Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara on Erkki Tuomiojan tavoin arvostellut lukuisia kertoja Israelia perusteettomasti Gazan tilanteesta. Kerran voi laittaa erehdyksen piikkiin, mutta jatkuva perusteeton arvostelu osoittaa antisemitististä asennevammaa. Antisemitismihän taas on rasismia, eli etnisestä taustasta johtuvaa syrjintää, ja poliittisena linjana se muistuttaa kiihotusta kansanryhmää vastaan.
Tunnetuin antisemististinen valtio oli natsi-Saksa, joka 30-luvulla teetti valtiojohtoisesti suuria investointihankkeita aseteollisuuteen ja tieverkostoon. Lopputulemana oli, että Saksan valtiontalous oli aivan kuralla, ja Saksan hyökkäysintoa kasvatti valloitettavilta alueilta ryöstettäväksi saatava omaisuus, raaka-aineet ja tietenkin ilmainen työvoima. Ideologisen oikeutuksen Saksa sai rotuajattelusta ja erityisesti antisemitismistä.
Kansanedustaja Jussi Halla-aho erotettiin eduskuntaryhmästään hänen tokaistuaan, että Kreikassa tarvitaan panssarivaunuja kadulle, jos kansa halutaan saada valitun poliittisen linjan taakse. Väite tulkittiin siten, että Halla-aho kannatti ruskeapaitojen kaltaista terroria, eli että hän olisi tukenut saksalaista fasismia. Puoluetta vaadittiin irtisanoutumaan Halla-ahon "äärioikeistolaisista" mielipiteistä, vaikka Halla-ahohan nimenomaan VAROITTI, mitä seuraa, jos tällä linjalla jatketaan. Hän ei siis TOIVONUT, että valtio tuo panssarit kadulle.
Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan, kuinka hyvä päätös oli istuvalta hallitukselta se, että se elvyttää velalla, eli EKP ostaa eurooppalaisten (liike)pankkien velat itselleen. Soininvaara kirjoittaa:
Elvytyksellä tarkoitetaan, että yritetään nostaa TUOTANTOA. Silloin on varaa kuluttaa enemmän. Tämä Saksalainen keksintö 1930-luvun tapaan tervehdyttää taloutta lisäämällä työttömyyttä on aivan uudenlaista talousajattelua.Eli, jos tulkitsen oikein, Soininvaaran mielestä natsi-Saksan 30-luvun talouspolitiikka oli oikeanlaista. Onko nyt Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kenties syytä irtisanoutua puolueensa äärioikeistolaisen siiven mielipiteistä?
13 kommenttia:
Elvytys ei auta kuin hetken. Sen jälkeen tulee sitäkin kovempi krapula.
Eurooppa on nyt suossa josta se ei ihan helposti pääse ylös.
Tulkitsinko Soininvaaraa mielestäsi oikein?
Joistain viesteistäsi jää tavallaan sellainen maku, että niissä tehdään tarkoituksella natsia tai fasistia jostain henkilöstä.
Toisaalta myös jotkut omista blogauksistani ovat varsin tarkoitushakuisia.
On tavallaan perverssiä, että ensin eurososialistit aiheuttavat kriisin, ja sitten elvyttävät sitä vanhaan kunnon 1930-luvun natsi-Saksan tapaan.
Laajennutaankohan tälläkin kertaa itään päin?
Niin, minähän en käytä haukkumasanaa fasisti vaan ideologiaan viittaavaa sanaa fascismi.
Sillä tähtään fasisti-kortin käytön tekemiseen naurunalaiseksi, jos kortin kovimmat käyttäjät itse kerran nojaavat klassiseen fascismiin.
Tulkitsit kyllä Osmoa tässä ihan väärin. Saksalaisella keksinnöllä Osmo viittaa Merkelin ajamaan säästöpolitiikkaan ja 1930-luvun Saksan talousongelmiin, jotka johtivat suurtyöttömyyteen. Kyseenalainen vertaus mielestäni, mutta ei Osmo siinä natseja ylistä.
Kiitos Mikko. Mutta 30-luvun Saksassahan ei ollut suurtyöttömyyttä elvytyksen takia - eli valtio velkaantui ja työllisti. Sen takia arvioin hänen tarkoittaneen, että 30-luvun velkaelvytys oli hieno keksintö.
Joo. Minustakin sinä ylitulkitset. Sulla on hyvä perusajatus, mutta tämä on ihan selvä, että näin tulee käymään. Osmo "Ode" on siinä vain yksi nappi. Ei pidä laittaa liikaa syytä yksille harteille.
Saksassa oli 30-luvun alussa austerity-politiikka, ja massatyöttömyys. 1930-32 kanslerina ollut Brüning leikkasi valtion menoja rankalla kädellä, leikkasi palkkoja ja erilaisia sosiaalimenoja. Hitlerin jytkyä 1932 voi ehkä jossain määrin pitää seurauksena tämän politiikan huonosta maineesta.
Kannattaa lukea Oden uusin kirja. Sain sen juuri luettua. Olet monessa asiassa tavallaan hänen suhteensa oikeassa, mutta tulkitset ihan väärin koko juttua, ja erityisesti näet jotain ihan muuta kuin mitä todellisuudessa siellä on.
Osmo on ennenkaikkea naivinpuoleinen pragmaatikko, jolla ei ole mitään ideologista ajatusta (sen kummemmin kuin yleinen liberaali "on kivaa olla kiva"- juttu), vaan yksinkertaisesti hän näkee joka paikassa erilaisia loogisesti ajatellen typeriä poliittisia ratkaisuja, jotka hänen mielestään olisi pitänyt tehdä toisin. Sinä esität hänet jonkinlaisena kiiluvasilmäisenä ideologina, joka haluaa kontrolloida ihmisiä ja alistaa heidät jollekin ideologialle. Epäilen ettet ole ikinä keskustellut hänen kanssaan yhtään mistään.
Kirjoitan jossain vaiheessa analyysin hänen kirjastaan.
Yleisessä tiedossa on mitä Hilter ja natsipuolue teki. Sen sijaan huomiota voisi kiinnittää myös siihen mitä tapahtui ennen Hitlerin valtaannousua 1920-luvulla ja 1930 luvun alkaessa.
Weimarin Saksassa oli välillä parempikin jakso joka päättyi 1929 kun koitti New Yorkin pörssiromahdus. Se oli oikeastaan lopullinen ponnahdus natseille. 1928 vaaleissa natsipuoleella oli 2,6 % kannatus, mutta 1930 jo 18,2 %.
Kiitos Ida, TM ja Guest kommenteistanne. Ida, mitä tarkoitat että "näin tulee käymään"?
Tiedemies, olisi erittäin mukavaa lukea kirja-arviosi Soininvaaran uutukaisesta. Vasemmiston ongelma on juuri tuo pragmaattisuus - joka asiaan keksitään sitä mukaa uusia käänteitä kun edelliset ratkaisut nostavat uusia ongelmia esiin. Ei ole mitään selvää linjaa, mitä ei missään olosuhteessa ylitetä, vaikka mitä tapahtuisi. Kaikki periaatteet ja ylevät arvot heitetään tilaisuuden tullen romukoppaan.
Vieras lienee minua perehtyneempi 20-30 -lukujen Saksaan. Voisit harkita siitä kirjoituksen tekemistä, niin julkaistaan se tässä blogissa?
Periaatteessa kiinnostaa väsätä semmoinen mutta jollain lyhyen saksan cumulla on hieman orpoa yrittää, jos haluaa kunnolla ajan kanssa kahlata taustatietoja. Se mitä tiedän tai mutuilen on paljolti pintaraapaisua.
Kumis tietää talousasioiden termit ja sisällöt paremmin kuin minä joten niiltä osin kirjoitukseni jäisi vajavaiseksi.
"Ida, mitä tarkoitat että "näin tulee käymään"?"
En muista :D Taisin viitata kirjoituksiisi fasismista yleensä. Minusta näyttää aika itsestään selvältä, että eurooppalaisista yhteiskunnista on tulossa huonolla tavalla "fasistisia".
Siirtyminen sisäisten väestönosien, kuten eri ammattialojen fasistisella metodilla hallitusta eturyhmäpolitiikasta eri kansojen väliseen samalla metodilla hallittuun eturyhmäpolitiikkaan on viimeinen niitti.
Kaiken taustalla on tietenkin luopumus kristinuskosta. Se on turhaa ja haitallista, koska kristinusko ei koskaan häviä :)
Taisin viitata kirjoituksiisi fasismista yleensä.
Vaiko "fascismista" - siis c-kirjaimella?
Eurooppa on jo äärettömän fascistinen. Ei meillä oikein ole mitään tulevaisuutta tämän nykyisen poliittisen ideologian kanssa. Kristinusko on niin pahasti levällään, etten usko luterilaisuuden tarjoavan mitään vaihtoehtoja. Ortodokseilla on hyviä ekumeenisia näkemyksiä, mutta heitä pidetään "outoina". Toivottavasti saat vastakaikua omille ajatuksillesi, joista vilpittömästi sanottuna pidän oikein paljon.
Lähetä kommentti