Keskustapuolue sen sijaan valitsi päinvastaisen linjan. Puolueen johtoon valittiin Juha Sipilä. Haglundin tavoin Sipilä kuuluu pieneen ja jossain määrin inhottuun vähemmistöön. Jopa paljon arvostamani blogisti Jyrki Virolainen - kiihkomielinen kepulainen muuten - yltyy kehumaan vanhaa poliittista broileria, Paavo Väyrystä Sipilän sijaan.
Virolaisen kommentti pitää ymmärtää hänen lähtökohdistaan arvioiden. Mies kuuluu virkaeliittiin ja siihen melko laajaan ihmisjoukkoon, jotka uskovat, että lailla voidaan määrätä - jos ei nyt tulivuoria sammumaan niin ainakin - kansalaisia taipumaan vaikka mutkalle. Siksipä olikin yllättävää, että aamun aviisissa oli kerrankin järkevä kirjoitus. Syykin selvisi, kun lopussa todettiin kirjoittajan olleen laskentatoimen emeritus-proffa Pekka Pihlanto. Hän kirjoittaa, että
Velkakriisin keskeiset osapuolet muodostavat kaksi toisiinsa linkittyvää verkostoa, EU:n poliittisen järjestelmän ja markkinat. Poliittisen järjestelmän toimijat ovat EU-poliitikkoja ja -virkamiehiä. Markkinajärjestelmää pitävät yllä finanssilaitosten lainoista ja muista sijoituksista vastaavat pankkiirit sekä analyytikot.No näinhän se on. Siksipä minä veikkaan, että talousasioissa kyntensä jo näyttänyt Sipilä tulee vielä olemaan uskottava ja kova peluri, kun seuraavia pääministerivaaleja käydään. Kansa on kyllästynyt poliitisiin broilereihin (Iltalehti) ja maksamaan kovan hinnan osaamattomien poliitikkojen pyrähdellessä ympäriinsä kuin päättömät kanat. Sipilän yhteiskunnallinen arvomaailma ei ole tässä tilanteessa niin merkittävä kuin hänen talousosaamisensa. Silloin kun on vara leikkiä kasvihuonekaasuilla, afrikkalaisilla huusseilla ja jalkaväkimiinoilla, voi tasavallan johtoon päästä erilaisia yh-äitejä iskeviä jalkapuolivajakkeja ja vakavailmeisiä suunmutristelijoita, mutta seuraavat (ennenaikaiset) vaalit vuoden päästä eletään muilla vahvuuksilla.
Markkinoiden toimijat ovat olleet realistisempia kuin poliitikot – ehkä siksi, että he sijoittavat yleensä omia tai asiakkaidensa varoja. Poliitikot päättävät kansalaisten rahoista, ja heidän vastuunsa rajoittuu yleensä niin sanottuun poliittisen vastuuseen. Poliitikon ainoa todellinen riski on jäädä valitsematta seuraavissa vaaleissa, ja siksi uudelleenvalinta on hänen toimintansa tärkein tavoite. Suunnitelmat ylittävät harvoin vaalikauden pituuden.
Poliitikoilla on rasitteena myös tiedon puute. Harvat heistä – esimerkiksi huippukokouksissa päätöksiä tekevät pääministerit – ovat talouden asiantuntijoita. Siten he ovat talousasioissa neuvonantajiensa armoilla. Sen sijaan rahoitusmarkkinatoimijat ovat perehtyneet finanssimaailmaan ja hallitsevat sen lainalaisuudet.
Osittain juuri poliitikkojen kokemattomuuden vuoksi markkinajärjestelmä on päässyt etulyöntiasemaan. Tämä on korostunut nykyisessä valtioiden ylivelkaantumistilanteessa. Ylivelkaantunut joutuu aina pankin määräysvallan alaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti