sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Yrittämisestä piste

Kiinan ja Intian hylättyä valtiososialisminsa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen avasi ennen näkemättömän vaurauden sadoille miljoonille ihmisille. Vaurauden taustalla on jo sadan vuoden ajan ollut öljy ja sen avulle tuotettu edullinen keino liikkua ja kuljettaa tavaroita. Pitkä nousukausi nosti öljyn hinnan 70-luvun öljykriisin tasolle, ja monet taloustiedettä huonosti hallitsevat vasemmistolaiset ennättivät juhlia öljyhuippua (Peak-oil), eli öljyn tuotannon taittumista laskuun. Samoissa piireissä vapaa markkinatalous on ollut kirosana jo Rooman klubin perustamisesta alkaen. Vielä 70-luvulla vapaa teollinen liiketoiminta oli vasemmiston inhon kohteena, ja ympäristönsuojelu tarjosi hyvän keinon päästä valvomaan ja verottamaan sitä.

Samoin kuin vei melkein vuosisadan osoittaa, että sosialistinen talousmalli ei toimi, kesti luonnonvarojen loppumisella uhkailukin melkein puoli vuosisataa. Siitä ajasta melkein puolet ympäristöväki on nyt pelotellut ilmaston lämpenemisellä, joka alkaa sekin vähitellen paljastua valtavaksi kuplaksi. Kuten kaikilla maailmanlopun ennustamista povaavilla lahkoilla, näidenkin puheet kiihtyvät loppua kohti. Britannian paikallinen ilmatieteenlaitos eli Metoffice myöntääkin nettisivuillaan, että
Tiede ei kykene tekemään tarkkoja ennusteita lämpötilasta ja lumisateiden määrästä viikkojen päähän, vielä vähemmän kuluvan vuoden loppuun saati koko talvesta

The science does not exist to make detailed forecasts for temperature and snowfall for the end of this month, let alone for December or even the winter as a whole
Kuitenkin samat tahot väittävät voivansa ohjelmoida tietokoneen laskemaan nykyisen lämpötilan perusteella ilmaston lämpenemisen kymmenesosa-asteen tarkkuudella vuosikymmenien päähän. Ilmeisen suuruudenhullua,

Talvivaaran kaivoksen tapaus paljastaa raadollisella tavalla viranomaisvalvonnan heikkoudet: virkamiehillä ei riittänyt osaaminen valvoa yhtiötä vaikka kaikki asiat oli viimeistä piirua myöten säädetty laeissa ja asetuksissa. Valtio ei pysty suojelemaan sinua, vaikka se niin uskottelee ja moni niin uskookin. Kansakunnat ovat suojautuneet itsevaltiailta ottamalla käyttöön verettömän vallanvaihdon turvaavan menetelmän eli parlamentaarisen demokratian. Yritysmaailmassa sen sijaan demokraattista johtamista ei tarvita, koska viime kädessä yhtiötä suojaa mielivaltaiselta johtamiselta sen asiakkaat - siis kuluttajat eli markkinat. Kenenkään ei ole pakko hakeutua yhtiöön töihin tai ostaa sen tuotteita, jos valtio vain turvaa vapaat markkinat, joille saa vapaasti tulla kilpailemaan.

Jopa Osmo Soininvaara myöntää uudessa blogissaan, että Suomen energiapolitiikka on ajanut pahasti kiville (Kasvualoja tukeva yritysverotus 18.11.2012). Lääkkeeksi hän kuitenkin tarjoaa - yllätys yllätys - lisää sääntelyä ja valvontaa. Hän haluaa valtion verottavan vähemmän nitä yhtiöitä, jotka eivät jaa osinkoja omistajilleen. Tällainen verotus Suomessa oli 80-luvun loppuun asti, ja se johti ns. laiskaan rahaan. Säännöstellyillä pääomamarkkinoilla valtio kykeni ohjaamaan yritystoimintaa, mutta enää valta ei ole poliitikoilla vaan kansalla - markkinoilla. Parasta mitä poliitikot voivat tehdä, on turvata vapaat markkinat. Aivan samalla tavalla kuin öljyhuippu ja ilmaston lämpeneminen ovat vasemmistolaisen politiikan näkyvimpiä keinoja ohjailla mielipidettä itselleen mieluisaan suuntaan, myös erilaiset yritystuet ja veroasteet ovat moneen kertaan jo kyykkyyn lyödyn ja täydellisesti epäonnistuneen politiikan työkaluja. Kuka näitä sosialisteja vielä äänestää valtaan ja millä perusteilla?

Soininvaara kirjoittaa, että suomalainen konepajateollisuus sijaitsee väärässä paikassa (siis Suomessa) kun sen pitäisi sijaita lähempänä vientimaitaan. Väite on niin täydellisen pielessä kuin voi vaan vihreältä poliitikolta odottaa. Kansanedustajana Soininvaaralla on valitettavasti myös valtaa - ja sitä valtaa Vihreät ovat kursailematta myös käyttäneet - muuttaa yhteiskunnan toimintaa esimerkiksi juuri energiaratkaisuillaan. Kuten Soininvaara itsekin toteaa, hyvinvointiyhteiskunnan tie on nyt kuljettu loppuun ja sitä pidetään velkarahoituksella hengissä. Tämä on se yhteiskunta, jonka sosialistit ovat rakentaneet. Ei tämä järjestelmä tässä sattumalta ole. Eikö olisi jo aika myöntää, että heidän puheensa on satuilua, silkkaa utopiaa? He lupasivat rakentaa yhteiskunnan, jossa jokaista asiaa säädellään laeilla ja niitä valvoo erehtymätön virkakoneisto. Nyt se maailma on edessämme, ja valtio vaatii yhä uusia sääntöjä ja rajoituksia. Kaikki tietenkin kansalaisten terveydellä perustellen, koska valtiohan on ottanut terveydenhoidon vastuulleen, joten sillä on myös maksajan oikeudella oikeus päättää epäterveellisisten asioiden käytöstä.

Viimeisin instituutio, jonka Euroopan kaikki suurta valtiota kannattavat poliitikot ovat onnistuneet pitämään pystyssä on euro. Soininvaarakin kirjoituksessaan myöntää, että euro luo ongelman Suomen kaltaiselle viennistä elävälle kansantaloudelle haikaillessaan devalvaation perään. Koska Soininvaara on yksi merkittävimmistä vallankäyttäjistä Suomessa, on hänen sanoilleen asetettava aivan erilainen painoarvo kuin jollekin rivikansanedustajalle. Vielä vuosi sitten ajattelin, että Suomi voi selvitä eurossa, mutta kyllä tilanne on nyt päivän selvä. Suomen lähtö eurosta voi kestää seuraaviin vaaleihin 2015 asti, mutta se voi tapahtua aiemminkin, jos kerran Soininvaaran tasoinen poliitikko alkaa julkisesti epäillä nykyisen menon mielekkyyttä. Blogi jakaa historiansa ensimmäiset pisteet Vihreiden pääideologille. Piste ei valitettavasti tule ymmärtämisestä vaan yrittämisestä.

5 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Suomen lähtö eurosta: olen jo aika kauan ollut vakuuttunut siitä, että siinä on ainoa varteenotettava suunnitelma. Tätä mieltä olen ollut siitä lähtien kun aloin kiinnittämään huomiota Suomen taloudelliseen tilanteeseen, oman napani sijaan. Pikku työttömyyspätkä on hyväksi ihmiselle, loppujen lopuksi.

Kumitonttu kirjoitti...

Vaikka se onkin klisee, niin jokainen tsäänssi on mahdollisuus. Työttömyyskin.

Kuvaavaa onkin että poliitikoille työttömyys on tuntematon tai siis ei omakohtainen asia. Aina järjestyy joku tehtävä julkishallinnosta ja toimeentulo on turvattu. Kun ihminen riittävän kauan elää muusta duunariporukasta erillään, se alkaa uskoa asioiden olevan oikein ja parhaalla mahdollisella tavalla juuri sellaisena. Mutta on väärässä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten perusinsinöörikin kirjoitti taannoin, että erehtyminen on helppoa toisen rahoilla, eli yritysmaailman ja politiikan ero on tuossa!

En tiedä, että onko J. Katainen ollut "oikeissa töissä" ja milloin ja missä jos on ollut, mutta jälleen kerran hän lupasi lisää veroja ja "säästöjä". Hallintoa ei karsita - mutta vähennetään vanginvartijoiden ja poliisien
määrää, niin saadaan suunnattomat säästöt. Korotetaan energiaveroja, käyttövoimamaksuja, ympäristöveroja, että voidaan perustaan lisää hallintoa esim. kaivosteollisuutta valvomaan!

Anonyymi kirjoitti...

Soininvaaran blogi on ainakin kommenttien osalta hirvittävän rasittavaa luettavaa. Siellä besserwisserit kilpailevat siitä, kuka nuoleskelee eniten.

Osmolla on muuten ilmeinen kyvyttömyys tajuta esimerkiksi sitä, että kuljetukset nykyaikana perustuvat ns. hubeihin joita ovat esimerkiksi suursatamat ja niistä taas toimitetaan eteenpäin tai niihin toimitetaan muualta tavaraa. Ja matkat tehtailta hubeihin ovat melko saman kustannuksen tekeviä koko Euroopan alueelta. Ymmärtäisiköhän jos Osmolle sanoisi että marginaalikustannus?

Kumitonttu kirjoitti...

Katainen on aivan läpipaska kommari, joka ei edes ymmärrä olla virnuilematta joka paikassa.

Soininvaaran blogin suurin puute kommenttiosiolla on melko täydellinen kokemattomuus mikrotaloudesta. Makrotalousmiehillä on ihan hyviä perustietoja, mutta kuten toisessa yhteydessä totesin, makrotalousteorian käyttäminen "keynesläisittäin" on vähän samaa kuin nyt ehdottaisi paluuta aurinkokellojen käyttöön. Ymmärrys ja tieto on mennyt eteenpäin ja markkinat toimivat eri tavalla kuin mitä silloin, kun marx ja keynes loivat teorioitaan.