sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Quo vadis, Europa?

Uutisen mukaan Kiinan Kansankongressissa (NPC) eli parlamentissa on 31 miljardööriä. Kansankongressi on 3.000 jäsenineen muodollisesti ylin lainsäätäjä, vaikka todellisuudessa se on kommunistisen puolueen kumileimasin. Samaan aikaan vuosittain aina maaliskuussa kokoontuu Kiinan kansan poliittisen neuvonantajan konferenssi (CPPCC), jonka 2.200 jäsenestä 53 on miljardööriä. Miljardöörien todellinen määrä lienee suurempi, koska virallisesti tasa-arvoon perustuvan ideologian johtomiehille ja -naisille taloudellisen vaurauden epätasa-arvoinen jakautuminen on kiusallista. Keskipalkka kaupungissa on alle 7.000 dollaria.

Uutisessa haastateltu hallituksen ajatushautomon johtaja Xingyuan Feng toteaa meille eurososialismissa eläville kovin tutun oloisesti, että "Hallituksen kirves roikkuu uhkaavasti jokaisen pään päällä, ja kenen kohdalla se viuhahtaa on virkamiesten mielivaltaa." Suojatakseen varallisuutensa miljardöörit joko ostavat poliitikot tai ryhtyvät itse poliitikoiksi. Kolmas vaihtoehto on hankkia kaksoiskansalaisuus. Aasian rikkaimman liikemiehen Li Ka-shingin kolme poikaa ovat CPPCC:n jäseniä varjellen suvun 32 miljardin dollarin omaisuutta. Hong Kongin kivuton siirtyminen osaksi kommunistista manner-Kiinaa 15 vuoden aikana on tapahtunut pitkälti juuri antamalla valtaa vanhan brittisiirtokunnan rikkaimmille perheille.

Yhdysvalloissa rikkain kansanedustaja on teksasilainen Michael McCaul 500 miljoonan dollarin omaisuudellaan. Suomen parlamentissa valtaa pitävät kansainvälisesti vertaillen rutiköyhät ressukat, joista ministeritasollakin valtaosalla on satojen tuhansien velat. Velka ei sinänsä ole paha asia - köyhällähän ei ole muuta keinoa vaurastua kuin velaksi - ja minusta on erinomaista, että nykyisin jokainen saa lainaa jos voi osoittaa uskottavasti kykenevänsä velanhoitoon. 30 vuotta sitten lainaa ei saanut, koska valtio sääteli rahoitusmarkkinoita. Tätä asiaa markkinaliberalismia kiihkeästi vastustavat alle 40-vuotiaat hyvinvointiyhteiskuntaa puolustavat sosialistit eivät ymmärrä eivätkä edes tiedä. He ovat kasvaneet koko ikänsä velkavetoisessa kulutukseen perustuvassa yhteiskunnassa ja arvostelevat sitä vaurautta, jonka vapaat pääomamarkkinat ovat luoneet. Silti heidän henkisesti tylsä asenteensa on, että vapaat pääomamarkkinat ovat pahoja ja pankkiirit rikollisia. Tätä 30-luvun kommunistien julistusta on hämmentävää ja hiukan pelottavaakin seurata 2000-luvulla.

Kiinalainen demokratia ei tarkoita kansanvaltaa vaan siellä vaurain osa kansasta osallistuu poliittiseen toimintaan varjellakseen omaisuuttaan sosialisoinnilta. Olipa sellaisen yhteiskunnallisen rakenteen oikeudenmukaisuudesta mitä mieltä tahansa, niin kaikki teollistuvat yhteiskunnat toimivat ja ovat toimineet niin. Ihmisten halu vaurastua on vahva, mutta vähintään yhtä tärkeää motivoida yrittäjiä on tarjota omaisuudensuoja. Ilman sitä sosialistit varastavat verotuksen nimissä lisäarvon itselleen ja ystävilleen. Tämä on tilanne taloudellisessa taantumassa ajelehtivassa Euroopassa - Gunnar Myrdalin sanoin "Meidän ei tarvitse sosialisoida yrityksiä, riittää että verotamme niiden voitot".

Koska Kiina on vasta teollistumassa, on sen yhteiskuntarakennetta turha verrata korkeasti koulutettuun Eurooppaan moraalisesti paheksuen. Vastaavasti on turha kuvitella, että Eurooppa (tai Amerikka) olisi jotenkin vapaa markkinatalousmaa. Yritysten toimintaa säädellään vahvasti ja mitä ei ole säädetty laissa rangaistavaksi vaaditaan "yritysten yhteiskuntavastuun" nimissä painostaen. Yritykset tukevat julkisin varoin ylläpidettyjä päiväkoteja lahjoittaen pihakalusteita, kouluja lahjoittamalla oppimateriaalia ja terveyskeskuksia kouluttamalla henkilökuntaa.

Suomen teollisuustuotanto sukelsi alkuvuonna neljä prosenttia vuoden takaisesta. Taloudellisesti Suomi on hyvin lähellä romahdusta. Valtio velkaantuu entisen oikeistopuolue Kokoomuksen johdolla uskomatonta vauhtia ja hallituksesta loikannut Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Häkämies vaatii valtiota alentamaan kansainvälisen kilpailukyvyn nimissä pääomaverotusta alle Ruotsin tason. Pääomavero on länsimaisen yrityksen kannalta aika marginaalinen asia, koska yrityksen omistajan ei tarvitse Venäjän tai Kiinan tapaan pelätä omaisuutensa takavarikointia. Tosin nyt tämäkin pelko saattaa rantautua Eurooppaan, kun valtio haluaa pakottaa yritykset naisistuttamaan ylimmän johtonsa sukupuolten tasa-arvoon perustuen. Jos yritys kieltäytyy, niin kaipa valtio sitten ensin antaa sakot ja toistuvasta kieltäytymisestä rankaisee takavarikolla.

Ehkä se, mitä nyt näemme Kiinassa on myös meidän tiemme tulevaisuudessa. Valtaosa ihmisistä on sitä mieltä, että virkamiehet tietävät ja osaavat päättää kansalaisiaan paremmin, mitä me haluamme. Pankkiirien tulospalkkioiden rajoittaminen on ensimmäinen askel matkalla kohti kiinalaista "demokratiaa", jossa taloudellinen yläluokka nouse parlamenttiin turvatakseen asemansa. Länsimaisen demokratian eli kansanvallan aika saattaa valua historian tiimalasissa yllättävän nopeasti. Perussuomalaisten nousu on luultavasti nähtävä laajempana yhteiskunnallisena muutosliikkeenä kuin pelkästään EU-vastaisena. Puolueen taakse ryhmittäytyy kansalaisia, joita yhdistää todellisuudessa aivan muut huolet kuin holtiton maahanmuuto tai budjettivallan siirtyminen virkamiehille. Laajemmin tarkastellen kyse on muutoksesta kohti kiinalaista yhteiskuntamallia pois klassisesta demokratiasta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos tarkoitat "klassisella demokratialla" sitä touhua, joka Suomessa on vallinnut, ehkä parhaana esimerkkinä vuoden 1973 poikkeuslaki, siirtyminen siitä vaikka kiinalaiseen demokratiaan ei ehkä ole huono asia.

Muuten olen aivan samaa mieltä, että Persujen (onko tuo sana nykyään kielletty?) nousun takana on eritoten kyllästyminen täällä todellisuudessa vallitsevaan yksipuoluejärjestelmään: kokkarit ja kommarit samassa hallituksessa, ts. poliittiset tavoitteet ovat yhteneväiset, joten on täysin sama kumpaa äänestää, tai ketä tahansa soltä väliltä, eikä mikään maahanmuutto / EU vastaisuus. Ne ovat sivutuotteita.

t. Pörri Orava

Miltton Friidman kirjoitti...

Uutisen mukaan Kiinan Kansankongressissa (NPC) eli parlamentissa on 31 miljardööriä.

On kumma juttu miten kaikkien kommunististen maiden johtoportaisiin kertyy rikkaita. Esimerkiksi Mao Tsetung ja Fidel Castro olivat maittensa rikkaimpien maanomistajien poikia.

Mutta tottakai syy on selvä. Kun kommunismi saa suosiota, on rikkaiden jollain tapaa suojattava omaisuutensa.

On, kuten KT sanoit, todennäköistä että myös Euroopassa rikkaat hyppäävät sosialistikööriin, kun se saa lisää suosiota.

Miksi? Koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Rikkaiden on pakko olla (sosialisti)hallintoa lähellä, jotta he voivat suojata omaisuuttaan ja saada tarvittavia helpotuksia liiketoimintaan kiristyvässä ilmapiirissä.

Taloudellisesti Suomi on hyvin lähellä romahdusta.

Ehkä nyt liiottelua. Nykykurssilla Suomi puksuttaa eteenpäin arviolta 10-20 vuotta, jos Eurooppaan päin ei tarvitse jakaa ylimääräistä rahaa.

Mutta tottakai kurssi on selvä. Jotain pitäisi tehdä.

Valtio velkaantuu entisen oikeistopuolue Kokoomuksen johdolla uskomatonta vauhtia...

Kokoomus on ottanut implisiittisen politiikan, että hyvinvointivaltion menot on katettava VELALLA, ei verotusta lisäämällä.

Ilman kokoomusta ja velkaa demarit nostaisivat veroasteen johonkin 50-60 prosenttiin.

Tietty samat vaikutukset molemmilla on pitkällä tähtäimellä.

Kumitonttu kirjoitti...

Rikkaiden on pakko olla (sosialisti)hallintoa lähellä, jotta he voivat suojata omaisuuttaan ja saada tarvittavia helpotuksia liiketoimintaan kiristyvässä ilmapiirissä.

Niinhän Hitlerin valtaan nousustakin syytettiin kapitalisteja.