Ystäväni työskentelee erään kansainvälisen suuryhtiön suomalaisessa tytäryhtiössä, joka on Hartwallin iso asiakas. Yhtiön kotisivujen mukaan suuryhtiö edellyttää toimittajiltaan sitoutumista korruption vastaiseen toimintaan, johon lasketaan arvoltaan merkittävät liikelahjat. Perjantain Suomi-Venäjä ottelussa yhtiön toimitusjohtaja ihmetteli ystävälleni, joka työskentelee tämän alaisena, että miten hänelläkin voi olla liput otteluun. Ystäväni sanoi ostaneensa ne itse. Toimitusjohtaja vastasi ihmeissään:
- Käytitsä siis omaa rahaa lippuihin?
sunnuntai 12. toukokuuta 2013
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Yrityksillä on kahdenlaisia eettisiä normeja: jotkut yritykset ovat ihan tosissaan mutta joillekin kysymyksessä on vain juhlava julistus.
Jenkeissä tuollaisten eettisten periaatteiden olemassaolo on monelle yritykselle tärkeä siksi, että esimerkiksi monet uskonnolliset yhteisöt investoijina edellyttävät edellyttävät tuollaista ryhdikkyyttä.
Bisnesetiikka tuntuu muutenkin olevan jenkkifirmoissa paljon enemmän esillä kuin esimerkiksi Suomessa. Kun aikoinaan omalla työpaikallani 1980-luvulla otin käyttöön kirjoitetut eettiset toimintaperiaatteet pysyväisohjeistossa ja joista myös asiakkaille tiedotettiin pitivät jotkut sitä hullun touhuna. Jotkut minua paremmin tunteneet asiakkaat pitivät sitä mielenkiintoisena.
Nuo arvot on pääasiassa asiakkaita varten, uskoo niitä kuka haluaa.
90-luvulla työskennellessäni Yhdysvaltalaisessa pörssiin listautuneessa isossa teknologia yrityksessä. Firma lanseerasi mahdollisuuden ostaa edulliseen hintaan yhtiön osakkeita max 10% palkkaosuutta vastaan. Kuinka ollakkaan kun monet toimihenkilöt ja työntekijät kiinnostuivat ko. osakeohjelmasta ja sitoutuivat siihen niin, henkilöstöpäälikkö esim minulle ilmaisi että nämä oli kyllä oikeastaan tarkoitettu ylemmille toimihenkilöille. Firman osakeohjelma tiedoitteessa kuitenkin selvästi sanottiin että ko. ohjelma oli osoitettu kaikille firman työntekijöille. Ja kas kas, osakkeenomistajana (vaikka kuinka pienomistaja oli) oli paremmin informoitu firman asioista kun toimihenkilönä. Niin kovasti kun firmoissa painotetaan avoimuutta ja tiedoituksen läpäisevyyttä kaikkiin palkatuiden henkilöiden tasolle.
Mitähän se henkilöstöpäällikkö mahtoi ajatella. Liekö ollut mielessä että tyhmät duunarit ei ymmärrä omaa etuaan. Tai sijoittaminen on niin vaikeaa ettei siihen ilman koulutusta pysty. Hohhoijaa.
Sinänsä on hienoa että osakkeita ostetaan. Harva ymmärtää eläkesäästäjänä olevansa kansankapitalisti.
Jos isojen firmojen johdot jakavat toisilleen lahjoja, ei se mitään "korruptiota" ole, vaan osakkeenomistajilta varastamista. Se on kuitenkin asianomistajarikos, joten jos osakkeenomistajat eivät vaadi kavereita tilille, niin siihen on poliisin paha puuttua.
Varastamista se silti on, kuten on käytännössä kaikki palkatun johdon itselleen säätämät edut.
Yritykset nostavat lippujen hinnat pilviin verovähennyskelpoisilla lipuillaan. Tavallinen katsoja joutuu maksamaan liput verotetuista tuloista.
Sponsoroidut katsojat menevät hallilla usein pelkästään ryyppäämään eikä laji välttämättä itsessään kiinnosta.
Edustuskulujen vähennysoikeus poistuvat lähiaikoina, joten tämä korruption (ts osakkeenomistajilta varastamisen) muoto todennäköisesti ainakin hieman vähenee.
Lähetä kommentti