maanantai 18. kesäkuuta 2012

Osta puhdas omatunto

Kuten kaikki tiedemaailmaa tuntevat tietävät, tiedemaailma on käytännössä lähes yksimielisesti sitä mieltä, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä vapautuva hiilidioksidi lämmittää Maapalloa, ja olemme ehkä jo ylittäneet sen kriittisen pisteen, jonka jälkeen Maapallon keskilämpötila karkaa hallitsemattomasti aiheuttaen vakavia seurauksia ihmiskunnan eloonjäämistä ajatellen.

Korea on kiinalaisten jälkeen toiseksi vanhin itsenäinen kansakunta. Valtaosa luonnonvaroista sijaitsee nykyisen Pohjois-Korean alueella, ja se pysyikin aina 60-luvun lopulle saakka Etelää vauraampana. 1990-luvulla Etelän kansantuote asukasta kohden oli jo kolminkertainen ja tällä hetkellä arvioiden mukaan 15-kertainen.

Etelä-Korean metsät oli käytännössä täysin hävitetty 70-luvulle tultaessa, koska maa oli yksityisomistuksessa. Sen jälkeen valtion kannustuksella aloitettiin laajamittainen metsienistutus, ja nyt 2/3 maa-alasta kasvaa metsää, vaikka asukastiheys on Hollannin jälkeen maailman korkein (jätetään kaupunkivaltiot pois laskuista).

Samalla tavalla kuin Romania aikoinaan, Pohjois-Korea lopetti ulkomaankaupan tarkoituksenaan säilyttää poliittinen riippumattomuus ulkopuolisista luotottajista. Valtion omistamaan maahan liittyy yleisesti metsien alihinnoittelu ja siitä seuraa luonnollisesti korruptiota. Somalian jälkeen Pohjois-Korea onkin maailman korruptoitunein maa, koska kansan on tavalla tai toisella hankittava polttopuunsa talveksi.

Suomessahan on tänä vuonna nähty jo voi- ja kananmunapula, ja loppukesästä odotetaan sitten vielä sianlihapulaa. Kaupassa tiedostava kuluttaja on jo pitkään voinut osoittaa gaia-uskonsa rituaalia pakkaamalla ostokset kangaskasseihin. Joissain maissa muovipussien käyttöä jo verotetaan, koska kiloon muovipusseja käytetään 1,75 litraa öljyä. Kaupan oman arvion mukaan noin 80% ostaa muovipussin kassalta, ja suurin osa niistä päätyy kotien roskapusseiksi.

Uudessa tutkimuksessa laskettiin muovi-, paperi- ja kangaskassien käytön ympäristöystävällisyyttä. Ja kuten odottaa saattoi, tulokset eivät taaskaan kovin mairitelleet ympäristöpapistomme hokemia muovipussien turmiollisuudesta.

Kuten taulukko näyttää, ympäristöystävällisin ostoskassi on kestävä hdpe-muovikassi (vaateliikkeet käyttävät usein näitä) ja toiseksi ystävällisin paperikassi ja kolmanneksi perinteinen, ohut ldpe-muovikassi . Mutta, jos paperikassia käyttää kolme tai perinteistä muovikassia neljä kertaa, ne ovat yhtä ympäristöystävällisiä kuin kerran käytetty paksumuovinen ostoskassi. Kangaskassia pitää käyttää 130 kertaa vastaavaan suoritukseen. Kuten Suomen ympäristökeskus SYKE toteaakin:
Vähäisestä kokonaisvaikutuksestaan huolimatta ostoskassilla on suuri symboliarvo kertakäyttökulttuurin ilmentäjänä
Eli kyse on puhtaasti rituaalista - symboliarvosta. Onko meillä varaa jokaiseen rituaaliin, kyselee myös Pauli Vahtera erinomaisessa kolumnissaan.

1 kommentti:

Tiedemies kirjoitti...

Tämä on tärkeä näkökohta, riippumatta siitä.mitä mieltä on päämäärästä. Se, mitä tässä tuot esille on esimerkki tarkoituksenmukaisuuden puutteesta.