäsenmaat hyväksymään Kreikan 12. jäseneksi vuonna 1981. Vuoden 2009 velkakriisi muutti dramaattisesti pelin säännöt ja se oli kova kolaus poliittiselle eliitille ja äänestäjille. Muutos uhkasi lopettaa pitkään jatkuneita perinteitä, kuten äänten osataminen lupauksilla hyväpalkkaisista töistä virkakoneistossa.

Kreikan hallitus ei ole tehnyt mitään pysäyttääkseen korruption, eikä se ole vastannut edes yksinkertaiseen kysymykseen maan virkamiesten ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden lukumäärästä. Kreikan poliittisen eliitin ainoana tavoitteena on säilyttää omien puolueidensa ylin määräysvalta koko maassa. Eliitti syyttää eurooppalaisia konniksi, jotka haluavat orjuuttaa kreikkalaiset. Vallan pitäminen on poliitikkojen päätavoite, ja eurossa pysyminen tai drakmaan siirtyminen on toisarvoista. Eurooppalaisia nimitellään yleisesti natseiksi, vaikka he tarjoavat Kreikalle satoja miljardeja euroja rahaa.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Minulle oli joskus 90-luvun alussa mahdotonta ymmärtää, miksi kreikkalaiset ottivat entisen Jugoslavian eteläisimmän osatasavallan nimen Makedonia niin vakavasti, että kieltäytyivät tunnustamasta ko. maata, ennen kuin se muuttaa nimensä.

Kieltämättä "FYROM" on valtiona aika keinotekoinen, eli sen "makedonialinen" osa koostuu lähinnä bulgarialaiista, kun taas albaanit muodostavat suurimman vähemmistön.

Kreikkalaisten slaavilisen Makedonian vastustus ylitti mielestäni kohtuuden rajat ja kertoi, että helleenien perintö elää ja voi hyvin kreikkalaisten mielissä.

Vasarahammer kirjoitti...

Lisätään vielä, että nyky-Kreikka ei kuulu länsimaiseen kulttuuripiiriin, jos edesmennyttä Samuel Huntingtonia on uskominen. Kreikan jäsenyys EU:ssa oli alkujaankin virhe, ja maan mukanaolo eurossa on saman virheen jatkamista.