maanantai 11. maaliskuuta 2013

Selviytyjät aivoissamme

Suomen Selviytyjät tv-sarja on amerikkalaisen esikuvansa tavoin taitavasti tuotettu ohjelma. Ohjelman suosion selittää yhtäältä kauniit ja nuoret kilpailijat (kuvassa Amanda Kimmel)



sekä erinomaisesti käsikirjoitettu tuotanto. Lopullisen silauksen antaa taitava leikkaus, jonka takia ohjelma vilisee yllätyksiä ja vauhdikkiata juonenkäänteitä. Ohjelma on nykyaikaisen viihdeteollisuuden ns. golden standard - menestyksen mittari. Jokainen tiedostava tässä vaiheessa parkuu, kuinka halpahintaista viihdettä ja amerikkalaista roskaa se on, mutta ovat väärässä.

Ihmisen aivoissa on nimittäin alue, joka on erikoistunut lajitovereidemme kasvojen hahmontunnistukseen. Ihmisellä ainoana eläimenä (ehkä koiran lisäksi) on taipumusta hyväntahtoisuuteen, altruismiin. Koira on ainoa eläin ihmisen lisäksi joka ymmärtää kahta nurinpäin käännettyä ruokakuppia sormellaan osoitavan ihmisen tarkoituksen ja menee ensin osoitetun kupin luoksen. Luonnossa kun mikään muu eläinlaji ei osoita lajikumppaneilleen moista myötämielisyyttä, vaan ruoasta kamppaillaan hampaat irvessä ja usein myös veressä. Koira on myös siitä erikoinen eläin, että se seuraa ihmisen kasvoista keskiviivan oikeata puolta - aivan kuten ihmisetkin. Kasvojen oikea puoli on nimittäin sekä ilmeikkäämpi mutta erityisesti myös huonommin hallittavissa tahdonvoimalla. Kasvojen oikea puoli ei valehtele, kun ihminen osoittaa tunteitaan.

Ihmiselle on evoluution aikana tullut tärkeäksi keinoksi tunnistaa ja säilyttää muistissaan omalta kannaltaan hyvää tarkoittavat ja vastaavasti haitalliset yksilöt. Siksi Selviytyjien tapainen viihdeohjelma on niin tavattoman suosittu, että se vetoaa ihmisen fysiikan kaikkein primitiivisimpiin ominaisuuksiin. Vain ihminen voi nauttia jännityksestä pohtiessaan, onko hänen ratkaisunsa "hyviksistä" ja "pahiksista" osunut oikeaan suuren yleisön ja erityisesti muiden pelaajien kanssa. Eli onko minulta jäänyt jotain sellaista huomaamatta, joka saattaisi johtaa tuhooni - häätämiseen leiristä pois - omalta kohdaltani. Peli on nykyajan versio luolamiesajan etiikasta.

6 kommenttia:

RH kirjoitti...

Katsojan vai ilmehtijän oikea puoli? Susikaan ei tosiaan opi lukemaan sormella osoitusta, luin joskus sellasesta tutkimuksesta. Domestikaatio on vaikuttanut monella lailla.
Selviytyjiin en ota kantaa, kun en ole yhtään osaa katsonutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo koiran käyttäytyminen johtuu domestikaatiosta. Ihminen on valinnut lisääntymään yksilöt, jotka vastaavat ihmisen viesteihin halutulla tavalla. Domestikaation on tehnyt koirasta jossain määrin neoteenisen (jäänyt pentuasteelle), leikkiminen ja huomion kerjääminen ovat pentuominaisuuksia. Koiran lisääntymissykli on myös aikaistunut puolella verrattuna suteen.

Sudella on suhteessa suuremmat ja monimutkaisemmat aivot kuin koiralla, joten domestikaatio on "tyhmentänyt" koiria. Tämä on yleistä domestikaatiossa.

Anonyymi kirjoitti...

Altruismia esiintyy luonnossa runsaasti. On harhaluulo, että se on vain ihmisten ominaisuus. Altruisimia on havaittu mm. simpansseilla, bonpboilla, norsuilla jne.

Verivamppyyri (lepakkolaji, joka syö nisäkkäiden verta) on tunnettu altruismistaan. Ruokaa löytäneet yksilöt ruokkivat ruuatta jääneitä yksilöitä.

Anonyymi kirjoitti...

Huomauttaisin, että selviytyjät on alunperin ruotsalainen tv-formaatti. Siis se ei ole jenkkikeksintö vaan tulee demari-Ruotsista.

Anonyymi kirjoitti...

Formatet skapades av engelsmannen Charlie Parsons, men ingen TV-kanal eller produktionsbolag i England trodde på idén. Det gjorde dock det svenska produktionsbolaget Strix Television som blev först i världen med att producera programmet i verkligheten. Expedition Robinson blev snabbt mycket populärt och är idag ett av Sveriges mest populära TV-program genom tiderna.

Ihan englantilainen se on kyllä alkuperältään.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo muija muistuttaa naamaltaan Li Andersonia.