[Unkarin] Perustuslakituomioistuin vastusti myös hallituksen päätöstä asettaa 98 prosentin takautuva vero noin 7 000 euron tai suuremmille erorahoille, joita julkisista viroista lähteneille avainhenkilöille on maksettu sosialistihallitusten kaudella vuodesta 2005 lähtien.ja antaa ymmärtää, että Unkarin demokratia on joko kerrassaan kadonnut tai vähintäänkin vaarassa kadota.
Tuomioistuin on ollut vahvin vastapaino poliittiselle vallalle Unkarissa. Perustuslakituomioistuin vastusti myös julkisen sektorin irtisanomissuojan purkamista, jonka avulla sosialistihallitusten aikana palkattuja on irtisanottu viroistaan. Tuhansia ja tuhansia on saanut lähteä.
Unkarihan soti Suomen tavoin Saksan rinnalla ja maksoi siitä kovan hinnan jääden rautaesiripun taa. Unkaria hallitsi 1956-89 sosialistinen työväenpuolue MSZMP, jonka perilliseksi synnytettiin sosialistinen puolue MSZP, joka otti edeltäjänsä omaisuuden haltuunsa. Sama kuin Suomessa, jossa SKDL:n toimintaa jatkamaan perustettiin Vasemmistoliitto, joka olisi varmaan saanut SKDL:n omaisuudenkin hallintaansa, ellei se olisi mennyt konkurssiin.
Kommunistihallinnon romahdettua sosialistit saivat tuta kansan vihan saaden alle 10% äänistä. Kun markkinatalous ei tehnytkään kaikista unkarilaisista rikkaita, äänivyöry vuoden 1994 vaaleissa palautti puolueen valtaan yli 54%:n osuudella. Sitä seurasi taas korjausliike tiputtaen sosialistit oppositioon vuonna 1998. Vuosina 2002-2010 puolue hallitsi saatuaan 46-49% äänistä ja hallitustaival sortui sangen hupaisasti. Unkarin 50. rikkain mies ja pääministeri Ferenc Guyrcsany nimittäin myönsi ääninauhalla sosialistien keskinäisessä tapaamisessa, että hän valehteli kansalle voittaakseen vaalit ja että hänelle ei tule mieleen yhtään positiivista asiaa puolueensa tekemistä päätöksistä.
Neljän vuoden odottelun jälkeen kansa sitten iski takaisin ja äänesti vaaleissa Fideszin valtaan 52,7% osuudella, joka vaalimatematiikalla toi 2/3 enemmistön parlamenttiin mahdollistaen perustuslain muutokset. Fidesziä luonnehditaan mediassa milloin oikeistolaiseksi ja milloin vasemmistolaiseksi, mutta puolue lienee lähinnä pragmaattinen tähdäten valtiontalouden tasapainoon. Pyrkimyksissään puolue on säätänyt takautuvasti isot verot kaikille sosialistien aikana kultaisen kädenpuristuksen saaneille virkamiehille. Kyllä - luitte oikein!
Parlamentissa on myös vihreä liike LMP, joka sai Saksan vihreitä ja vasemmistopuolue Linken jalanjäljillä kerättyä ääniä 7% lähinnä sosialisteihin pettyneiltä. Kansallismielinen Jobbik 20% osuudella ei ole Fideszin apupuolue vaan kohdistaa eri vähemmistöihin ilmeisen kovaa kielenkäyttöä. Puolue ei todellakaan kannata EU:ta vaan nojaa vahvasti itsenäiseen ja perinteiseen Unkariin. Vaikka Suomen Kuvalehti siis pelottelee Unkarin demokratiavajeella, katsotaanpa minkälaisia mahdollisuuksia vaikuttaa tavallisilla kansalaisilla oikein on:
Vuoden 1989 perustuslain mukaan maassa on myös mahdollisuus järjestää kansanäänestyksiä, jos neljässä kuukaudessa kerätään 100 000 allekirjoitusta sen järjestämiseksi. 200 000 allekirjoituksella on mahdollista järjestää sitova kansanäänestys. Tämän jälkeen presidentti määrää 90 päivän sisällä äänestyspäivän, ja jos enemmistö äänestäjistä, tai vähintään 25 % äänioikeutetuista (2 miljoonaa n. 8 miljoonasta äänioikeutetusta) kannattaa esitystä, parlamentin on muutettava lakeja sen mukaan eikä uutta lakia saa muuttaa kolmeen vuoteen. Myös parlamentin kolmannes, presidentti tai hallitus voi järjestää neuvoa-antavan kansanäänestyksen.Mielenkiintoisesti siis paljastuu, että Unkarissa on aktiivinen ja hyvin toimiva suora demokraattinen kanava. Koska vaalitavan mukaan hallitus istuu koko vaalikauden, juuri muuta keinoa vaikuttaa ei ole kuin kansanäänestys.
Fidesz yrittää nyt lopettaa vasemmistohallituksen aikaansaaman velkakierteen. Unkari joutui lainaamaan IMF:ltä 25 miljardia, mikä vastaisi hiukan laskentatavasta riippuen samaa, kuin Suomi olisi hakenut 50 miljardin lainapakettia IMF:ltä. Veikkaanpa, että Persut olisivat saaneet samat 52,7%. Oikeistohallitus haluaa päästä IMF:stä eroon ja "sosialisoi" eläkerahastot. Suo sielläm vetelä täällä, mutta tästä oli ymmärtääkseni kyse. Ja sosialistimedia riehaantuu hulluna, että nyt ne lopettaa meitin demokratian - voi ristus!
Olen aika pettynyt suomalaiseen mediaan, joka keuhkoaa unkarilaisen demokratian rapistumisesta tai jopa tuhosta saaden oletettavasti uutisaineistonsa suoraan jostain sosialistisesta sisarlehdestään. Unkarissa on ilmiselvästi toimivampi poliittinen keskustelukulttuuri kuin Suomessa. Fidesz ei ilmiselvästi myöskään ole lopettamassa demokratiaa, koska silloin minäkin olisin huolestunut, jos tuota kansanäänestysjärjestelmää oltaisiin purkamassa. Jonkun perustuslakituomioistuimen itkuista paskat nakkaan, koska eipä tuo tuomiolaitos Suomessakaan ole poliittisesti riippumaton. Saati, että meillä Suomessa edes olisi poliitikoista edes nimellisesti riippumatonta perustuslakituomioistuinta. Mutta tällaiset pienet seikat eivät Suomen Kuvalehden toimitusta haittaa...
Myös Wikipedian asenteellisuus on paljastuu tässä tapauksessa hyvin, mikä on syytä muistaa erityisesti politiikkaa käsittelevissä Wikipedian artikkeleissa. Mutta mikä hauskinta, Unkarin tie on meidän tiemme (Kansan uutiset)
Fideszin poliittinen retoriikka, erilaisten lupausten jakaminen vähän kaikille, nosti monien kansalaisten odotukset korkealle. Lupausten lunastamisessa Orbánin hallitus on tiukoilla. Monet joutuvat pettymään.Tässä paljastuu aivan sama strategia, jolla Suomessa peloteltiin Perussuomalaisten äänestäjiä: Ei Soini kuitenkaan pysty pitämään mitä lupaa, joten älkää kuunnelko häntä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti