tiistai 20. syyskuuta 2011

Soininvaara haluaa juntan Puolaan

Pitkästä aikaa voisi tarkastella Virheiden pääideologin Osmo Soininvaaran selostuksia oman gaia-uskontonsa opinkappaleista (Päästöoikeuksille tulee säätää minimihinta 18.9.2011). Soininvaara aloittaa räväkästi todeten, että päästöoikeuksien hinta on liian matala, ja sitä tulisi hallinnollisilla päätöksillä korottaa, jotta uusiutuvaan energiaan sijoittaneet eivät menettäisi rahojaan. Osmohan on itse mukana Mankala-nimisen tuulivoimayhtiön hallituksen varapuheenjohtaja, joten likainen kytky törröttää kuin lautakasa Vanhasen pihalla.

Sinänsä on hyvä juttu, että Soininvaara avoimesti kertoilee näkemyksistään, koska ne valottavat hänen poliittisia linjavalintojaan tai niiden motiiveja. Huono juttu on, että hänen näkemyksensä ovat pielessä, mutta niin on hänen linjavalintansakin. Hämmästyttävää on, että mies on tilastotieteen koulutuksen saanut, joten häntä voisi kuvitella jotenkin analyyttiseksi, mutta turhaan. Soininvaara analysoi:
Yleinen taloudellisen toimeliaisuuden aleneminen on kuitenkin vähentänyt päästöjä sinänsä ja siksi päästöoikeuksien hinta on alentunut.

Niiden kannalta, jotka ovat investoineet säästävään teknologian kehittämiseen tämä on perin huono juttu. Heidän kannaltaan olisi oikein, että liikkeelle laskettavien päästöoikeuksien määrää alennettaisiin hinnan pitämiseksi riittävänä.
Niiden kannalta, jotka investoivat Kreikan valtion lainakirjoihin tämä on perin huono juttu. Heidän kannaltaan olisi oikein, että liikkeelle laskettavien velkakirjojen määrää alennettaisiin hinnan pitämiseksi riittävänä. No ohoh, mitäs minä nyt sekoilen. Päästöoikeuksistahan tässä piti puhua. Ja niin puhutaankin - ensimmäinen hyvä kommentti Soininvaaralle kuuluukin:
Minusta tämmöisiä asioita vaatiessa on syytä miettiä hyvin tarkoin, milloin ‘hyväksyttävä ohjailu’ alkaa muuttua puhdasveriseksi, klassiseksi fasismiksi. Yksi fasismin ydinalueista on juuri se, että valtio sanelee yksityisille, mitä näiden pitää omaisuudellaan tehdä – suuren yhteisen hyvän nimissä tietty.
Tälle tarkkanäköiselle kommentille tulee vastaus
Tietämättömyys pitäisi kriminalisoida.
mikä ainakin käytännön tasolla Vihreissä on jo vakiintunut toimintatapa. Jos tämä on Virheiden mielestä mustaa huumoria, sen voisi varmaan mainita - muussa tapauksessa taidan epäillä sitä vakavissaan kirjoitetuksi, sillä toinen alarmisti jatkaa kauhistellen, että
Ilmastonmuutoksen kanssa ollaan myöhässä ainakin 20 vuotta. On jo mahdollista, että prosessi on karannut täysin käsistä. Parhaassakin tapauksessa nyt on viimeisest hetket tehdä jotain, jotta lapsenlapsemme pystyisivät tällä elämään. Masentavaa, että yksikään puolue Suomessa ei ota ilmastouhkaa vakavasti.
Koska Soininvaara moderoidussa blogissaan julkaisee moisen toteamuksen - irtisanoutumatta siitä mitenkään - voi toteamusta pitää osittain myös Soininvaaran oman linjan mukaisena. (Näppärä keino siirtää vastu muille: "enhän minä sitä kirjoittanut...").

Nyt päästäänkin sitten talouskasvuun ja energiankulutukseen:
Talouskasvu ei korreloi laheskään sataprosenttisesti energian kulutuksen kasvun kanssa. Monessa teollisuusmaassa kulutus on pienentynyt viimevuosikymmenenä, vaikka kasvua on ollut.
Tämän väitteen moni kommentoija yksiselitteisesti kumoaa. Tutkimusten mukaan päästöjen ja elintason kytkös länsimaissa on näennäisesti murtunut, mutta kun otetaan länsimaiden ostamien hyödykkeiden tuotannossa aiheutuneet päästöt niiden valmistusmaista mukaan laskelmiin, elintaso kulkee käsikynkkää fossiilisen energian käytön kanssa.

Ja lopuksi tulee kaikkein mielenkiintoisin toteamus. Kannattaa muistaa, että tässä on nyt päiväkausia puitu Halla-ahon toteamusta, jonka mukaan Kreikassa ei saada talouden säästökuuria käyntiin, ellei mellakoivia vasemmistolaisia laiteta panssarivaunuilla kuriin. Onneksi nykyaikana markkinavoimat hoitavat sotilasjuntan tehtävät, mutta ajatuksen tasolla Halla-aho on oikeassa. Tästä luulisi Soininvaaran jotain oppineen. Ainakin sen, ettei kannata haikailla ääneen sotilashallintoa ja ainakaan perustella sitä kansan hyvinvoinnilla:
Pohjois-Korea on huomattavasti hyvinvoivempi kuin mitä empiiriset havainnot osoittavat. Puolan vaurauskin näyttää sosialisminm kaatumisen jälkeen eikentyneen olennaisesti.
Luin tuon kyseisen kirjoituksen pariin kertaan kommenttiketjua myöten, enkä löytänyt tuosta itseironiaa tai sarkasmia. Minulle tuo ei ole mikään yllätys, mutta ehkä jollekin lukijalleni nyt valkeni, minkälaista politiikkaa Virheät oikeasti toivovat, ja siinä vipuvartena käytetään päästökauppaa.

12 kommenttia:

Igor kirjoitti...

KT: Sinä et nyt kerta kaikkiaan pahimman sortin äärioikeistolaiskansallismielispopulistina ymmärrä suuren ajattelija Soininvaaran grandiooseja visioita.

Kun en minäkään aina ymmärrä tuonkaltaisia suuria ajattelijoita niin Pohjois-Korea ja Puola toteamukset järkyttivät minua suuresti. Huhuh. Kun olisi vielä esittänyt ihailunsa Pohjois-Korean demokratiakäsityksistä niin olisin jo taputtanut vähäkarvaisia käsiäni.

Kumitonttu kirjoitti...

Paras oli kun Soininvaara selitti siinä Kestääkö Kreikka? -kirjoituksessaan, mitä hän tarkoitti, mutta kun Halla-aho selitti mitä hän tarkoitti, se oli kuulemma turhaa, koska ei kirjoituksia tarvitse selitellä.

Jyrki Virolaisen blogiin olit kommentoinut. Hauska, että Virolainen, joka ilmeisesti on pahimman laatuinen populisti, projisoi muihin kaikki ne omat ennakkoluulonsa. Lisäksi, kun itse arvostan hyviä vuorovaikutustaitoja sosiaalisissa tilanteissa (mihin sosiaalinen mediakin kuuluu), niin Virolaisen ad hom -tyyli on ihan uskomatonta. Kaveri vittuilee Halla-aholle, että tämä kirjoittaa "loukkaavasti", mutta omaan tyyliinsä kuuluu nimitellä Härski Hallbergia ja vastaavaa. Kyllä tuon valtavirtaa edustavan poliittisen eliitin angstia on hauska seurata.

Vasarahammer kirjoitti...

Kyllä loksahti leuka auki minullakin tuota Oden Pohjois-Korea -kommenttia lukiessa. Tosin hän sanoi "energiankulutuksella mitattuna". Maasta, jossa pari miljoonaa ihmistä on kuollut nälkään, ei oikein voi puhua vauraana.

Pohjois-Koreassa on ydinvoimaa ja sitä käytetään ydinaseiden tuottamiseen. Se selittää ainakin osan energiantuotannosta.

Kumitonttu kirjoitti...

Tosin hän sanoi "energiankulutuksella mitattuna"

Sepä se - Soininvaara siis väittää, että Pohjois-Korea on poikkeus muiden maiden joukossa, koska siellä on korkeampi elintaso, kuin mitä energian kulutusta vertaamalla voisi arvioida. Tämä väite on mieletön, kuten kommenttiketjussa moni korostaa: elintason kasvu kulkee käsi kädessä energian kulutuksen kasvun kanssa.

Se, että Pohjois-Koreassa on ylipäätään inhimillistä elämää jäljellä, on länsimaisten avustusjärjestöjen ansiota. En voi välttää mielleyhtymää, että Punainen Risti olisi toimittanut ruokaa natseille.

Eräs kaiken nähnyt tuttava kävi viime vuonna Pohjois-Koreassa. Hän kertoi viime keväänä, siis vuosi matkansa jälkeen, että nyt ensimmäistä kertaa hän ei enää näe painajaisia sieltä.

Ehkä tämä on sitä mustaa huumoria, jota Soininvaaralla on lupa levittää ilman, että se liittyy demokratian halventamiseen tai inhimillisen elämän arvostuksen puutteeseen.

Vasarahammer kirjoitti...

Missä viipyy median jeesustelu Soininvaaran Pohjois-Korea -kommentista? Milloin eduskuntaryhmä ojentaa vihapuhetta suoltavaa kansanedustajaansa? En pidättele hengitystäni tätä odotellessa.

Enkä toisaalta vaadi mitään julkista ripitystä Soininvaaralle. Ääneen saa ajatella typeriä ja tosiasioihin perustumattomiakin ajatuksia.

"Eräs kaiken nähnyt tuttava kävi viime vuonna Pohjois-Koreassa. Hän kertoi viime keväänä, siis vuosi matkansa jälkeen, että nyt ensimmäistä kertaa hän ei enää näe painajaisia sieltä."

Julia Caesar kirjoitti (ruotsiksi) Pohjois-Koreasta. Kuvaukset perustuvat maasta paenneiden kertomuksiin.

Tämä klassikkokuva kertoo kaiken tuosta energiankäytöstä. Linkolan ihannevaltioksi kutsuisin tuota maata.

Kumitonttu kirjoitti...

Enkä toisaalta vaadi mitään julkista ripitystä Soininvaaralle. Ääneen saa ajatella typeriä ja tosiasioihin perustumattomiakin ajatuksia.

Juuri näin - jokainen on vastuussa vain omista puheistaan. Ajatuksista kenenkään ei tulisi olla vastuussa kenellekään.

Hyvä Pohjois-Korea kirja, joka jokaisen kannattaa lukea on Guy Delislen Pjongjang.

Katsoitko sen Ylenannon Vihapuhe-keskusteluohjelman? Tuliko muuta kuin paha mieli?

Valkea kirjoitti...

Kumitonttu,

Vihreät ovat krypto-kollektivisteja. Kollektivistit tavoittelevat niin laajaa, kaikenkattavaa ja yksityiskohtiin puuttuvaa valtaa, että he joutuvat väistämättä valehtelemaan, manipuloimaan, loukkaamaan ihmisten yksityiselämää ja oikeuksia, mikrohallinnoimaan ihmisten toimintaa ja ajattelua jne. Pienenä esimerkkinä Vihreät mielellään mainitsevat kannattavansa yhteisöllisyyttä. Yhteisöistä tuleekin kultteja lukuunottamatta usein mieleen positiivisia asioita, kuten pikkukaupungin lähiyhteisö, kyläyhteisö, jonkin aidosti yhteisen ja läheisen asian ympärille syntynyt yhteisö, jne. Yhteisöllisyys kuulostaa paljon paremmalta kuin kollektivismi, jonka vastakohta yhteisöllisyys on. Itseasiassa atomisoitunut individualismi on kollektivismin läheinen veli; se edistää ja helpottaa kollektivismin syntyä, ja atomisoituneessa yhteiskunnassa on aina uhkana luisuminen kohti kollektivismia. Vihreät ajaa avant garde -joukkona suomalaisia kohti kollektivismia, joten heidän täytyy valehdella pyrkimystensä olevan yhteisöllisyyttä, jotta he saavuttaisivat tavoitteensa helpommin ja ihmiset olisivat myötämielisempiä niille.

Julistinkin äskettäin kapinan alkaneeksi kollektivismia ja sen vapaudenloukkauksia vastaan. ;)

http://hiljaistapohdintaa.blogspot.com/2011/09/kommenttini-homman-vihapuhemuistion.html

Vasarahammer kirjoitti...

"
Katsoitko sen Ylenannon Vihapuhe-keskusteluohjelman? Tuliko muuta kuin paha mieli?"

Katsoin osan siitä. En kestänyt katsoa kokonaan. Olen sen verran ikärasisti, että liian nuoret, vähän elämänkokemusta omaavat keskustelijat karkottavat minut tv:n äärestä tehokkaasti.

Hyvää keskustelussa oli ammattipoliitikkojen poissaolo. Rydmania en vielä sellaiseksi laske, vaikka hänen olemuksensa ja esiintymisensä antaa olettaa, että hänestä tulee sellainen.

Samanlaista kohua kuin homoillasta ei tällä kertaa ole syntymässä.

Ohjelmassa esiintyi myös pakollinen "rasismin uhri" kuten aina näistä asioista keskusteltaessa. Hänkin oli aika nuori. Yritti kovasti sanoa, mutta näissä ohjelmissa se tummaihoinen on ainoa, jonka tehtävänä on esittää roolia. Sanomisilla ja sillä, onko sanottavaa, ei ole väliä.

Kumitonttu kirjoitti...

Luin Valkena linkin, ja suosittelen muillekin. Siinä on hyvin kuvailtu, miksi vastuullisuuden sananvapauden vaatiminen on tosiasiassa sananvapauden rajoittamista.

Atomisoitunut individualismi muka kollektivismin läheinen veli...? Nyt en ymmärrä.

***
Ylenannon "suurissa keskusteluilloissa" nolointa on se haastattelijoiden kyvytömyys johtaa keskustelua. Kun jonkun harvan kerran oltaisiin juuri pääsemässä asian ytimeen, niin haastattelijat hukkaavat langan pään. Jos joku osallistujista sanoo, että "koska x niin tästä seuraa y", haastattelijat eivät kyseenalaista tätä väitettä, vaan antavat puheenvuoron kommentilla "ja koska y, niin mitä mieltä olette?". Sinänsä niissä on hyviä aiheita, hyviä oivalluksia, mutta oikean pelaamisen sijaan siinä vain pallotellaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ohjelmaan kutsuttujen mokuttajien ryhmässä oli nuoria hyvännäköisiä naisia. Noita kehtas katsoa vain jos laittoi äänet pois. Miks hörhöt ideologiat houkuttavat hyvännäköisiä naisia? Onko tuolle jokin tarkempi selitys? Onko kyseessä jokin kultti johta johtaa jokin iso kiho joka on alfauros, ja nuo muijat ovat "jalkavaimoja"? Onko kyse siitä että nuoret naiset ovat vaikutteille alttiita ilman kritiikin taitoa?

Varmaan nuivan puolen ulosanti olisi vaikutelmaltaan positiivisempi jos sinne hommattaisiin kuumia kinkkuja. Mistä niitä löytää?

Valkea kirjoitti...

"Atomisoitunut individualismi muka kollektivismin läheinen veli...? Nyt en ymmärrä."

Taidanpa vastata tähän blogikirjoituksen muodossa myöhemmin. Ja vieraallekin.

Mutta seuraavaksi aion kyllä kirjoittaa Aku Ankka -tarinoista tietolähteinä ja oppikirjoina (tai -lehtinä). Olen tosissani. :)

Anonyymi kirjoitti...

Aku Ankka on lockelaista ideologiaa!