perjantai 9. joulukuuta 2011

Avioero ennen murrosikää

Jussit Jalonen ja Lähde - tässä teille anonyymi kirja-arvostelu, jota en julkaisisi omalla nimelläni:


On vaikea kuvitella, että on lukuisia eronneitä - tai rohkeampiakin - kuin palosammutimen kokoinen kolmasluokkalainen nimeltä Nujood Ali. Nujood on jemeniläistyttö, eikä ole sattumaa, että Jemen on tullut tunnetuksi lapsimorsiamista ja terroristeista (ja Nujoodin myötä avioeron ottaneista lapsista). Yhteiskunnat, joissa naisia sorretaan ovat taipuvaisia väkivaltaisuuteen.

Nujoodin painajainen alkoi hänen täytettyään 10 vuotta, kun hänen perheensä naitti hänet 30-vuotiaalle lähetille. Vaikka Nujoodin äiti ei pitänyt ajatuksesta, hän ei vastustanut liittoa. "Kulttuurissamme mies päättää ja naiset tottelevat", Nujood kirjoittaa äskettäin Yhdysvalloissa julkaistussa vaikuttavassa omaelämäkerrassaan "Olen Nujood, 10-v ja eronnut".

Hänen miehensä pakotti hänet lopettamaan koulunkäynnin (toisella luokalla), koska naimisissa olevan "naisen" ei pidä opiskella. Häissään Nujood istui nurkassa itkusta turvonneine kasvoineen.

Nujoodin isä kielsi makaamasta tytärtään ennen kuin vuosi on kulunut hänen ensimmäisistä kuukautisistaan. Nujood kertoo, että heti häiden jälkeen mies käytti häntä hyväkseen.

Mies ryhtyi myös väkivaltaiseksi Nujoodin mukaan, eikä miehen äiti osoittanut mitään myötätuntoa. "Lyö lujempaa", anoppi komensi poikaansa.

Nujood kuuli tuomioistuimen myöntävän eron, joten eräänä päivänä hän livahti tiehensä ja otti taksin oikeustalolle.

"Haluan tavata tuomarin", sanoi toivoton Nujood naisvirkailijalle oikeustalolla.
"Ketä tuomaria etsit?"
"Kuka tahansa käy"
"Täällä on paljon tuomareita"
"Ei väliä - kuka tahansa käy"
Tavattuaan lopulta tuomarin, Nujood ilmoitti haluavansa erota.

Jemeniläiset toimittajat nostivat Nujoodin julkisuuteen, ja hän lopulta sai eronsa. Tapaus innoitti muita, mukaan lukien 8-vuotiaan sauditytön saamaan avioliittonsa mitätöidyksi 50-vuotiaasta miehestään.

Uranuurtajana Nujood pääsi Yhdysvaltoihin ja palkittiin vuonna 2008 Glamour-lehden Vuoden nainen -palkinnolla. Nujood on todellakin luultavasti ainoa kolmasluokkalainen, kenet ministeri Hillary Clinton on nimennyt "yhdeksi rohkeimmaksi tapaamistani ihmisistä".

Nujoodin muistelmat olivat viisi viikkoa Ranskan myydyin kirja. Kirja on julkaistu 18 kielellä, mukaan lukien hänen oma äidinkielensä arabia.

Kysyin nyt 12-vuotiaalta Nujoodilta, mitä hän ajattelee menestyskirjastaan. Hän ei välittänyt saamastaan julkisuudesta muilla kielillä, mutta arabiankielinen käännös merkitsee hänelle paljon. Eronsa jälkeen hän on palannut kouluun ja perheensä pariin, jota hän elättää kirjastaan saamillaan tuloilla.

Aluksi Nujoodin veljet arvostelivat häntä perheensä kunnian vuoksi. Nyt hänen elättäessään perhettään, asia nähdään toisin. "Häntä kohdellaan hyvin", sanoi Khadija al-Salami - ohjaaja, joka auttaa Nujoodia ja esitteli hänet minulle. "Häntä kohdellaan kuin kuningatarta."

Jemen on yksi suosikkimaistani mahtavine arkkitehtuureineen ja loputtoman vieraanvaraisine ihmisineen. Silti Jemen on kuin aikapommi. Se on Al-Qaidan voimanlähde, joka käy yhä uudelleen leimahtavaa sotaansa etelässä irtautumaan pyrkivän alueensa kanssa. Ei ole sattumaa, että Jemen pitää ykkössijaa Maailman talousfoorumin sukupuolten välisen eriarvoisuuden listalla.

On pari syytä, miksi naisia alistavat maat päätyvät epävakaiksi alueiksi.

Ensiksikin, syntyvyys naista kohden on korkea, mikä tarkoittaa väestöpyramidin pohjan leviamistä. Tekijä, joka eniten vaikuttaa yhteiskunnaliseen epävakauteen on 15-24 -vuotiaiden miesten määrä.

Toiseksi, noissa maissa moniavioisuus ja tyttölasten kuolleisuusaste on korkea. Tarkoittaa vähäistä morsianten määrää - ja suurta seksuaalisesti turhautuneiden miesten määrää, mikä on otollinen kasvualusta ääriliikkeille.

Siksi Nujoodin kouluttaminen lakimieheksi - hänen unelmansa - ei ole pelkästään reilua. Se on myös väline koko maan kesyttämiseksi.

Otetaan esimerkiksi Bangladesh. Erottuaan Pakistanista, Bangladesh alkoi kouluttamaan naisiaan tavalla, jota Pakistan ei koskaan ole tehnyt. Koulutetut naiset valtasivat kasvavan tekstiilialan ja julkisen hallinnon työpaikat, minkä takia Bangladesh on vakaampi valtio kuin Pakistan.

Yhdysvallat antoi 150 miljoonaa dollaria Jemenille sen taistelussa ääriliikkeitä vastaan. Kuitenkin, yhden tyttölapsen kouluttaminen maksaisi vain 50 dollaria vuodessa - ja tyttöjen koulutus voi osoittautua ohjuksia tehokkaammaksi keinoksi taistella ääriliikkeitä vastaan.

New York Times, Nicholas D. Kristof

2 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Tuo kirja on muuten myös suomennettu. Nimellä "Nojoud - 10 vuotta, eronnut". (Ja koska se julkaistiin "jo" v.2010, poimin omani tänä syksynä kirja-alen poistokorista muutamalla eurolla)

Ihan lukemisen arvoinen.

Kumitonttu kirjoitti...

No peppaskarkeletta!

Toinen hyvä on Tuhat loistavaa aurinkoa tai mikä nyt onkaan, mutta sekin kannattaa lukea.