sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Tutankhamonin haudalla


Kävin tänään haudalla ja ajattelin ottaa kuvan, kun niin kauniisti aurinko paistaa helotti. Taitaa Marski olla suurin suomalainen -äänestyksen perusteella edelleen se mies, kehen henkilöityy itsenäisen Suomen olemassaolo. Katselin myös elokuvan Hella W, joka kertoo samoja tapahtumia vastakkaisesta suunnasta. Poliittisesta historiasta kiinnostuneiden kannattaa käydä se katsomassa.

Kaveri lähti perjantaina Egyptiin, lyhyeksi jäi loma. Kun mietitään, mitä Egyptissä seuraavaksi tapahtuu, en haluaisi olla pessimisti todetessani, että maa kääntyy islamilaiseksi sharia-valtioksi muutamassa vuodessa. Tunisian kovan linjan islamilaisen liikkeen johtaja jo ehtikin palata maanpaosta (Iltalehti), ja Egyptin osalta tilanne tulee olemaan vieläkin vaikeampi (Gallup).
In Egypt, 64% think Sharia must be the only source of legislation
Jos tämä vallankumous noudattaa kansan tahtoa - ja sitähän EU toivoo - Egyptistä tulee muutamassa vuodessa tiukkaa sharialakia noudattava yhteiskunta. Hyvästi Yhdysvaltain tukirahat, hyvästi turismin tuoma rahavirta, hyvästi egyptiläiset!

19 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Kansan tahto voi olla monien mielestä väärä, mutta se kuuluu demokratiaan.

Jos persut voittavat maalivaalit, niin monien mielestä kansa on äänestänyt väärin.

Meidän on hyväksyttävä vain se, että demokratiakehitys arabimaissa johtaa islamin aseman paranemiseen.

VonPee kirjoitti...

Mielestäni olet optimisti, jos uskot tuon sharia-valtioksi muuttumisen ottavan vuosia.
Minä olen pessimisti ja uskon nopeampaan "kehitykseen". Valitettavasti.

Kumitonttu kirjoitti...

Tervehdys VP! Lähinnä laskeskelen sen varaan, että armeija nimittää Mubarakin seuraajan, ja tämä voisi pysyä vallassa joitain vuosia ennen kuin "maltilliset" Muslimiveljet kaappaavat vallan. Mutta on toki mahdollista, että se tapahtuu viikoissa.

Tomi, eihän tässä ole mistään demokratiaprosessista kyse. Demokratia kattaa vähemmistösuojan. Egyptissä on meneillään puhdasoppinen islamilainen vallankumous. Vastaava tapahtui Gazassa, kun "vaalien" turvin tehtiin teokraattinen vallankaappaus. Kiihotan nyt kansanryhmää vastaan ja sanon: islam ei pysty elämään demokratian kanssa sen enempää kuin mikään muukaan sosialismin olomuoto.

Niin ja vielä; Tomi, lue nuo kommenttiohjeet vielä ajatuksen kanssa läpi. Jos kommenttisi kuljettavat keskustelua eteenpäin niin hyvä - muussa tapauksessa pysy mieluummin hiljaa. Minä annan tarvittaessa vinkin, kun etenemistä ei tapahdu. Ja kun minä annan vinkin, niin se tarkoittaa, että mussutus loppuu siihen paikkaan. Lähetä sähköpostia, jos joku asia vituttaa. Kommenttiloota ei ole siihen oikea paikka.

Tomi kirjoitti...

Kumis, jos islamilaisissa maissa järjestettäisiin vapaat vaalit ja niihin osallistuisi islamistipuolue, niin luulisin islamistien vottavan. Tätä tarkoitin demokratiasta puhuessani.

Miten islam on sosialismia. vai onko kristinuskokin sosialismia?

Kumitonttu kirjoitti...

jos islamilaisissa maissa järjestettäisiin vapaat vaalit

Gazassahan järjestettiin ns. vapaat vaalit, mutta oikeastihan ne eivät olleet vapaat muuta kuin siltä osin, että vapaasti sai äänestää. Mitään vapaata kesksutelua ei sallittu, ei vapaata ehdokasasettelua eikä käytännössä äänestys ole vapaa, jos väärin äänestämisestä voi lähteä henki.

Kristinusko nykymuodossaan on varsin demokraattinen, mutta keskiajalla se oli klassista fascismia. Matruunalla on muistaakseni siitä pari asiallista kirjoitusta, etsi sieltä. Islam on sosialismia, koska se ei salli vapaata hinnanmuodostusta eikä käytännössä myöskään vapaata kilpailua. Islam noudattaa käytännössä NEPin mukaista talouspolitiikkaa - parhaimmillaan.

Tomi kirjoitti...

Kumis, ok.
Islamia on vaikea kitkeä ihmisistä pois. Turkki on ollut virallisesti sekulaari ja jopa uskontokielteinen viimeiset 90v., silti islamistit ovat siellä vahvoilla.

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Ennusteesi Egyptin (ja sama pätee muihinkin mahgreb-maihin) poliittisesta islamisoitumisesta on hyvin todennäköinen.

Egyptin väestöstä noin 10% on ikävä kyllä koptikristittyjä. Heidän asemansa ei nykyisinkään ole ollut kovin hääppönen. Todennäköisesti tiedossa on verilöylyjä ja miljoonia uusia pakolaisia. Rauhanuskonnon tavat on nähty jo niin moneen kertaan,ei auta vaikka Pravda kuinka hehkuttaisi Muslimiveljeskunnan maltillisuutta ja Hämeen-Anttila Islamin yleistä suvaitsevaisuutta. Arabikansat kun kuuntelevat aivan muita imaameja kuin heitä...

Anonyymi kirjoitti...

Egypti oli aiemmin kristitty alue ennen kuin islam valtasi sen.

Ja ennen kristinuskoa siellä oli muinaisen Egyptin uskonnot. Persian, Kreikan ja Rooman vallan aikaoina muinaisegyptin uskonto hiipui sekoittui vieraisiin uskontoihin ja kritinusko yleistyi ja sen oli suhtkoht helppoa levitä valtauskonnoksi.

Juutalaisiakin oli Egyptistä mutta ne on heivattu sieltä Israeliin ja muualle.

Kumitonttu kirjoitti...

Iltaa Keskiäkäinen mies! Hyvä nimimerkki :)

Arabikansat kun kuuntelevat aivan muita imaameja kuin heitä...

Osuvasti todettu!

Muslimiveljeskuntahan tukee avoimesti Hamasia, joten tilanne on uhkaava. Israelin kannalta kehitys on vaarallinen, joten Pravdan lässytys on pelottavaa, koska se kuvaa aika tarkasti kuitenkin myös poliittisten päättäjiemme näkemyksiä. No, onhan EU tähänkin asti tukenut Hamasia avokätisesti. Soininvaara on pahimpia Hamasin kannattajia.

Vasarahammer kirjoitti...

Vallankumous tarjoaa maasta ja kulttuurista riippumatta mahdollisuuden kaikkein häikäilemättömimmille kaapata vallan.

Lenin käytti hyväkseen keskuvallan heikkenemistä ja kaappasi bolshevikkiklikkeineen vallan. Tuloksena oli kymmenia miljoonia kuolonuhreja.

Ajatollah Khomeini toimi samoin kuin Lenin eli palasi maanpaosta ja nousi islamistisen Iranin johtajaksi, vaikka heikon shaahin lyömisessä muut olivat tehneet likaisen työn.

Pelkään, että sama tapahtuu Egyptissä ja Tunisiassa. Egyptissä tilanne on pahempi, koska Muslimiveljeskunta on merkittävin hallintoa vastustava poliittinen voima. He luultavasti pääsevät valtaan joko demokraattisesti tai jotenkin muuten.

Vallankumousta edeltävä johto ei koskaan ole läheskään niin huono kuin vallankumouksen jälkeinen. Mubarak on toki autoritaarinen ja korruptoitunut paskiainen, mutta egyptiläisille tulee vielä ikävä Mubarakin aikoja. Vallankumous syö aina lapsensa.

AT kirjoitti...

Haenkohan liian kaukaa ajatuksia, kun aloin miettiä.. jos riittävän radikaalin linjan edustajat pääsevät valtaan, odottaako Egyptin tunnetuimpia muistomerkkejä pakanallisilta ajoilta kenties sama kohtalo kuin Afghanistanilaisia Buddha-patsaita Talibanien käsissä?

Valkea kirjoitti...

Jos ja kun pohjois-Afrikan maat muuttuvat fundamentalisti-islamilaisiksi valtioiksi, odotettavissa on massiivinen pakolaisuusvyöry Eurooppaan. Eliittimme tekee tietysti kaikkensa päästääkseen heidät Eurooppaan.

Tiedemies kirjoitti...

Vallankumousta edeltävä johto ei koskaan ole läheskään niin huono kuin vallankumouksen jälkeinen.

Riippuu vähän aikajänteestä. Jeltsinin Venäjä ennen vuoden 1993 perustulain uudistusta oli huonompi kuin Gorban johtama Neuvostoliitto, mutta onko nykyvenäjän hallinto huonompi kuin Neuvostoliiton vastaava? Tai banaalimpi tarkastelu, onko Ranskan nykyinen johto huonompi kuin vuoden 1789?

Anonyymi kirjoitti...

Jos eliitti haluaa ottaa pakolaisia Egyptistä, se ei varmaankaan tarkoita kristittyjä pakolaisia...

GM kirjoitti...

Muut noista lähialueen maista, paitsi Marokko, tulevat käymään saman rulianssin läpi. Rankka vuosi luvassa.

Juha kirjoitti...

Itse ihmettelen lähinnä sitä, että mikä kortti, tai mikä kahden kortin yhdistelmä tuolla alueella oikein on pelattu - ja kumman toimesta: USA:n vai Jihadistien?

Kumitonttu kirjoitti...

Iltaa Vasara, Antti, Valkea, Tidari, GM ja Juha ja kiitos hyvistä näkökulmista.

Vallankumouksen logiikkaa on suomeksi käsitellyt Arvo Tuominen lukuisia määriä kirjoissaan. Minulle sieltä aukeni parhaiten se ajattelutapa, että vallankumousta tarvitaan, koska kumoukselliset eivät voi (lue: halua) noudattaa olemassaolevia lakeja. Olipa kyse Ranskan suuresta vallankumouksesta, Viron vapautumisesta tai nyt Egyptistä, kaikissa tapauksissa pieni klikki toimii polttoaineena ja kansa kärsii. Pidemmällä tähtäyksellä kärsimysten hinta on voinut olla mielekäs, kuten vaikkapa Viron tapaus osoittaa, mutta vallankumous itsessään sisältää suuren joukon henkilökohtaisia tragedioita ja niistä aiheutuvia traumoja.

Antti - en usko, että kuvainpalvonnan vastustus on niin kova arabikulttuurissa kuin pataani-paimentolaisilla Afganistanissa.

Valkea - katsotaan nyt ensin. Israelista olen oikeasti huolissani. Se ei ole aikoihin voinut luottaa EU:iin ja Obaman aikana myös USAn halu tukea on matalampi kuin koskaan.

Vieras, ehkä tämä on se tilanne, joka herättää eliitin. Istu ja pala.

GM - näin varmaan tapahtuu. Libyan osalta odotan mielenkiinnolla tapahtumia.

Juha - 80-luvun loppua kohti tultaessa elintasero sosialistisen ja läntisen blokin välillä kasvoi mielettömäksi. Arabimaat ovat sillä kasvu-uralla, joka sosialistisellä leirillä ehkä olisi ollut edessään, jos olisivat malttaneet jatkaa. Tämä on oikeastaan arabisosialismin romahdus, ja nyt tilalle näyttää tulevan jyrkän linjan islam. Pääasiassa siksi, että arabikulttuuri hakee vastauksia kriisiinsä menneisyydestä (lue: muista) eikä ole itsekriittinen.

Anonyymi kirjoitti...

Ensin ne haluavat islamilaisen yhteiskunnan ja sitten ne haluavat sieltä pois. Käsittämätöntä hevosenleikkiä.

Kumitonttu kirjoitti...

HEHE :) Niinpä... Ehkä paikallinen tärähtäneistö on se porukka, joka ei kaipaa sieltä pois. Niin se ainakin täällä on.