keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Yle tuottaa vihapuhetta

Nuorukaisen ikäraja on sitten 30 vuotta. Egpytin lastenjuhlat ovat antisemitistä aivopesua. Toulousen juutalaiskouluun tulvii vihapostia. Ja mitä uutisoi Yle verovaroin?

Ja sitten Kairoon, Kansainvälisten lasten elokuvajuhlien teema on tänä vuonna "Lähi-idän lasten nopeasti muuttuva maailma - Egyptissä vallankumous ja sen vaikutukset lapsiin". Lapset voivat ilmaista tunteitaan keskustelemalla elokuvista leikin ja piirtämisen lomassa. Elokuvia on tarjolla 40 maasta.

Elokuvajuhlien kokoonpanossa korostuu maailman lasten erilaiset elinolosuhteet, jotka heijastuvat myös moniin elokuviin niiden tekijöiden omien lapsuudenkokemusten kautta.

Palestiinalaislapset seuraavat uutisia siinä, missä muualla lapset katselevat piirrettyjä, sanoo nuori Jordanian palestiinalainen ohjaaja Tareq Rimauwi. Hänen Missing-niminen animaationsa päähenkilö onkin tehty sanomalehdistä. Filmijuhlien tarkoituksena on kannustaa lapsia ilmaisemaan tunteitaan ja varsinkin käsittelemään ympärillä kuohuvan maailman aiheuttamia pelkoja. Juhlilla lapsia kannustetaan tekemään kysymyksiä elokuvien jälkeen.

"Miksi elokuvan pojalla ei ole toista jalkaa?" kysyy Ahmed Rimauwin animaation päähenkilöstä.
"Palestiinalaispoika menetti jalkansa kun hänen kotiinsa osui ohjus", vastaa kolmekymppinen Rimauwu mitään peittelemättä. Hänelle sota on arkipäivää.

Missing, joka kääntyy suomeksi "puuttuva" tai "kaipaus" perustuu tositarinaan. Egyptissä on hiljattain alettu puhua verisestikin päättyneisiin mellakoihin osallistuneiden nuorten vallankumouksellisten kärsimistä psyykkisistä ongelmista, trauman jälkeisestä stressihäiriöstä. Mutta lapset ovat jääneet tähän saakka huomiotta.

Elokuvajuhlille tulleiden kairolaisen kuusivuotiaan Marwan pojan äiti ja isoäiti sanovat huolestuneensa, kun Marwan alkoi erottaa televisiosta nimeltä poliitikkoja, jotka lopulta päätyivät myös lasten leikkeihin.
"Lapset imevät tunnelman ympäristöstään ja ymmärtävät enemmän kuin tajuamme", sanoo äiti Walaa.
"Marwan ymmärsi kenenkään hänelle kertomatta, että palestiinalaisessa elokuvassa jalkansa menettäneestä pojasta perhonen merkitsi toivoa rauhasta", jatkaa isoäiti Qarima.

Marwanilta ja muilta kairolaislapsilta jäi tänään "Muumit ja punainen pyrstötähti" näkemättä projektorivian vuoksi.

Aleksi Kalliomäki, Kairo.

YleAreena (Radion pääuutislähetys klo 17. Kyseinen kohta alkaa 15 min 40 sek)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Yle on läpeensä porvarillinen instituutio.