sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Vihreä sosialismi kaataa valtioita

Suomessa tapahtuu voimakas murros perusteollisuuden alasajossa. Laivanrakennuksen suurvalta-aika loppui Wärtsilän telakoiden päädyttyä konkurssin (1989) kautta ulkomaiseen omistukseen. Nokia nousi kuvaputkiseikkailunsa ja Mikro-Mikkojensa jälkeen kännykkämaailman huipulle, kunnes nyt on ajautunut uudelleen alhoon. En tunne kumpaakaan liiketoiminta-alaa mitenkään erityisen hyvin, joten en osaa arvioida, mikä merkitys jatkuvasti kiristyvällä viranomaisvalvonnalla ja verotuksella on kehitykseen.

Into piukalla olen odottanut, koska poliitikkojen lanseeraama "Uusi Nokia" nostaa päätään. Vihreä energia on kuulemma se keino, jolla perusteollisuuden menetetyt vientitulot käännetään kasvuun. Maailmalla kuulemma on palava halu maksaa juuri suomalaisesta uusiutuvan energian ratkaisuista. Nämä työpaikat eivät siirry Kiinaan tai Intiaa, toisin kuin muu perusteollisuus kuten kännykät ja laivanrakennus, tai sitten siirtyvät:
After receiving at least $43 million in aid from the state of Massachusetts, Evergreen Solar announced last month that it would be closing its manufacturing plant in Devens, Mass., laying off its 800 workers and moving its manufacturing operations to China.
ja
Last May, the president came to solar-panel manufacturer Solyndra in Fremont, Calif., to celebrate a new plant -- creating 3,000 construction jobs and 1,000 permanent workers. President Obama exclaimed, "The true engine of economic growth will always be companies like Solyndra."

Within months, Solyndra, which has yet to turn a profit, announced that it was canceling the expansion. Solyndra, the San Jose Mercury News reported, has shifted more than half of its production to -- you guessed it -- China.

Kalifornialaiset ovat ryhtyneet palvomaan vihreää uskontoa. En tarkoita islamia, jossa myös vihreä symboloi lehtivihreää rutikuivalla aavikolla. Kalfornialaiset ovat ryhtyneet toteuttamaan uusiutuvaan energiaan siirtymistä kiihkeästi. Valitettava lopputulos on ollut, että perusteollisuus on siirtynyt muihin osavaltioihin tai Kiinaan. Joel Kotkin on kirjoittanut aiheesta "The Golden State's war on itself" ja "California's Green Jihad".

Kotkinin perusväite on, että jatkuvasti kiristyvä viranomaisvalvonta paisuttaa virkakuntaa, lisää verorasitusta ja hävittää työpaikkoja. Kaliforniassa sijaitsee Forbes-lehden mukaan Amerikan kymmenestä taloudelliseen ahdinkoon joutuvasta paikallishallinnosta kuusi. CEO Magazine jätti Kalifornian huonoimmaksi osavaltioksi harjoittaa liiketoimintaa.

Kotkin vertaa hauskalla tavalla Kaliforniaa Iraniin. Molemmat ovat luonnonvaroiltaan runsaita ja molemmilla on hieno menneisyys. Sen sijaan, että katsottaisiin tosiasioita silmiin, iranilaiset antavat megafonit mullahiensa käyttöön. Kalforniassa vihreää ideologiaa turvaamaan palkataan lakimiehiä. Osavaltion luoma byrokratia edellyttää valtavaa lakimiesarmeijaa, mikä kasvaakin Kaliforniassa nopeiten koko liittovaltion alueella.

2 kommenttia:

Igor kirjoitti...

KT: Esität hypoteesin kiristyvän viranomaisvalvonnan ja verotuksen merkityksestä perusteollisuutemme alasajossa.

Olen kanssasi samaa mieltä että jatkuva viranomaisvalvonnan kiristäminen on tosiasia. Kiristyvää verotustakin pidän tosiasiana pitkällä horisontilla vaikka vastakkaisia näkemyksiäkin on miten kokonaisveroaste onkin laskenut viime vuosina. Kummankaan lisääntymistä en minäkän näe suotavana.

Nokian alamäelle tai telakkateollisuuden näivettymiselle en osaa nähdä noita osatekijöitä syyksi. Tosin sitten tunnustatkin kirjoituksessa että et tunne noita toimialoja riittävästi osataksesi arvioida. Eli koko hypoteesi on ilmeisesti ideologista palopuhetta :)

"Kotkinin perusväite on, että jatkuvasti kiristyvä viranomaisvalvonta paisuttaa virkakuntaa, lisää verorasitusta ja hävittää työpaikkoja."

Myös minä uskon Kotkinin em perusväitteiden pätevän Suomessakin. Voi olla että nuo Yhdysvalloissa ovat osatekijöitä mutta eiköhän suurin tekijä ole Kiinan mielettömän alhainen kustannustaso. Ennen kaikkea nöyrä työvoima ja matalat palkat. Ja tätä nykyä riittävä koulutus high tech alihankinnallekin. Intiahan on toinen hiukan vastaava paikka.

Olet otsikolla "Vihreä sosialismi kaataa valtioita" tarkoittanut varmaan Kaliforniaan pesiytynyttä vihreää sosialismia. Sen voi minusta kääntää tarkoittamaan Kiinan sosialismia ja sitä miten sen voima kaataa valtioita.

Vihreän uskonnon palvonta Suomessa on oman juttunsa arvoinen. Siihen ei Kalifornian kokemuksia Yhdysvalloista kannata yrittää väen väkisin ympätä. Analogioidenkin kanssa kannattaa olla varovainen. Niin erilaisia ovat sittenkin yhteiskuntamme Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Kumitonttu kirjoitti...

No kaikki riippuu kaikesta, mutta nämä uutiset EU to ban cars from cities by 2050 ja EU proposes black boxes for cars ovat kieltämättä aika rujoja.