Lovelock toteaa, että
Vihreä liike on uskonto, joka syyllistää ihmisiä saadakseen kannatusta. Vihreä uskonto on syrjäyttämässä kristinuskon. Ihmiset eivät ehkä ole oikein ymmärtäneet sitä, mutta siinä ovat kaikki uskonnon tunnusmerkit.Hänestä parasta olisi vain sopeutua ja asuttaa ihmiset kaupunkeihin, jotka ilmastoinnilla muutettaisiin miellyttäviksi asuinympäristöiksi ydinvoimaa käyttäen. Hän uskoo, että luonto on itsensä tasapainottava järjestelmä, joka kyllä selviää mahdollisista muutoksista.
Mietitäänpä. Mikä taho, tai ketkä, hyötyvät vihreän liikkeen menestyksestä? Jos tämä kirjoitus olisi luento, pitäisin viiden minuutin tauon, jona aikana osallistujat kirjaisivat ehdotuksensa. Mutta kun ei ole, niin jatketaan.
Aivan ensimmäiseksi tulee mieleen Rion osallistujalistan nimet, eli radikaalit sosiaalidemokraatit neljän vuosikymmenen takaa. Tosin he ovat mukana enemmänkin emeritus-hengessä, nauttimassa lämpimistä etelän maista eläkepäivinään. Nuoremmista mukana ovat heidän hengenheimolaisensa. Kun vähän miettii, huomaa että osallistujat ovat järjestään poliittisesti vasemman laidan kulkijoita, nykyajan lysenkolaisia tai kauniimmin sanottuna edistyksellisiä.
Toiseksi mieleen tulee, että mukana ei näy yhtään konservatiivia tai libertaaria. Vihreä uskonto on avoimesti kristinuskon vastainen ja valtiokeskeisyydessään yksilönvapauksia vastaan. Mukana ei ole ketään, joka avoimesti kyseenalaistaisi liikkeen keskeiset väitteet. Väkisinkin mieleen nousee lestadiolaisten suviseurat, jonne samanmieliset kokoontuvat vahvistamaan uskoaan ja manaamaan pakanat helvetin tuliin (no sitä edes lestadiolaiset eivät tee).
Kolmanneksi, joukko on korostuneen teknokraattinen. Vihreässä liikkeessä uskotaan sokeasti siihen, että ihmisiä tulee johtaa ylhäältä ja heidät tulee pakottaa toimimaan rationaalisesti, jonka taas teknokraatit itse määrittelevät. Ihmisiä ei tule tai heitä ei saa laskea päättämään omista asioistaan. Vaikka paras tapa kannustaa ihmisiä järkevään toimintaan - siis oman yhteisönsä elinvoiman parantamiseen - on antaa heidän tehdä itse omat valintansa, tämä ei sovi teknokraateille, jotka jäisivät työttömiksi.
Mitä väliä? Eipä oikeastaan muuta kuin se, että vihreää liikettä tulisi kohdella yhtenä uskontona muiden joukossa. Sen tavoitteita ja sen vaatimia menetelmiä tulisi voida tarkastella kriittisesti samalla tavalla kuin tehdään kristinuskon suhteen. Nyt keskustelu on aivan vinksallaan, kun asetelma on "tiede vs. usko", vaikka todellisuudessa asetelma on "gaia-usko vs. kristinusko". Minua arveluttavat ihmiset, jotka eivät kykene kriittisesti arvioimaan oman uskonsa oppeja. Näitä fanaatikkoja ihmiskunta on joutunut kumartamaan koko historiansa.
6 kommenttia:
Eikö alkuperäinen vihreä liike ole peräisin DDR:n Stasin suunnittelupöydältä?
Sehän luotiin edistämään kommunismia Länsi-Euroopassa ympäristöasioiden verukkeella.
Ei myöskään ole mikään salaisuus, että vihreissä puolueissa on paljon ex-kommunisteja.
---
Kun kuuntelet vähänkään kauemmin vihreäksi tunnustautuvaa henkilöä, niin ennemmin tai myöhemmin tulee esiin sosialistisia sävyjä.
Muistelen esim. jotain ranskalaista vihreää proffaa, joka oli sitä mieltä että valtion tulisi allokoida resursseja, jotta resurssienkulutus saataisiin ympäristön kestokyvyn tasolle.
Valtio siis päättäisi mikä on sopiva määrä ruokaa, kenkiä ja autoja kansalaiselle.
Sitten mietin, että tuohan kuulostaa ihan suunnitelmataloudelta - ja sitähän se olikin. "Ympäristöasiat" ovat vain julkisivu.
Tuo oli aikakaudelta, jolloin en ollut niin tiedostava vasemmisto-oikeisto-asioissa. Muistui vain mieleen näin jälkeenpäin.
Stasi rahoitti ympäristöliikettä Saksassa, koska sillä tavalla uskottiin voitavan romauttaa Länsi-Saksan talouselämä. Vihreän liikkeen uskonnollinen tai siis panteistinen maailmankuva voisi olla mistä tahansa, vaikka Suomesta.
Valtion laskeminen päättämään perustuu tietysti ajatukseen, että ihmiset ovat liiantyhmiä ymmärtääkseen oman etunsa. Mutta ihmisiähän ne virkamiehet ja poliitikotkin ovat...
Minä olen erittäin tyytyväinen Rion kokouksen lopputuloksiin. Saatiin aikaiseksi tyhjä julkilausuma, joka ei sido ketään.
Vielä parempi olisi ollut, jos kokousta ei olisi pidetty lainkaan, ja aiempien kokousten aiheuttamat lainsäädäntömuutokset olisi kumottu.
Maailma ei kuitenkaan ole täydellinen eikä kaikkea voi saada.
Kokonaisuutena tulokseton kokous osoittaa, että ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on katoamassa poliittisen keskustelun keskiöstä. Ylenanto jaksaa siitä vielä raportoida, mutta todellisuudessa kokous kiinnostaa vain kiihkeimpiä Gaia-uskovaisia.
Kokouksesta voi myös päätellä, että ilmastonmuutoshypetyksessä ei ensisijaisesti ollut kyse "maailman pelastamisesta" vaan uuden uskonnon eli "kestävän kehityksen" edistämisestä. Ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen edustaa tässä keppihevosta ja uususkonnon eskatologiaa.
Uusi Gaia-uskonto on luonteeltaan gnostilainen eli maailma pelastuu, kun etuoikeutettua tietoa hallussaan pitävä parhaimmisto ohjaa tietämättömät ihmiset uljaaseen uuteen maailmaan.
Totuudessa on mielenkiintoinen uutinen, jonka mukaan kurittavaan jumalaan uskovissa maissa on matalampi rikollisuus kuin lempeään uskovissa. Tässä voi olla kyse tietenkin siitä, että kurittavan jumalan maissa lainsäädäntö ja poliisi voivat toimia pelotteina, mutta ilmeisesti myös yksilötasolla pelote toimii. Länsimainen gaia-kultti on kovin pehmeä ja meillähän ei vankilaan pääse kuin veropetoksista, mikä voi selittää osittain uutta muotivillitystä, perhesurmaa. Tai sitten ei.
Hesarin uutisen perusteella aika typerä tutkimus. Siis, että vaihtoehtoina olisivat usko helvettiin tai usko taivaaseen ja armoon.
Toisaalta itse tutkimus varmaankin on toisenlainen.
off-topic:
Kumitonttu, kirjoitin omaan blogiini kommentin nimimerkki Tiedemiehen erääseen henkilöauto-aiheiseen trollaukseen liittyen:
http://sammalkieli.blogspot.fi/2012/06/tiedemies-trollaa.html
Lähetä kommentti